Se împlinesc două luni de la un eveniment apreciat de unii comentatori ca fiind fără precedent în istoria postdecembrista, respectiv reținerea, pentru fapte de corupție, a unui lider maghiar. Este vorba de președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba. Acesta a fost reținut de către DNA pentru luare de mită, abuz în serviciu, instigare la fals etc. O întreagă lista de infractiuni pe care DNA i-a pus-o în cârca lui Borboly, care nu putea să nu producă un adevărat seism politic în judetul Harghita și nu numai. Sigur, reţineri şi arestări s-au produs destule în ultima vreme, aşa că ele nu mai constituie fapte deosebite, unele fiind date repede uitării. Aşa s-ar fi putut întâmpla şi în cazul lui Borboly Csaba. Numai că în intervalul de timp scurs de când el nu-şi mai poate exercita funcţia s-au întâmplat nişte lucruri care mă determină să revin acum asupra acestui subiect.
În primul rând, cititorii trebuie să ştie că în Harghita, județul unde aparent nimic nu se întâmplă, reţinerea lui Borboly a dat naştere la tot felul de comentarii. Nu puţini, mai ales polticienii de etnie maghiară, au fost cei care au considerat reţinerea lui ca fiind abuzivă. Astfel, fără să stea prea mult pe gânduri şi fără să aibă la îndemnână nişte motivaţii serioase i-au sărit imediat în ajutor. Nu este pentru prima dată când se procedează astfel, orice faptă penală săvârşită de unul dintre liderii maghiari a fost – şi va fi! – etichetată ca fiind un act duşmănos îndreptat împotriva întregii comunităţi maghiare din România.
Şi în cazul lui Borboly Csaba, ca şi în altele, politicienii maghiaro-secui, care – vorba lui Emil Dandea – ,,li s-au urcat azi în spate” (secuilor unguri) s-au fluturat aceleaşi acuzaţii, devenite oarecum ,,clasice”, antimaghiarismul organelor statului roman aflându-se pe primul plan.Toţi s-au făcut că uită faptele ilegale ale lui Borboly Csaba, dovedite de procurorii anticoruptie. Nimeni nu a mai vrut să-şi amintească că el mai făcuse obiectul unor cercetări ale DNA, existând destule suspiciuni în legătură cu modul in care îşi construise o casa in Miercurea Ciuc, mai ales legate de provenienţa materialelor de construcţie. A devenit însă o modă în Harghita şi, în general, în ,,secuime”ca să se scoată mereu la înaintare ,,antimaghiarismul”românesc atunci când este cercetată o faptă care încalcă legile ţării de către un lider maghiaro-secui. Legile ţării sunt însă aceleaşi pentru toţi cetăţenii ei, indiferent de etnie sau de confesiune.În faţa legii toţi suntem la fel şi nimeni nu poate fi mai presus de lege. Acest lucru al trebui să-l înveţe odată şi cei din aparatul de propagandă al liderilor maghiari din România.
Un ,,argument” în plus, în cazul lui Borboly Csaba, invocat de către propaganda extremistă şi iredentistă maghiară este acela că din cauza împiedecării lui de a-şi exercita atribuţiile de preşedinte judeţean, judeţul Harghita este pe cale să dea…faliment! Nimic nu mai merge de când Borboly Csaba nu se mai află la manşa de comandă! Instituţii judeţene sunt bolcate, economia judeţului e la pământ, nu mai funcţionează nici învăţământul harghitean aşa cum ar trebui etc. Motiv pentru care Borboly trebuie să-şi poată exercita imediat funcţia de preşedinte al judeţului Harghita. Fiindcă dacă, în lipsa lui Gigi Becalii, Steaua e pe cale să se ducă de râpă, şi judeţul Harghita are toate şansele să păţească la fel.
Realitatea este însă cu totul alta, nimeni nu o poate nega şi nici denatura sau falsifica. După două luni de când Borboly lipseşte, analizele făcute la nivel judeţean au reliefat că totul decurge normal, viaţa cotidiană din Harghita este neschimbată, toate sectoarele de activitate îşi desfăşoară activitatea normal. Ba s-ar putea spune că la nivelul conducerii judeţului, după cum susţin unele surse chiar din interiroul acestuia, atmosfera de lucru este cu mult mai destinsă, mai calmă, mai responsabilă, fiecare înţelegând să-şi facă datoria. În intrvalul de timp de când lipseşte Borboly s-au ţinut două şedinţe ordinare şi una extraordinară, de consiliu. Cu acele ocazii au fost discutate şi adoptate peste 40 de hotărâri ce privesc bunul mers al judeţului, unele fiind chiar de mare importanţă, mai ales proiectele investiţionale, cu finanţare europeană. Merge şi învăţământul, merge şi sănătatea, merge şi administraţia judeţului, continuă activitatea de reparaţii şi modernizări a drumurilor judeţene(Cine ştie, poate i-o veni rândul şi DJ nr.174/A!) etc. Este destul ca să se intre pe pagina de web a CJ Harghita spre a se putea vedea întreaga gamă de activităţi pe care organul judeţean le-a derulat în lipsa lui Borboly Csaba. Nu există deci oameni indispensabili, fiindcă viaţa merge înainte cu sau fără ei
Când veştile alarmiste privitoare la degringolada ce se manifestă la Consiliul Judeţean Harghita din cauză că lipseşte ,,cârmaciul”(ştiţi, am mai avut unul!) au început a se răspândi, nu întâmplător, desigur, mi-am amintit de o ,,zicală” românească, cât se poate de semnificativă: nu stă casa-ntr-un picior, nici lumea într-un fecior(cu sensul de om, de bărbat). E valabilă şi în cazul lui Borboly Csaba. Chiar dacă este românească.
Scriind rândurile de faţă, nu am nici cea mai mică intenţie de a face pe justiţiabilul. Însă doresc şi sper ca justiţia românească să-şi facă datoria în conformitate cu legile ţării. Nimeni nu trebuie să sufere nedreptăţi provenite din strâmbătăţile justiţiare. Nici măcar Borboly Csaba dacă se va dovedi nevinovăţia lui. Singura dorinţă este aceea de a combate nişte idei ce s-ar potrivi mai bine doar pentru unii eroi ai basmelor populare, unde miturile şi mitologia ocupă un loc important. În viaţa reală, vorba poetului, ,,nu-i nimeni drac şi nimeni sfânt”!
Lasă un răspuns