Ticăloşia organului neocomunist!

Am fost martorii unui evident abuz al sistemului operat de actuala putere. Pentru că, deşi nu aveau calitate de învinuiţi, s-a dispus aducerea a peste 250 de elevi în faţa organelor. Nu cu duba; cu autobuzul! Căci, doar mărimea instrumentului de timorare mai diferă faţă de vremurile de acum două decenii. Când am făcut o revoluţie şi pentru a nu se mai ridica oamenii din stradă.

Iar înainte de a căuta vinovaţii, ar trebui să conştientizăm poate cel mai grav aspect al evenimentelor desfăşurate la liceul Bolintineanu. Tinerii vor rămâne cu o impresie „specială” după această experienţă: fie cu o scârbă faţă de stat şi autorităţi, fie cu o teamă faţă de sistem. Şi vor privi examenul care trebuia să fie un moment de bucurie ca intrare în puşcăria vieţii. Şi cum altfel când, în pragul maturităţii, au primit prima lecţie de viaţă dată de sistem: în orice clipă poţi fi suspectul de serviciu! Căci, aşa au fost primiţi copii noştri la intrarea într-o nouă etapă a vieţii: cu un mesaj direct al felului în care vor fi trataţi ca adulţi.

Şi atunci, cum să pretindem ca ei să fie aceia care, peste ani, să ne susţină pensiile? Inclusiv pensiile acelora care i-au percheziţionat. Cum să ne mai aşteptăm ca ei să fie viitorul care va asigura liniştea bătrâneţilor noastre când noi aproape că nu am ridicat un deget în apărarea lor? Pentru că, deşi suntem generaţia care se laudă că a urcat pe baricade şi a stat cu piepturile dezgolite în faţa tancurilor, se pare că nu mai suntem în stare să ne luăm de gât cu sistemul nici măcar când este vorba de copii noştri. Şi este cutremurător, dovedind că indiferenţa şi letargia au trecut deja la un nivel „vegetativ”. Și suntem mult prea amorțiți pentru a mai reacționa chiar și în fața celui mai evident dispreț al acelora care ne conduc. Pentru că tot ceea e s-a petrecut la liceul Dimitrei Bolitineanu, de la exerciţiul de forţă la presupusele bâlbe ale autorităţilor, au arătat de fapt atitudinea pe care o are puterea faţă de noi.

Şi  chiar dacă a făcut pe iritatul, arătându-se deranjat de săltarea elevilor după examen, în realitate totul a plecat chiar de la premierul Victor Ponta. El este cel care, cu numai o zi înainte, a dat organului represiv libertatea de a acţiona, spunând clar: „Vinovaţii să meargă la închisoare!”. Iar faptul că siniştrii lui miniştri au înţeles lucrurile exact aşa, s-a văzut şi din mândria afişată de unul dintre ministrii care îi lăuda pe miliţienii din subordine că au respectat ceea ce li s-a spus să facă! Dar dacă un procuror tembel le spunea poliţiştilor să le pună copiilor cătuşe ori să le tragă câte un „bulan” peste mâini, miliţia pontaniană din statul de drept România făcea asta fără să judece? Răspunsul l-am avut chiar în fața liceului Bolintineanu preț de câteva ore bune…

Şi oricât s-a spăla pe mâini Pilat din Pont(a), dacă abuzurile nu vor fi pedepsite şi nu va răspunde nimeni pentru ele, şi nu e vorba de pedepsirea acarului purtător de vorbe, atunci nu suntem departe de ziua în care dubele miliţiei chiar vor trage pe stradă lângă oricare dintre noi. Nu suntem departe de vremurile în care supraveghetorii din clase vor fi înlocuiţi cu mascaţi iar profesorilor le vor fi ţinute armele la tâmplă cât timp vor corecta lucrările.

Și am fost martorii unei încălecări instituţionale fără precedent. Justiţia şi Internele au intrat cu „bulanele” lor neşcolite peste Educaţie. Iar de acum, oricât de bolnav ar fi, nu sistemul de învăţământ reprezintă prioritatea reformării. Căci nu acolo este cu adevărat criza de moralitate, eficienţă şi legalitate. Criza este a Justiţiei, a procurorilor care au forţat lucrurile aşa cum sunt ei obişnuiţi să o facă. Iar înainte de a se mai clama reformarea Educaţiei, ar trebui reformat sistemul juridic care, încă o dată s-a dovedit, se află mai presus de toate şi şi-a făcut un drept nu doar din a încăleca violent celălalte instituţi şi structuri ale statului, ci şi de a intra cu picioarele în ele. Şi ar trebui văzut cât de legale şi oneste au fost, punctual, alte „dosare” coordonate de procurorul de caz de la Bolintineanu, dar şi cele, la general, ale Justiţiei?

Oricum, declarând că nu mai trăim într-un stat comunist să luăm oamenii din stradă, Victor Ponta nu s-a „scos”. Câtă vreme nu îi va da afară pe ministrul Justiţiei şi pe apaticul şef al miliţienilor, el va rămâne principalul vinovat. Mai ales că mesajul lui de retragere nu a venit din puritatea unui justiţiar, ci a reprezentat un pragmatic pas înapoi. O cedare făcută nu atât pentru a salva aparenţele statului de drept în care prezumţia de nevinovăţie a ajuns să ţină loc de justiţie, că de aia nu mai poate procurul Ponta!, ci pentru a degreva caracatiţa pesedistă de la liceul în cauză. Că şnururile duceau mult prea sus, iar din laţuri demonstrative puteau deveni rapi funii de gâtul unor personaje politice. Astăzi din liceul de viitori formatori pesedişti, mâine din facultăţile de aşezonare a cv-urilor la carierele politice. Pentru că, dacă premierul nu oprea tăvălugul abuzurilor, nu ajungeam noi la revoltele din Egipt sau Turcia, dar se demascau multe dedesubturi politice, multe iţe ducând chiar la cei ce destructurează astăzi statul.

Pe de altă parte, este cât se poate de credibil ca agitaţia de la Bolintineanu să fi fost şi urmarea unui impuls „din afară”. Pentru ca românii să iasă din „admiraţia” cronicizată în care au rămas de la alegeri. Iar aşa cum la revoluţie am avut nevoie de un impuls pentru a ne mişca, acum, intervenţia „din afară” a fost mai de pe la noi, poate chiar dinspre Cotroceni, prin Dna. Kosevi, pentru a-i determina pe românii să se ridice împotriva urmaşului de socialist care a vizitat China fără mandat de reprezentare a ţării (şi care, nu doar a supărat Cotrocenii, dar a pus ţara într-o situaţie delicată faţă de Europa şi Statele Unite).

În rest, ca mod de derulare, am putea jura că nu doar scenariul-declanşator, dar şi procurorii folosiţi pe post de cap de măciucă de scăpărătoare, au fost fix aceiaşi din alte două cauze celebre. Dosarul vameşilor şi cel al referendumului. În cazul vamesilor s-a declanşat o acţiune isterică grefând pe imagine României tabloul cvasigeneralizat al corupţiei din vămi. În final, nici un vames nu a fost dovedit, nici un procuror nu a raspuns, doar ţara a rămas cu o imagine definitiv compromisă. Urmarea s-a vazut în dosarul Schengen de mai tarziu. Apoi, la refrendum, s-a procedat aproape identic, grefând pe imaginea ţării rama unei fraude cvasi-generalizate. Atunci „portocalii” îi puneau să jure, cu mâna pe biblie, pe bătrâni. Acum justiţia roşie a vrut să-i pună cu mâinile pe capota dubelor pe cei care mâine obţin dreptul de a vota. Să intre în viaţa de adult uniformizaţi aşa cum îi vrea PSD-ul. Iar procurori i-au pus pe tineri să jure că nu au copiat. Dar nu pe biblie, că autorităţile de acum sunt lipsite de orice dumnezeu, ci pe mamele lor. Or, după toate aceste abuzuri, în care elevii au fost ameninţaţi şi perchiziţionaţi (încălcându-se drepturile de reprezentare a minorilor şi drepturile civile ale tinerilor trecuţi de 18 ani), puterea ar trebui să ţină cont de un lucru esenţial: în urmă cu 23 de ani, generaţia bacalaureatului era mult mai timidă şi mai timorată şi tot s-a urcat pe baricade; oare cum va fi când vor reacţiona tinerii de astăzi?!

De altfel, lucrurile sunt departe de a se fi terminat! Pentru că procedura doar a fost amânată, nu suspendată! Şi s-a amânat dintr-un motiv simplu: afişarea notelor. Când cei picaţi sau nemulţumiţi de rezultatele obținute vor veni singuri să confirme principul anchetatorilor bazat pe capra vecinului, turnându-i pe ceilalţi. Pentru că aşa funcţionează un sistem condus de un personaj care se dovedeşte mai procuror în funcţia de premier decat decât era chiar şi atunci când frunzărea dosarele ca magistrat. Iar nemernicia sistemului s-a văzut din grabnica acţiune de aducere a copiilor în faţa unor anchetatori care, prin manipulare şi persusiune, dar mai ales în lipsa părinţilor, tutorilor şi avocaţilor, puteau obţine de la ei toate răspunsurile de care aveau nevoie în crearea de „probe”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*