Un gest banal al IPS Ioan Selejan, care, în urmă cu mai multe zile, a decis să împartă enoriașilor mai multe steaguri tricolore ale României la o mănăstire din Covasna, a provocat o reacție fascistoidă din partea unui lider al partidului condus de Laszlo Tokes, PPMT, care consideră că gestul IPS Ioan Selejan este „provocator” la adresa maghiarilor din Covasna și Harghita.
Reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) din Sfântu Gheorghe consideră faptul că Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei a împărţit gratuit 350 de steaguri naţionale româneşti credincioşilor care au participat, luni, la slujba de la Mănăstirea Valea Mare din judeţul Covasna reprezintă „o provocare” la adresa maghiarilor.
Pentru confecţionarea drapelelor naţionale, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan a cumpărat doi kilometri de pânză, steagurile fiind cusute de către măicuţele de la Episcopia Ortodoxă din Miercurea Ciuc. Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei a declarat că ideea i-a venit după ce a constatat că în regiunea locuită preponderant de maghiari, în centrul ţării, nu există tricolorul românesc şi că localnicii români nu au de unde să-l procure. „La sfârşitul slujbei, am binecuvântat aceste drapele şi le-am împărţit gratuit credincioşilor. Le-am dat cu suport, nu numai o bucată de pânză, spunându-le că am fi bucuroşi să ştim că aceste steaguri le duc la casele lor, iar la sărbătorile naţionale şi atunci când este hramul satului le-ar pune pe casele lor. Nu am avut făcute decât vreo 350, pentru că ar fi trebuit peste 2.000 de drapele, dar au fost primite cu foarte, foarte mare bucurie”, a declarat IPS Ioan Selejan.
În schimb, conducerea PPMT consideră acţiunea Arhiepiscopiei Covasnei şi Harghitei “provocatoare”. Preşedintele organizaţiei municipale a PPMT Sfântu Gheorghe, Nemes Elod, a declarat că, în opinia sa, decizia Arhiepiscopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei de a împărţi sute de steaguri naţionale româneşti “este o provocare faţă de populaţia majoritară din zonă”. „Este o acţiune de provocare faţă de populaţia majoritară din zonă, deci faţă de comunitatea maghiară”, a spus Nemes Elod.
Preşedintele PPMT Sfântu Gheorghe şi-a exprimat „curiozitatea” privind numărul de români din secuime care vor arbora aceste drapele pe casele lor. „Aştept cu curiozitate să văd câţi dintre românii care trăiesc aici vor arbora din aceste drapele. Nu este sigur că mulţi vor răspunde pozitiv la această acţiune de provocare a bisericii ortodoxe”, a subliniat Nemes. Mai mult, într-un articol publicat de portalul în limba maghiară szekelyhon.ro, Nemes afirmă că bisericile maghiare ar trebui să fie mai curajoase și să pună pe turle staguri ale Ungariei și ale ținutului secuiesc. Și tot ca răspuns, ar trebui ca cetățenii din secuime să arboreze steagul secuiesc pentru că: „În ținutul Secuiesc suntem mai mulți și suntem acasă”.
Lasă un răspuns