Apel pentru promovarea adevărului istoric!

Am observat că există o tendinţă continuă de dezinformare privind trecutul şi prezentul în Ardeal, de către persoane rău-intenţionate sau doar greşit informate, în general de origine maghiara. Un teren în care se duce o luptă acerba de  dezinformare şi defăimare a României este Wikipedia – un site care permite contribuţia oricui, cu condiţia să scrie informaţii corecte şi să indice sursele. Dezinformarea se realizează prin mecanisme diverse – citarea selectivă doar a surselor convenabile (maghiare şi uneori de neîncredere), falsificarea surselor, publicarea de informaţii false online şi citarea acelor situri ca surse reputate etc. Chiar dacă aparent nu are importanta, Wikipedia poate să influenţeze opinia publică şi imaginea ţării într-o manieră destul de mare (Wikipedia este de multe ori primul rezultat într-o căutare google şi a ajuns să fie un exponent al „opiniei publice”), şi din păcate de multe ori cine „striga mai tare” are dreptate. Contributorii români sunt din nefericire în inferioritate numerică sau suferă de o corectitudine prost înţeleasă şi sunt depăşiţi de cei maghiari atât numeric cât şi prin implicare şi vehemenţă.

O să vă dau un simplu exemplu pe care-l am la îndemână, deşi se referă la un sat din judeţul Satu-Mare (de unde se trage o parte din familia mea), pentru a ilustra interesul nenatural pe care contributorii de limba maghiară îl au faţă de ţinuturile româneşti. Articolul în limba română (http://ro.wikipedia.org/wiki/Supuru_de_Sus,_Satu_Mare)) este o frază, cel din maghiară (http://hu.wikipedia.org/wiki/Fels%C5%91szopor) o pagina, şi nu pot înţelege de unde acest interes pentru un sat cu populaţie 96 la sută română încă prin 1890, în plină stăpânire maghiară. Multe articole includ informaţii numai dintr-un anumit punct de vedere, care conturează o imagine strâmbă, demnă sa atragă suportul tuturor celor carenu cunoscsituaţia (http://en.wikipedia.org/wiki/Sz %C3%A9kely_autonomy_initiatives), (http://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Hungary_%28political_concept%29#Romania).

Asemenea articole „uită” să precizeze că în prezent „minoritatea” maghiara/secuiască are chiar mai multe drepturi de cat cea română şi care sunt acele drepturi, încercând să ofere o imagine conform căreia secuii sunt oprimaţi. Dacă vă uitaţi pe această petiţie online puteţi vedea că mulţi semnatari din SUA, Canada, Ungaria etc. afirmă (rău voitori sau prost informaţi?) că secuii sunt oprimaţi şi motivează astfel acordul lor pentru autonomie (http://www.change.org/petitions/government-of-romania-recognize-the-autonomy-of-sz%C3%A9kely-land).

Articolele pe Wikipedia despre demografia în Transilvania „au grija” să sublinieze majoritatea pe care o aveau etnicii maghiari la oraşe (veniseră odată cu administraţia, fireşte că erau concentraţi la oraşe), dar evită să menţioneze că media per judeţe/comitate a etnicilor maghiari era mult mai mica iar la sate românii erau majoritari (am observat aceste aspecte la Satu-Mare, Oradea şi alte judeţe). Toate acestea ar putea să pară prea puţin relevante faţă de situaţia din Harghita şi Covasna, dar se înscriu în ceea ce mie îmi pare o politică generala de defăimare şi prezentare distorsionată a realităţii şi a faptelor istorice. Această politică este încurajată şi de politica purtată de la Budapesta, dar contează şi implicarea fiecăruia. De multe ori pe Wikipedia este prezent doar „celălalt” punct de vedere, mult prea adesea incorect. Fenomenul este – cred eu – cauzat şi de relativa apatie a românilor, care fiind în mare parte mulţumiţi de graniţele actuale, nu au nimic de revendicat şi implicit adoptă o atitudine pasiva, dar şi de faptul că mulţi români nu cunosc natura Wikipediei şi faptul că fiecare din noi poate contribui. Pe de altă parte, agitaţiile din secuime reverberează perfect cu extremismul de dreapta din Ungaria şi cu iredentismul celor care condamna tratatul de la Trianon.

Până acum câteva zile exista pe Wikipedia un articol despre rasismul şi discriminarea în România, dar nu exista unul similar pentru Ungaria. Nu este o competiţie, dar nu mi se pare corect ca cele două state să fie prezentate atât de dezechilibrat. Ca atare, am creat secţiunea Ungaria în articolul de postat pe adresa http://en.wikipedia.org/wiki/Discrimination_in_Europe#Hungary, dar şi articolul http://en.wikipedia.org/wiki/Racism_in_Hungary.

Primul lucru care s-a întâmplat a fost că articolul a fost propus pentru ştergere ca fiind irelevant. Am reuşit sa dovedesc relevanţa sa şi pentru moment a rămas. Însă nu se ştie pentru cât timp. De regulă, mai devreme sau mai târziu, apare cineva (de etnie maghiară) care înclină balanţa informaţiilor de partea cealaltă. Din păcate, mulţi români nu sunt conştienţi de acest fenomen sau îl considera lipsit de importanta. A ajuns sa fie la modă să nu fii naţionalist, concept care însă devine vecin cu lipsa de patriotism sau dezinteresul.

Şi ca să închei… apelul meu către Dvs. este ca, în măsura posibilităţilor să încercaţi să contribuiţi şi Dvs. pe Wikipedia. Şi rugaţi-i şi pe alţii să o facă. Avem nevoie de o comunitate cât mai mare, doar aşa ne putem asigura că informaţia prezentată este corectă. Pentru că există aceia care cred că deşi trecutul nu se poate schimba, se poate falsifica, cei care cred că dacă vorbesc mai mult şi mai tare ajung să aibă dreptate – şi din păcate aplica acest concept în mod curent pe Wikipedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*