Jean, „cel cu steagul secuiesc în suflet”

S-au scurs nouă luni de la numirea lui Jean-Adrian Andrei în funcția de prefect al județului Harghita, la propunerea fostului ministru al Internelor, actual ministrul al Apărării, deputatul PSD de Harghita, Mircea Dușa. Jean și-a început mandatul în forță, mai mult constrâns decât din proprie inițiativă. În februarie a.c. l-a amendat, perfect legal, pe primarul comunei Mădăraș cu 4000 de lei pentru că UDMR-istul arborase în mod permanent drapelul Ungariei pe sediul primăriei. După această ”ispravă”, Jean a mai reușit una, făcută tot de gura lumii. L-a dat în judecată pe rimarul UDMR din Miercurea Ciuc și a solicitat instanței să-l oblige pe primar să înlocuiască unele indicatoare rutiere inscripționate mai întâi în limba maghiară și abia după aceea în limba română, singura limbă oficială de stat în România.

După cele două fapte de vitejie, pentru care Jean merită felicitat și pentru care încasează un salariu gras din fonduri publice, unsul Guvernului României în județul Harghita a decis că e suficient. Sute de mii de români au murit în două războaie mondiale pentru ca Jean să fie prefect în Harghita, dar Jean a decis că respectarea legii și a Constituției României în județul unde el e prefect se oprește la cele două cazuri.

Între timp, Jean l-a luat pe ”NU” în brațe. Nu vrea să dea jos stema Ungariei amplasată pe fațada a două școli din Harghita. Nu vrea să-i amendeze pe primarii UDMR și PCM care nu poartă eșarfa tricoloră, conform legii. Nu vrea să dea jos inscripția în limba maghiară ”Varoshaza” de pe fațada Primăriei Miercurea Ciuc. Nu vrea să dea jos steagul Ungariei arborat în mod permanent în fața Composesoratului Ditrău. Nu vrea să solicite instanței de judecată, deși are tot dreptul s-o facă, să anuleze concursul organizat de Primarul din Miercurea Ciuc pentru ocuparea postului de arhitect-șef, concurs declarat ilegal de CNCD pentru că primarul a impus cunoașterea obligatorie a limbii maghiare. Nu vrea să pună capăt promovării cultului scriitorului fascist și anti-Semit Nyiro Jozsef. Nu vrea să pună capăt promovării cultului criminalului de război Wass Albert. Nu vrea să demareze procedurile legale pentru îndepărtarea steagului secuiesc de pe clădirile publice ale statului român. Și toate astea nu pentru că nu ar avea cadrul legal. Ci pentru că pur și simplu NU vrea. Jean e mare amator de filme cu indieni. Atât de mare amator încât a decis să-și ia și un nume specific. ”Cel cu steagul secuiesc în suflet”. Îi place. Sună bine. Prinde.

Jean e plătit din fonduri publice să stea. Și să se asigure că absolut orice lege, articol din Constituția României sau normă de bun simț sunt încălcate în Harghita. Mai important decât legea e scaunul. Mai importantă decât Constituția României e funcția. Nu mai contează că istoria îl va elogia pe Jean doar în Manualul de istorie al secuilor, la capitolul apărători ai visului Ungariei Mari. Restul sunt detalii fără valoare. Demnitate? Respect pentru lege? Constituția României? Onoare? Eroii Neamului? Jean e pe val acum iar NU este singurul său răspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*