Mehedinți – Istorie, Cultură și Spiritualitate

În zilele de 3-6 iunie, a avut loc la Tr. Severin, a VII-a ediție a Simpozionului ,,Mehedinți – Istorie, Cultură și Spiritualitate”, organizat de Episcopia Severinului și Strehaei. Prea Sfințitul Episcop Nicodim a depus toată stăruința și, împreună cu colaboratorii săi, a organizat și de data aceasta un simpozion de zile mari.

Din an în an, nivelul simpozioanelor mehedințene crește, atât în ceea ce privește numărul participanților, cât și calitatea  lucrărilor prezentate. Anul acesta, spre exemplu, alături de Domnul Acad. Emilian Popescu, au participat profesori universitari, cercetători și intelectuali de înaltă ținută din centre universitare precum: Craiova, București, Pitești, Alba-Iulia, Timișoara, Arad, Belgrad, Atena etc. După cum se observă, simpozionul deja începe să capete conotații internaționale. Simpozionul s-a desfășurat de-a lungul a patru zile la Hotelul ,,Severin”, fiind prezentate aproape 150 comunicări. Tema principală a simpozionului a fost Sfântul Constantin cel Mare și epoca sa, dar  evantaiul tematicii abordate de comunicări a depășit cu mult cadrul temei menționate. Au fost comunicări care au privit Istoria Bisericii Universale, Bizantinologia, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Istoria României și istoria locală. Nu au lipsit nici comunicări cu conținut dogmatic. A fost pusă la dispoziție logistica necesară, așa încât mai mulți dintre participanți au putut să-și prezinte comunicările, bazându-se și pe proiecții de imagini. Simpozionul a fost prezidat de către Prea Sfințitul Episcop Nicodim, având alături ierarhii de la Caransebeș și Gyula (Ungaria). Sala a fost mereu plină de lume, mai ales că în fiecare zi a fost rânduită câte o protoierie din Mehedinți ca să-și aducă preoții.

Preotul Al. Stănciulescu Bârda a prezentat comunicările: Dezvoltarea creștinismului  de la începuturi până în vremea lui Constantin cel Mare, în lumina revistelor centrale ale Patriarhiei Române(1874-2008)  și Contribuții documentare privind începuturile școlii din Malovăț.

În cadrul simpozionului a fost lansat volumul VI din seria Mehedinți – Istorie, Cultură și Spiritualitate. El a cumulat, în cele peste 1.000 pagini ale sale, comunicările ce s-au ținut la ediția precedentă a simpozionului, care a avut loc anul trecut. Volumul este un adevărat monument de informație și cultură, care se alătură celorlalte patru precedente. În paginile lui este prezent și preotul Dvs. cu următoarele lucrări: Contribuția Mehedințiului la dezvoltarea paremiologiei românești (pp. 698 – 717) și Preotul Gheorghe Dumitrescu-Bistrița și evreii (pp. 741 – 750).

Atât simpozionul în sine, cât și volumele editate an de an cu comunicările de la aceste evenimente, sunt adevărate fapte de cultură autentică, despre care orice istorie mehedințeană și nu numai va trebui să țină cont.  Într-un județ în care activitatea culturală este aproape absentă, realizarea eparhiei noastre este un adevărat act de eroism. Se dovedește și prin aceasta, că Biserica a ținut mereu aprinsă candela culturii românești, făcând chiar mai mult decât ar fi fost așteptările.

Impactul asupra localnicilor ar fi fost mult mai vizibil, iar participarea lor ar fi fost masivă, dacă s-ar fi făcut mai multă publicitate în prealabil. Niște afișe erau binevenite nu numai în Severin, ci și în alte localități ale județului. Ar fi fost poate mulți intelectuali mehedințeni însetați de cultură și ar fi făcut tot posibilul să participe.

Simpozionul ,,Mehedinți – Istorie, Cultură și Spiritualitate” este organizat de episcopie, dar a depășit demult cadrul îngust de eveniment strict bisericesc. El nu mai este doar al Bisericii, este al Mehedințiului, al țării, al culturii românești. Ca atare, trebuie să se facă cunoscut, pentru ca el să devină ceea ce se cuvine de fapt: izvor viu de cultură. Dumnezeu să ajute ca să se realizeze multe ediții de aici înainte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*