PONTAURUL – Primul Miner al României!

Victor Ponta este un prim ministru ce nu a învățat decât parțial lecția predecesorilor săi. A văzut cum sunt alungați de la putere cei ce acum sunt în opoziție. A priceput atunci că este important ca, în ceea ce privește propunerile dezastruoase pentru mediu și oameni, e bine să păstreze o oarecare discreție. Este mai eficient să îi pună pe oameni direct în fața faptului împlinit. Însă nu a învățat lecția propriului său partid, aceea că aroganța îi supără repede pe toți cei sătui să îți vadă aleșii trăgând la căruța marilor companii miniere în detrimentul propriilor cetățeni.

Acum puțin peste un an, dușmanul său declarat era un alt mare lobby-ist, prieten al minerilor canadieni, ce insita de la Palatul Cotroceni ca proiectul de la Roția Montană să se facă din dorința sa, aparent politică. Acum primul ministru, mai puțin duțmănos cu inamicul de acum un an, a ajuns să îți împungă colegii de partid să voteze legi ți să treacă hotărâri favorabile sectorului minier și defavorabile tuturor celorlalți.

Cel ce acum un an cerea desecretizarea contractelor și a licențelor, ce se lăuda că va cere garanții de mediu, acum a fost redus la poziția de directoraș ce caută și el soluții pentru stăpân. Chiar mai mult, îți dă și el cu părerea despre presupusele beneficii ce le-ar avea proiectul pentru noi toți, beneficii ce trebuie totuși să ai coarne ca să le crezi. Am văzut recent beneficiile afacerilor familiei Șova cu marile companii americane. Dar de unde această schimbare? Ei bine, se pare că statul la masă cu ambasadori și lobby-iști de meserie, înhămați la profitul companiilor miniere, este mai presus decât libertatea și bunăstarea oamenilor pe care ar trebui să îi reprezinte. La acest lucru se reduce totul când ți se urcă aurul la cap.

Cetăţeni, să luăm Pontaurul de coarne! La jugul companiei canadiene au tras mulţi. Dar nimeni ca Pontaurul. Pontaurul are capul tare, tupeu cât încape, e fudul şi inconştient, n-are pic de ruşine. El minte cum respiră şi dă vina pe alţii. Guvernul lui a pornit, pe şest, un demers de avizare totală, cu încălcarea sau ocolirea prin derogare a multor prevederi legale pentru acordul de mediu. Totuşi miniştrii lui dau declaraţii liniştitoare, fiindcă au ordin să nu recunoască nimic – până când pentru populaţie va fi prea târziu să împiedice demararea proiectului cianurist.

Să nu uităm: Pontaurul nu are nicio greaţă să încalce regulile sau să le schimbe pe parcurs.

Astfel, USL va încerca să treacă o lege ce va permite să fii deposedat de proprietăţile tale la bunul plac al oricărei companii care obţine licenţă de exploatare a mineralelor din partea Guvernului. Vor fi aduse în Parlament spre aprobare acte normative scrise cu dedicaţie pentru Roşia Montana Gold Corporation, menite să îndepărteze unul câte unul obstacolele juridice întâmpinate de companie. Dar, în calitate de legi, ele vor afecta direct viaţa fiecărui cetăţean român.

Până acum, nimeni n-a încercat să intre chiar în curtea şi casa ta, să ţi le fure. Dar Pontaurul şi ai lui sunt o specie nouă, produsul perfect a peste 20 de ani de mizerie politică românească.

Proiectul MindBomb

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*