O ţară ca un sicriu imobiliar

În ziua în care s-a prăbuşit o clădire în Centrul vechi al Bucureştiului, s-a cutremurat ceva şi pe la Palatul Guvernului! Nu s-au zgâlţâit uşile şi ferestrele, nu au înţepenit nici lifturile, doar minţile neexecutivului, aidoma unei gelatine tot mai lungite de nerespectarea propriilor angajamente şi promisuni, par a fi trepidat. Nu la aflarea veştii că, la doi paşi de furnicarul de turişti de pe Lipscani, cad casele Bucureştiului, ci la brusca inspiraţie a identificării unui nou segment de unde se mai pot tăia ceva bani. Pentru că Ponthausen-ul de la Palatul Victoria vrea să demonstreze ţării că îi poate da o pâine mai ieftină (după circul alegerilor, ce altceva ar mai putea oferi, nu?!), dar are nevoie de o rezervă financiară pe care bugetele nu o pot suporta şi trebuie tăiat leu cu leu pentru a face iluzia credibilă.

Or, se prea poate ca tocmai nefericitul eveniment al năruirii clădirii bucureştene să fi aprins o luminiţă în minţile întunecate de nepricepere ale finanţiştilor iraţiunii! Pentru că, deşi cinic, lucrurile aşa stau în conatibilitate: o clădire deja prăbuşită înseamnă o economie de la fondul de reabilitare a imobilelor. Iar în înţelepciune sa, „Dorel”-premierul a decis să taie la jumătate banii pentru consolidarea clădirilor.

Un gest de care va fi pesemne tare mândru în faţa şefilor de la executorii de ţară care au pus cruce României, Victor Ponta tăind acolo unde, mai agârţ, nici Emil coasă-de-ţară nu a îndrăznit să bage brişca. Iar copy-paste nu a dat „cut” la fondurile de reabilitare doar pentru anul de graţie în care s-a urcat cu picioarele pe ţară, ci pe trei ani consecutivi, probabil pentru ca în al patrulea, când va trebui să cureţe imaginea de cioclu în tunică roşie, să bage pe lista de promisiuni electorale fondurile de reconsolidare a ruini imobiliare. Şi este doar un alt punct bifat pe reţetarul de exterminare a unei naţiuni care, din vechime, se încrâncenează să nu dispară. Iar lista lui Ponta este poate cea mai lungă, de la tăierea banilor pentru terapia intensivă a prematurilor la cinica ţigăneala de a alba-neagra a cocalarilor guvernamentali cu banii pentru citostastice, de la mascarea schemelor de medicamentaţie a bolnavilor cronici sub fel şi de prafuri la, iată!, condamnarea românilor în a locui în sicrie imobiliare. Iar ultimele dintre măsurile „anti anti-dezastru” se notează pe formularele din netransparenţa acelor ministere care, deşi scriu mare pe site-uri, să se vadă din balta Brăilei!, că ei, doar ei, guvernanţii României, sunt singuri din lume care s-au implicat în reabilitarea fondului imobiliar vechi, proprietate privată, în fapt, bagă şi molozul la reanimare.

Toate acestea se petrec în timp ce „tizul” lui în aspiraţii la şefia ţării, doctorul de la primăria de carantină pregăteşte la rându-i un reţetar de eliminare pentru bucureştenii din casele neconsolidate, avansând  un aberant proiect de renovare obligatorie a faţadelor clădirilor (deşi altă „faţadă” ar trebui renovată, şi nu cea vechii clădiri a Primăriei Generale!). Desigur, costurile, ca agent sigur şi tăcut de exterminare, o „otravă” care nu va lasa dovezi directe, vor fi suportate de către fiecare cetăţean, pensionar ori disponibilizat, căci aşa se vor structura sociologic şi păturile sociale ale României în vremurile ce vin.

Şi nu este ceva nou în patologia de primar a doctorului! În urmă cu mai multe luni, Primăria Generală achiziţionând… truse de prim-ajutor pentru a le distribui locatarilor din clădirile cu risc seismic. În fond, dacă îţi pică o cărămidă în cap, e bună şi o rolă de leucoplast, nu?! Iar de ne aducem aminte şi de mai vechea achiziţie, „portocalie”, a aceluiaşi doctor, sacii de transportat cadavre, ar fi poate timpul să ne întrebăm cum de am lăsat Bucureştiul pe mâinile acestui „dr. Mengele”?

Aşadar, nerăbdător, guvernul Ponta ne înghesuie într-un sicriu imobiliar e țară. Că poate, de s-o zgâlţîi un pic pământul, reușeste USL-ul să demonstreze că suntem mai puţini decât pe listele de astă-vară! Ba, să nu ne mire dacă Victor Ponta nu va trece seismele la index! Pe modelul cvasi-controlului de la Monitorul oficial poate va transfera şi institutul de măsurat zgâlţâieli direct în subordinea sa. Să nu mai bâzâie toată ziua părelologii pe la televiziuni despre cum se frământă şi pământul în România! Căci, în fond, oricum Ponthausen-ul nu are în cap decât o mare bulină. Evident, una roşie (cum altfel?) pe care scrie Risc pentru ţară…

P.S.:

Tot se agită ministrul Grapini să schimbe ceva. Să facă, dacă nu un nou brand de ţară, măcar câteva mai mici. Or, poate le face direct pe cartiere. Fiecare „subbrand” (citat din ministru!) cu bulina lui. Ba, cum tot vrea acelaşi ministru să reactiveze mitul lui Dracula pentru a atrage turiştii, să vină aici de bunăvoie să tragă o mamă de sperietură, poate guvernul s-a gândit să asigure şi decorul. Ce butaforie? Realitatea post-seismică, să meargă turiştii direct printre ruine, să-şi înfigă tălpile în molozul de ţară, ba, poate să calce şi câteva cadavre „all-inclusive”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*