Revista presei maghiare din România (selecțiuni)

Poziţie în legătură cu dreptul autodeterminării poporului secuiesc

Uniunea Mondială a Maghiarilor a sprijinit dintotdeauna aspiraţiile la autodeterminare ale poporului secuiesc. Tocmai din această cauză salută şi sprijină marea adunare din data de 10 martie, de la Târgu Mureş, care va avea loc la statuia Eroilor Martiri. Uniunea Mondială a Maghiarilor consideră că acţiunea de la Târgu Mureş, din data de 10 martie 2013 este o staţie importantă în direcţia convocării Adunării Naţionale Secuieşti, menite să ia decizii în problemele vitale ale secuilor.

Poziţie în legătură cu dreptul la autodeterminare a poporului secuiesc

Participanţii la prima Întâlnire Secuiasco-Maghiară au stabilit în Declaraţia finală, au luat la cunoştinţă şi au confirmat faptul că secuii se autodefinesc drept un popor independent.

Dreptul acestui popor de a nu se defini drept o minoritate, un grup etnic ci un popor, este confirmat de mai multe condiţii semnificative:

– Secuii dispun de propria lor limbă, care este limba maghiară.

– Secuii se numără printre puţinele popoare din lume care dispun din perioade străvechi de propria lor scriere, scrierea runică secuiască.

– Secuii dispun de un sistem juridic independent, bine pus la punct, care se extinde de la dreptul moştenirii, prin intermediul dreptului care reglementează viaţa comunitară, până la propria constituţie, până la Constituţia Secuiască. In cadrul Regatului Ungar, care poate fi considerat unul din primele state de drept ale Europei, secuii au trăit în totalitate independent, potrivit propriului lor sistem juridic care avea legătură cu sistemul juridic de stat prin intermediul Comes Siculorum, instituţia juridică a contelui secuilor.

Constituţia Secuiască, adoptată la Odorheiu Secuiesc în anul 1509, a legiferat pentru prima oară inviolabilitatea persoanei. Potrivit acestei constituţii, în lipsa unei sentinţe judecătoreşti valabile, secuii nu pot fi încarceraţi. Constituţia a consfinţit de asemenea comerţul liber pe teritoriul Pământului Secuiesc. Teritoriul locuit de secui a fost divizat în scaune care dispun de atribuţii semnificative pe Pământul Secuiesc. Organizarea teritorial-juridică a scaunelor secuieşţi este menţinută în continuare de Europa, prin intermediul principiului subsidiarităţii.

Poporul secuiesc este un popor străvechi. In documentele sale, secuii se autodefinesc de o mie de ani ca fiind sciţi. Sciţii au fost numiţi de grecii anticii drept un popor străvechi. Caracterul străvechi al secuilor a fost recunoscut şi de dinastia arpadiană, care a declarat nobil fiecare secui, încă de la naştere, pe întreg teritoriul Regatului Maghiar.

In cadrul conferinţei intitulate Pământul Secuiesc este veşnic! s-a demonstrat în mai multe lucrări faptul că secuii trăiesc de 8.000 de ani pe propriul lor teritoriu, în Bazinul Carpatic. In pofida încercărilor româneşti de colonizare violentă, care au avut loc în ultimele decenii, pe Pământul Secuiesc – teritoriu asemănător ca dimensiune cu Slovenia – trăiesc aproximativ un milion de secui, care formează majoritatea de 86%.

Secuii reprezintă comunitatea oamenilor liberi care au fost, în mod dovedit, capabili să se autoorganizeze.

Poporul secui, ca subiect de drept internaţional, are dreptul să-şi definească propriul statut internaţional şi să-şi exprime această capacitate juridică.

Sursa: publicaţia bilunară Europai-Ido, nr.6 din martie 2013,

Mai aproape de autonomie

In seara zilei de joi, filiala locală a HVIM a organizat la teatrul Vigado din Târgu Secuiesc un forum cetăţenesc la care au participat numeroase persoane interesate. Invitaţii – parlamentarii Jobbik Zagyva Gyorgy Gyula -preşedintele de onoare al HVIM- şi Gaudi Nagy Tamas – preşedintele Serviciului Naţional de Apărare a Drepturilor – au susţinut separat o conferinţă de presă.

Gaudi Nagy Tamas a declarat că au sosit în Transilvania, pe Pământul Secuiesc, pentru a informa şi a se informa la faţa locului în problema autonomiei Pământului Secuiesc. A mai spus că au sentimentul că prin faza neaşteptată creată în urma atacurilor româneşti împotriva drapelului secuiesc, cauza autonomiei a ajuns la un punct de cotitură, constatând cu bucurie că am păşit mai aproape de autonomie. După ce drapelul secuiesc a fost arborat şi pe parlamentul ungar -a mai subliniat el-, vântul flutură numeroase drapele în Ungaria şi Bazinul carpatic. A mai spus că reprezintă Ungaria în Consiliul Europei, unde în 2011 a reuşit să obţină, împreună cu membrii delegaţiei ungare, adoptarea unei hotărâri care reglementează, în cazul tuturor statelor membre ale Consiliului Europei, obligativitatea asigurării diferitelor forme de autonomie, printre care şi autonomia teritorială. Obligaţia fundamentală şi de neevitat a României este să lase negările şi refuzurile de până acum şi să înceapă negocierile de fond cu liderii CNS.

Zagyva Gyorgy Gyula a spus că până acum au obţinut cetăţenie dublă 320.000 de persoane, dintre care 125.000 transilvăneni. O cifră frumoasă, a spus el, însă insuficientă dacă o raportăm la numărul maghiarilor transilvăneni; obiectivul nostru este creşterea acestei cifre. In legătură cu vizita pe care o va efectua Victor Ponta sâmbătă, la Budapesta, a atenţionat că este posibil ca la manifestarea MSZP să se facă auzite afirmaţii, declaraţii, care i-ar putea chiar deruta pe maghiarii de aici care aspiră la autonomia secuiască.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.6837 din 09.03.2013, autor Iochom Istvan

Trebuie să punem capăt consecinţelor Trianonului! Ne-am făcut auzit glasul

Organizatorii estimează la 30.000 numărul participanţilor la mitingul autonomist de la Târgu Mureş. Presa de limbă română pomeneşte de 5.000 de participanţi. Conform estimărilor noastre, numărul protestatarilor a depăşit bine cifra de 10.000.

Deplasându-ne printre oameni, nu am auzit vorbindu-se în limba română, iar cei câţiva târgumureşeni români care stăteau pe margine s-au întors ruşinaţi în momentul în care i-am întrebat de ce au venit la miting. Au ieşit în stradă mulţi localnici maghiari şi toţi au declarat că au venit în piaţă pentru că susţin Regiunea Secuiască Autonomă, alcătuită din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. O localnică în vârstă ne-a declarat că s-a săturat ca oamenii să nu fie dispuşi să o servească în limba maghiară, indiferent unde ar merge.

Autonomie, Piară Trianonul, Trebuie să punem capăt consecinţelor Trianonului, Nu ne temem, Aparţinem unii de alţii – scandau oamenii. Înainte de discursurile însufleţitoare s-au făcut auzite declaraţiile de solidaritate ale reprezentanţilor catalanilor, bascilor, comunităţii naţionale germane sud-tiroleze şi ai celei maghiare voivodinene. Toate i-au îndemnat pe secui să pornească lupta împotriva scăderii demografice a maghiarimii din Bazinul Carpatic şi să păşească, luându-şi în mâini destinul, pe calea autodeterminării.

Garda de onoare la monumentul Martirilor Secui a fost asigurată de Plutonul Tuzson Janos al Regimentului de Infanterie al Grănicerilor Secui. O tânără din Sfântu Gheorghe a venit la miting deoarce pentru ea este importantă autodeterminarea, este important să trăim în pace cu românii, iar sub semnul respectului reciproc, să înveţe şi ei limba maghiară. De partea română am întâlnit mai degrabă curioşi, manifestări extremiste nu au avut loc, piaţa a fost dominată de sentimentul naţional maghiar unitar. In contextul alegerii locului de desfăşurare a mitingului şi a eventualelor atrocităţi, o doamnă din Mureş ne-a declarat că în opinia sa, locul a fost ales bine pentru sărbătorirea Zilei Libertăţii Secuieşti, deoarece susţinerea drepturilor noastre are tradiţie la Târgu Mureş. A spus că nu se teme deloc că vor exista manifestări agresive, deoarece ce pare că românii se tem mai tare decât maghiarii.

Cel mai emoţionant moment al manifestării a fost acela în care Izsak Balazs, liderul CNS, a dat citire petiţiei adresate guvernului român, în care erau formulate pretenţia la autonomie teritorială a Pământului Secuiesc, renunţarea la prigonirea simbolurilor secuieşti şi revendicarea libertăţii efective. Protestatarii au adoptat prin ovaţii proclamaţia. După discursurile festive, masele care fluturau drapele secuieşti şi maghiare şi care scandau autonomie au pornit spre prefectură, unde Izsak Balazs i-a înmânat prefectului de Mureş petiţia despre autonomia Pământului Secuiesc. 8-10 persoane care purtau drapele româneşti au vrut să tulbure deplasarea paşnică a maselor către piaţă, însă scandarea cuvântului autonomie! le-a acoperit imediat glasurile.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr.48 din 11.03.2013, autor Orosz Anna şi Otvos Boglarka

Şcolile îl pot utiliza

În opinia Ministerului Educaţiei Naţionale, prin respectarea prevederilor, în şcolile din judeţele Harghita şi Covasna poate fi utilizată cartea despre istoria secuilor, din care elevii pot învăţa în cadrul materiei opţionale. Acesta a fost răspunsul reprezentanţilor pentru învăţământul minorităţilor oferit acelei persoane, care în numele Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a fost împotriva utilizării cărţii în instituţiile de învăţământ. In urma acestui răspuns, FCRCHM a solicitat demiterea responsabililor pentru învăţământul minorităţilor din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Szepesi Sandor şi Szocs Domokos.

După cum se ştie, cartea, din însărcinarea autoguvernărilor judeţelor Harghita şi Covasna, a fost elaborată de o comisie formată din 11 profesori de istorie şi istorici. Scopul autorilor a fost acela ca publicaţia să poate fi utilizată şi ca manual, respectiv, ca broşură utilă pentru orice categorie de vârstă.

Mai devreme, organismul de control al Ministerului Educaţiei Naţionale a declarat că în urma unei reclamaţii va demara o anchetă în cazul utilizării cărţii Istoria secuimii pe post de manual. Conducerea Centrului de Studii Europene Covasna-Harghita, cunoscută pentru ieşirile sale naţionaliste a propus mai devreme ca autorităţile să interzică utilizarea în şcoli a manualului alternativ şi să-i amendeze pe cei care din banii publici au susţinut această provocare jignitoare şi antiromânească.

Sursa: cotidianul Hargita Nepe, nr.49 din 12.03.2013

La Sfântu Gheorghe nu poate avea loc un concert Karpatia / Anulat la ordin de sus

Organizaţia HVIM Trei Scaune se vede nevoită, pentru a doua oară, să schimbe locaţia concertului din 16 martie al formaţiei Karpatia: după ce a mutat concertul din locaţia iniţială, discoteca Excalibur, l-a mutat şi a doua oară, la fostul sediu al editurii Charta din Sfântu Gheorghe, iar ieri după-amiază s-a ajuns din nou într-un impas.

Versiunea oficială este că pompierii nu au emis autorizaţie pentru organizarea concertului, însă liderul transilvan al HVIM, Szocs Zoltan, crede că este vorba de o răzbunare împotriva HVIM.

– Deocamdată, nu ştiu exact din ce motiv nu i-au emis proprietarului locaţiei autorizaţia, însă cert este că în urmă cu doar câteva săptămâni, formaţia Akela a putut evolua în aceeaşi locaţie -a spus Szocs.

Cu siguranţă că sabotajul a fost făcut la ordin de sus, a spus liderul HVIM. El a bănuit că se pregăteşte ceva împotriva lor încă din momentul în care atunci când au mers la poliţie să solicite autorizaţia, li s-a spus că o vor primi doar dacă şi pompierii îşi vor da acordul.

Szocs a încercat să se împotrivească, însă i-au dat de înţeles că s-ar putea să o păţească dacă acel concert va avea loc, s-ar putea să fie amendaţi sau, dacă cineva va fi rănit, ar fi pasibili chiar şi de pedeapsă cu închisoarea.

Neavând nici o altă soluţie, au fost nevoiţi să caute o altă locaţie.

– Mulţumită primarului baraoltean Lazar Kiss Barna şi liderului PPMT Bazinul Baraolt, Karpatia va concerta în 16 martie, ora 20:00, la Casa de Cultură din Baraolt – i-a liniştit Szocs pe fanii formaţiei.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr.51 din 14.03.2013

Partidul Civic Maghiar este mulţumit / Solidaritatea, o reuşită

Mitingul autonomist de duminică a demonstrat că solidaritatea creată în probleme naţionale, poate da rezultate- a declarat Kulcsar Terza Jozsef, preşedintele organizaţiei judeţene a PCM. Gheaţa a putut fi spartă aici, în Trei Scaune, şi acest lucru are valoare de model – a declarat Kulcsar. Colaborarea va fi necesară şi în continuare. In perioada următoare, maghiarii din Transilvania se vor afla în faţa unor noi provocări. In ceea ce priveşte reorganizarea regională sau problema celor un milion de semnături necesare sprijinirii iniţiativei civice europene, poziţia noastră poate fi fructuoasă numai prin intermediul solidarităţii – a declarat el.

El le-a adresat mulţumiri tuturor celor care în pofida împrejurărilor dificile şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile au fost dispuşi să călătorească 200 de km. In opinia sa s-a adeverit faptul că nu este permisă pierderea credinţei, a speranţei, dat fiind faptul că împreună putem obţine rezultate, care sunt extrem de importante din punct de vedere al dăinuirii noastre. In opinia lui Kulcsar Terza Jozsef, mitingul autonomist a fost şi un mesaj către guvernul român, în sensul că trebuie să ţină cont de voinţa secuilor, a maghiarilor din Transilvania.

Preşedintele PCM a formulat şi un apel: în 15 martie să demonstrăm din nou că avem curaj. Fiecare să participe la manifestarea organizată în localitatea sa. Să sărbătorim împreună şi să dăm dovadă de forţă. El le-a cerut organizatorilor festivităţilor să se dea citire, peste tot, petiţiei adoptate prin ovaţii la Târgu Mureş, care formulează în mod clar cerinţa autonomistă a secuilor.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.6841 din 14.03.2013, autor Farkas Reka

Existenţă minoritară tolerată în Bazinul Carpatic

Maghiarii din Transilvania trăiesc actualmente zile mari, abia s-a încheiat mitingul pentru autonomie din 10 martie, de la Târgu Mureş, am devenit deja părtaşi ai unui alt eveniment decisiv, ziua de 15 martie. In urmă cu 165 de ani a fost declanşat evenimentul care a intrat în istoria mondială sub numele de lupta pentru libertate a maghiarilor de la 1848-49. Nimic nou sub soare -se precizează de multe ori, şi într-adevăr există o oarecare adevăr în această afirmaţie, în special dacă facem o comparaţie între evenimentele de la vremea respectivă şi cele petrecute în prezent. Si atunci, elita naţiunii maghiare a adoptat o poziţie unitară împotriva asupririi, tiraniei, exploatării naţionale. Astăzi, la fel ca şi în trecut, maghiarii din Transilvania, Slovacia, Ucraina Subcarpatică, care trăiesc în situaţie minoritară, se ridică – mai mult sau mai puţin reuşit – pentru autodeterminare, pentru respectarea drepturilor lor minoritare, respectiv pentru folosirea liberă a limbii, culturii şi simbolurilor proprii. Dacă analizăm lucrurile din această privinţă, în ultimii 165 de ani nu s-a întâmplat de fapt nimic, regimurile politice s-au schimbat unul după altul, dictaturile au eşuat şi au renăscut, bunicii noştri s-au dus în războaie, a venit Trianonul, iar apoi schimbarea de regim din 89. Strămoşii noştri au apucat armele împotriva asupririi, şi-au sacrificat cea mai valoroasă comoară – sângele, viaţa – pentru viziunile pentru care a meritat atunci să se nască, să trăiască şi să-şi dea viaţa. Acum, în Europa care propovăduieşte concepţii moderne, iluminate, democratice, maghiarimea transilvăneană vrea să-şi exprime drepturile în mod paşnic, trăind cu speranţa că eforturile sale nu se vor zădărnici în capcanele politice, nu vor eşua în mod ruşinos.

Pare să fi sosit timpul în care sunt validate nu numai pretenţiile şi intenţiile mascate ale unei elite conducătoare mai restrânse, îndrăznim să credem – la fel cum erau convinşi, în urmă cu un secol şi jumătate, şi Kossuth, Szechenyi, Petofi şi tovarăşii lor – că şi acum cuvintele, pretenţiile Poporului sunt transmise către Bucureşti şi Europa, nu suntem subiecţii suferinzi ale unui teatru de păpuşi. Dacă aşa stau lucrurile, atunci a venit timpul să ne fi luate în serios pretenţiile, drepturile şi credem că în această seriozitate nu se va crea din nou intenţia de respingere. In urmă cu 165 de ani, pace, libertate, consens au reprezentat sloganul tinerilor din martie. Există prea puţine zile într-un an, care ar lega atât de strâns, în întâmplările sale, trecutul de prezent. Dispunem şi acum – la fel ca pe vremea respectivă – de posibilitatea producerii unor schimbări, însă acest lucru presupune să fim puternici, perseverenţi şi solidari. Atunci marile puteri s-au solidarizat să reprime lupta pentru libertate a maghiarilor, şi au repurtat succes. Acum nu-şi are loc o astfel de solidarizare, doar simpla răbdare nu-i suficientă, în loc de fanfaronadă naţionalistă, e nevoie de toleranţă raţională atât din partea altor naţiuni, cât şi din partea maghiarilor.

Sursa: publicaţia săptămânală Erdovidek, nr.10 din 15-21.03.2013, autor Albert Egon

Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*