Ne-a părăsit un prieten iubit şi un mare român: Constantin Mustaţă

Constantin MustataVestea venită de la Cluj-Napoca, care ne-a adus trista veste a trecerii în nefiinţă a celui care a fost Constantin Mustaţă ne-a îndurerat profund. Fiindcă ne-a părăsit un prieten iubit şi un mare român. Constatin Mustaţă a fost devotat, trup şi suflet, cauzei românimului şi a fost un prieten nepreţuit al românilor din Covasna, Harghita şi Mureş. L-am avut mereu aproape, alături de noi, la toate manifestările de suflet şi simţire românească, desfăşurate la Sfântu Gheorghe, Târgu-Mureş, Miercurea Ciuc şi Topliţa. Ne-a adus de fiecare dată câte un dar preţios: o carte nouă, scoasă de sub tipar.

În toate cărţile, Constantin Mustaţă şi-a tipărit parcă câte o părticică din propriul său suflet, dăruit apoi, fără rezervă, în întregime, Ţării şi poporului român. A slujit, cu devotament şi credinţă, cauza românilor ardeleni şi a Ardealului. Din ea s-au născut ,,Pagini din Biblia Transilvaniei”, ,,În vâltoarea vremurilor”, ,,Teroare în Ardeal” (trei volume), ,,România trădată” etc.

Toate acestea vor rămâne, peste timp, mărturii valoroase pentru generaţiile viitoare ale neamului nostru, despre vremurile zbuciumate pe care generaţiile de azi de româmi ardeleni, din care a făcut parte şi Constantin Mustaţă, le-au trăit, degetul său îndreptându-se, acuzator, către cei ,,care au trădat, au vândut şi vând Ţara, cu agoniseala ei de milenii, lăsând-o batjocorită şi mutilată de interese străine”.

Condeiul lui Constantin Mustaţă a fost neiertător şi faţă de cei care nu ne-au iubit şi nu ne iubesc, ,,cei care, de două decenii,  continuă să tulbure viaţa cotidiană, ,,bombardând” ţara mea – şi a lor! –  cu ameninţări şi avertismente, sădint instabilitate şi bătând pe la porţile Europei şi a Lumii, unde se prezintă drept lideri ai celei mai neînţelese naţii de pe Planetă”. Cărţile lui Constantin Mustaţă ne îndeamnă să nu uităm lecţile aspre ale istoriei. Este credinţa sa nestrămutată, pe care şi-o exprimă cu toată hotărârea: ,,Ne-am născut aici, suntem cei dintâi aşezaţi aici şi vom pleca cei din urmă. Vom muri aici, fraţi ardeleni, fiindcă nu se poate părăsi ceea ce nu se poate părăsi. Nici furtunile, nici trufiile, nici trădările nu ne vor clinti”!

Acesta a fost Constantin Mustaţă. Cărţile sale ne-au rămas – şi vor rămâne! – ca un testament pe care trebuie să-l respectăm cu sfinţenie. Iată de ce Formul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, îl consideră pe Constantin Mustaţă ca fiind un mare şi credicios fiu al neamului nostru, în slujba căruia şi-a pus întreaga sa viaţă şi putere de muncă.

Fie-i memoria veşnică şi odihna binecuvântată în pământul Ardealului său scump!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*