Teologia parastasului: Toiagul

Acesta este o ramură dreaptă de pom, cel mai adesea de măr, curățită de coajă, retezată drept la capătul mai gros. La capătul de sus, ramura are unul, două sau trei vârfuri de rămurele retezate. În unul din aceste capete se înfige un măr. De rămurele se atârnă sau se leagă un caier de lână de oaie, o basma sau batic și un buchet de flori cu verdeață. Lângă ,,toiag” se pune întotdeauna o oală de pământ sau o găleată cu apă. În vârful toiagului se fixează o lumânare aprinsă. Toiagul este așezat sau ținut de cineva la capătul mesei, cât mai aproape de capețel, iar după ce se termină slujba, femeia care urmează să dea bucatele de pomană înconjoară masa cu toiagul într-o mână și găleata de apă în alta. Cu toiagul lovește ușor  în fiecare colț de masă.

Acestea fiind elementele, încercăm să le descifrăm mesajul. Toiagul ne amintește de pomul vieții din raiul în care au fost așezați strămoșii noștri Adam și Eva. Însuși faptul că el este ramură de măr ne întărește această convingere. Vârful toiagului are una, două sau trei capete. Dacă are un capăt, el ar semnifica faptul că Dumnezeu este Unul în ființă; dacă are două capete, ne amintește de faptul că Mântuitorul are două firi: una dumnezeiască și una omenească; dacă are trei capete, ne amintește de faptul că Dumnezeu este Unul în ființă, dar întreit în Persoane: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. În vârful toiagului se pune o lumânare aprinsă. Făclia este simbolul Învierii Mântuitorului. Dumnezeu Însuși este Lumină și lumina Lui este mai presus de tot și de toate. De la locul unde este legată lumânarea este legată și basmaua sau baticul, care se întinde cu celălalt capăt până la pământ. Lumina, harul și ajutorul lui Dumnezeu se coboară din înălțimea sa asupra pământului, oamenilor, viilor și morților. Caerul de lână ne amintește de lâna lui Ghedeon din Vechiul Testament și de puterea rugăciunii, care a făcut ca lâna să se umezească.

Așadar, Dumnezeu, Care este mai presus de tot și de toate, prin rugăciunea ce se săvârșește, se coboară cu harul Său asupra lumii, viilor și morților, îi binecuvintează și-i mântuiește. Lumina Învierii lui Hristos este garanția învierii noastre, respectiv a celui pentru  se oficiază parastasul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*