Către popoarele Europei Unite (apel)

Frați europeni, De mii de ani, poporul român, așezat cu voia lui Dumnezeu în spațiul carpato-danubiano pontic, participă la zidirea unei Europe a națiunilor pașnice și prospere.

De la Dacia lui Burebista și Decebal, până la Unirea Principatelor Române a Munteniei și Moldovei în anul 1859, poporul român a fost supus loviturilor unor enorme valuri de invazii distrugătoare, dar a reușit să reziste pe vatra lui nestrămutat, continuând să țese cu talent și dăruire pânza unei culturi tradiționale fără de seamăn în lume. În veacurile de mijloc, marii și vitejii voievozi români, Mircea cel Bătrân, Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, au apărat pământul Daciei strămoșești, dar și pe cel al Europei creștine de imperiile în expansiune ale Răsăritului Mijlociu și Îndepărtat. În spatele acestui zid, Europa Occidentală a avut parte de epoca de aur a Renașterii în care  omul european și-a  recăpătat conștiința de sine ca individ, după o lungă perioadă de anihilare filozofică a personalității. Românii, însă, aflați la încrucișarea căilor de interese geostrategice a imperiilor avide de noi spații, au fost răsplătiți cu amputări de teritorii. Așa s-a întâmplat în 1775 cu nordul Principatului Moldovei, numită de ocupanți, Bucovina, anexat de Imperiul Habsburgic și în 1812, cu partea de est a Moldovei, numită de ocupanți, Basarabia, anexată de Imperiul Țarist Rus.

Pentru românii din aceste teritorii, secolul XIX a fost o perioadă de împilare națională, deznaționalizare, de înlocuire a limbii materne în școală, biserică, administrație, de impunere cu forța a altor culturi și tradiții. Ei au fost rupţi de la procesele de formare a conştiinţei naţionale şi de constituire a statului naţional român în 1859 prin unirea Ţării Româneşti şi a Moldovei.

Secolul XX a început pentru români cu dezastrul Primului Război Mondial. Dar tocmai atunci când mai bine de 80% din teritoriul României era ocupat de trupe străine o forţă divină a dezlănţuit puterea ascunsă a poporului român. Procesul de unificare şi eliberare a început în partea de est a Moldovei, numită Basarabia, care la 2 decembrie 1917 şi-a proclamat independenţa de Imperiul Rus, iar la 27 martie 1918 s-a unit cu Patria-Mamă, România. La 27 noiembrie 1918 a revenit la sânul naţiunii partea de nord a Moldovei, numită Bucovina, iar la 1 decembrie 1918, Transilvania, prin Declaraţia de Unire de la Alba Iulia, întregeşte procesul de unificare.

Timp de 22 de ani, poporul român reunit a construit o societate democratică europeană. Agresiunea sovietică asupra României din 28 iunie 1940 a întrerupt mişeleşte viaţa paşnică a românilor. A fost ziua când ei au fost atraşi în cel de-al Doilea Război Mondial. Planul de ocupare a Moldovei de est, numită Basarabia, a fost parte a Pactului semnat la Moscova la 23 august 1939 între Germania hitleristă şi Uniunea Sovietică stalinistă, cunoscut în istoriografie ca Pactul Ribbentrop-Molotov.

După 1944, Uniunea Sovietică care şi-a adjudecat teritoriul României dintre râurile Prut şi Nistru, a promovat o politică de genocid manifestată în diferite forme şi promovată în cadrul unor campanii masive de exterminare fizică a populaţiei româneşti. Între ele: execuţiile sumare a reprezentaţilor administraţiei româneşti, omorârea prin înfometare, deportările masive în Siberia. Timp de 10 ani, din 1940 şi până în 1952, regimul sovietic se face vinovat de exterminarea a peste un milion de români basarabeni.

Timp de 49 de ani, între anii 1944-1991, Uniunea Sovietică a promovat în Republica Moldova (Basarabia) aceiaşi politică de deznaţionalizare promovată de ţarism în secolul XIX, numai că la o scară mult mai largă şi mult mai agresiv. Numai că spiritul de unitate naţională a românilor din Republica Moldova a renăscut şi de data aceasta. Mişcarea de eliberare naţională din anii 1988-1991 a creat noi condiţii pentru unificarea românilor din cele două state româneşti. Ca să împiedice acest proces firesc, Rusia nouă, dar la fel de agresivă ca şi cea a ţarului sau a sovietelor, a declanşat în 1992 un război de agresiune împotriva Republicii Moldova, ocupând partea ei de est.

Rusia promovează în continuare față de Republica Moldova o politică imperialistă, manifestată prin şantaj economic, energetic, militar, manipulare informaţională de cu scopul fățiș de a o menţine cu forţa în sfera ei de interese, politică vetustă, medievală, incompatibilă cu valorile secolului XXI.

Fraţi europeni, În numele poporului Republicii Moldova, vă cerem cu insistență să susţineţi lupta noastră de eliberare şi de reîntregire naţională. Noi, românii din Republica Moldova, vrem să fim alături de fraţii noştri români din România şi, împreună cu ei, în Europa democratică şi prosperă, acolo unde toate popoarele sunt egale şi demnitatea umană este respectată, ca una dată egal de la Dumnezeu.

Vă mulțumim anticipat. Bunul Dumnezeu să binecuvânteze țările și popoarele pe care le reprezentați.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Semnează:

Academician Alexandru Moşanu, Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova,  anii 1990-1993;
Ion Ungureanu, Regizor, actor, Ministru al Culturii şi Cultelor a Republicii Moldova, anii 1990-1994;
General Ion Costaş, Ministru al Afacerilor Interne şi Ministru al Apărării al Republicii Moldova, anii 1990-1993;
Nicolae Mătcaş, Dr. Ministru al Educaţiei al Republicii Moldova, anii 1990-1994;
Academician Nicolae Dabija, președintele Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova;
Academician Ion Hadârcă, președintele fracțiunii Partidului Liberal din Parlamentul Republicii Moldova;
Profesor, doctor Ana Guțu, prorector Universitatea Liberă Independentă din RM, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Fracțiunea Partidului Liberal;
Valeriu Saharneanu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Fracțiunea Partidului Liberal;
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*