Primarul din Târgu Mureș, promotor al propagandei iredentiste maghiare

Primarul (român!) al municipiului Târgu Mureș, PDL-istul Dorin Florea, a lansat un apel pe Facebook, în limbile română și maghiară, prin care îi îndeamnă pe susținătorii așa-zisului ținut secuiesc să militeze pentru desemnarea municipiului Târgu Mureș ca viitoare capitală regională.

Apelul lui Florea către români și maghiari ar fi de lăudat dacă primarul unui municipiu important din România nu ar legitima invenția revizionismului maghiar a așa-zisului ținut secuiesc. Întocmai ca extremiștii maghiari din UDMR, PCM, PPMT sau alte organizații civile sau politice maghiare, și chiar întocmai ca dementul antisemit Csibi Barna, Florea are alergie la utilizarea denumirii oficiale a zonei județelor Covasna, Harghita și Mureș și utilizează sintagma ”ținutul secuiesc”, transformându-se astfel într-o veritabilă goarnă a revizionismului maghiar care militează pentru autonomia teritorială a maghiarilor din Covasna, Harghita și Mureș și pentru epurarea etnică a românilor din această zonă.

Este evident că Florea nu poate fi acuzat de prostie. Un om politic la vârsta lui ar fi trebuit să aibe minime cunoștințe despre istoria municipiului pe care îl conduce vremelnic dar și despre evoluția în timp a pretențiilor Ungariei cu privire la Transilvania, parte a României care cuprinde și municipiul în care primar este Dorin Florea. Aș fi vrut să-l văd pe Florea la fel de vocal și în chestiunea situației disperate a românilor din Covasna și Harghita, supuși unui proces violent de epurare etnică chiar de către cei la care Florea face apel. Evident că nu l-am văzut și nici nu-l voi vedea vreodată. Dacă ai ales să legitimezi, chiar și pe o rețea de socializare, o sintagmă inventată de revizionismul maghiar pentru a desena un teritoriu din care România și românii să dispară în timp înseamnă că nu ești altceva decât un trădător abject al neamului din care, din păcate, faci parte.

Nu există, domnule primar Florea, niciun ținut secuiesc. Nu a existat niciodată în istoria acestor locuri vreun ținut al secuilor, domnule primar. Secuii au fost colonizați în această zonă de către maghiari, domnule primar. Există în această zonă doar județele Covasna și Harghita. Iar în aceste două județe nu maghiarii, ci culmea (!!!), românii sunt discriminați, domnule primar.

Iată în continuare mesajul integral primarului Dorin Florea, promovat în română și maghiară pe Facebook:

Pe 10 martie la Tirgu Mures va fi organizat un mars pentru AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC. Dragi prieteni, va rog sa ma ajutati sa fac cunoscut acest MANIFEST pretudindeni, prin orice mijloc. Aceasta este realitatea, acestea sunt problemele si solutiile, nu ceea ce indruga provocatorii, cei care se joaca cu destinele noastre, ale tuturor! Va multumesc, Dorin

SĂ LUPTĂM PENTRU CAPITALA REGIONALĂ LA TÎRGU MUREŞ !

Dragi susţinători ai Ținutului Secuiesc,
Dragi maghiari şi dragi români,

Mă adresez vouă din postura de primar al Municipiului Tîrgu Mureş, ca reprezentant ales de patru ori consecutiv în această funcţie, atât de către români cât şi de către etnicii maghiari.

Unul dintre motivele importante pentru care am primit sprijinul populaţiei pentru a conduce destinele acestui oraş a fost lupta pe care am dus-o susţinut, timp de 16 ani, pentru a crea o atmosferă de armonie interetnică între români şi maghiari. Tîrgu Mureş a fost un oraş marginalizat de către Ceauşescu, izolat şi nesusţinut financiar de către toate regimurile politice. A fost un oraş folosit în scopuri politice, iar populaţia română şi maghiară, în egală măsură, au fost tratate ca instrumente de manipulare etnice.

În ultimii ani Tîrgu Mureş a reuşit să dea o lecţie de armonie interetnică, a devenit un model de convieţuire dat ca exemplu din ce în ce mai des, în întreaga Europa.

Faptul că împreună am reuşit să închidem rănile deschise de istorie a făcut posibilă schimbarea la faţă a acestui oraş şi în sfârşit să avem şanse reale de a ne dezvolta economic. Primăria Tîrgu Mureş a reuşit, pe acest fond de armonie interetnică, prin intermediul unei echipe formată din români şi maghiari, să atragă finanţări europene semnificative pe care le-am investit în infrastructura oraşului, lucru cu care ne mândrim.
Tot ce vedeţi că am reuşit să realizăm, NU s-ar fi putut face în condiţiile şi în atmosfera de conflicte interetnice şi separatism. Puterea de a renaşte a acestui oraş a izvorât din iscusinţa românilor şi a maghiarilor de a depăşi conflictele interetnice susţinute artificial de către politicieni.

Având în vedere succesul nostru în Tîrgu Mureş, demonstrat şi nu doar afirmat, confirmat de către orice străin care ne vizitează oraşul, îmi asum dreptul de a vă ruga, de a vă cere vouă, susţinătorilor Ţinutului Secuiesc şi etnicilor maghiari de pretutindeni, să renunţăm la acţiunile prin care ne facem rău.

Cred că astăzi, pe fondul discuţiilor privind reorganizarea administrativă a României, este mult mai important să susţinem împreună ca Tîrgu Mureş să devină capitala regională, indiferent de forma în care reorganizarea administrativă se va hotărî la Bucureşti.

Dragi susţinători ai Ținutului Secuiesc! Doar prin armonie interetnică putem izbândi. Nu vă lăsaţi manipulaţi de către politicieni, nu cădeţi în capcana provocărilor. Bunăstarea secuilor, a maghiarilor şi a românilor, recunoaşterea Ţinutului Secuiesc, ca regiune geografică, depind în cea mai mare măsură de dezvoltarea economică locală şi mai ales de atragerea fondurilor europene, nu de separare şi autonomie. Ţinutul Secuiesc poate deveni între altele o zonă turistică de prima talie internațională. Această regiune geografică are nevoie de fonduri europene şi proiecte, de promovare turistică, nu de promovarea imaginii unei zone de conflict. Experienţa mea de primar, de om de administraţie, îmi spune că trebuie să ne gândim cum să atragem străinii să viziteze Munţii Călimani, Gurghiu şi Harghita a căror frumuseţe este debordantă , cum să promovăm lacurile Zetea, Sfânta Ana, Lacul Roșu sau Izvorul Muntelui, nu cum să ne certăm între noi.

Avem nevoie de o susţinere regională pentru a reface renumele internaţional al staţiunilor balneoclimaterice Borsec, Tuşnad, Sovata sau Covasna, de a amenaja cheile Bicazului şi ansamblurile arhitectonice unice cum ar fi Cetatea de la Lăzarea, nu de organizarea de mitinguri de separare care îi alungă pe potenţialii turişti. Tîrgu Mureş are un potenţial semnificativ de a deveni centru logistic datorită plasării sale la intersecţia coridoarelor transeuropene de transport.

Autonomia Ţinutului Secuiesc este o luptă cu morile de vânt, pe când o posibilă stabilire a capitalei regionale la Tîrgu Mureş poate deveni o realitate. Şansa ca secuii, maghiarii şi românii care trăiesc în această zonă geografică să ajungă la o bunăstare este crescută dacă vom ştii cum să administrăm corect zona. Experienţa demonstrează că bunăstarea nu vine din segregare ci din coeziune şi dezvoltarea unor activităţi relevante la nivel naţional şi european. Împreună am demonstrat că ştim şi putem să aducem investiţii pentru oraşul şi regiunea noastră. Separat sunt sigur că ne va fi mai greu.

Începând cu 1 ianuarie 2014, noi programe de finanţare cu fonduri europene nerambursabile vor fi lansate de către Uniunea Europeană, o ţintă prioritară fiind proiectele regionale şi inter-regionale. România va avea disponibile fonduri de peste 40 miliarde euro în perioada 2014-2020. De noi depinde să atragem cât mai multe fonduri în comunitatea şi în regiunea noastră. Dacă noi pierdem aici timpul cu mitinguri pro sau contra autonomiei Ţinutului Secuiesc, care nu se soldează decât cu izolarea acestei zone, şansa să beneficiem de aceste fonduri scade spre zero. Toţi pierdem. Pierde ţara, pierde regiunea, pierd toţi locuitorii Ţinutului Secuiesc. Nu câştigă decât politicienii.

Dacă ne unim forţele, dacă reuşim să susţinem unitatea şi capitala regională la Tîrgu Mureş, câştigăm cu toţii. Câştigă ţara, câştigă regiunea, câştigă secuii, românii şi maghiarii care locuiesc în zona Ţinutului Secuiesc. Pierd doar acei politicieni care îşi duc existenţa datorită conflictelor interetnice generate de ei înşiși.

Municipiul Tîrgu Mureş are posibilitatea şi experienţa administrativă să devină capitala acestei regiuni, este în măsură, aşa cum a demonstrat-o, nu doar să gestioneze această relaţie în mod constructiv dar să devină un model pentru Europa. Eu am încredere că putem pune bazele unui model de dezvoltare bazat pe armonie şi încredere reciprocă. Avem şansa să ne finanţăm dezvoltarea din resurse europene. Depinde doar de noi să nu o ratăm !

Ţinutul Secuiesc poate deveni o mândrie a secuilor, a maghiarilor şi a românilor deopotrivă. Coasta de Azur din Franţa nu este o regiune autonomă, şi totuşi este mândria Franţei. În România, zona noastră poate deveni o regiune recunoscută, de impact turistic internaţional. Condiţia este însă să fim uniţi, nu dezbinaţi. Să atragem fonduri, nu să le îndepărtăm. Nimeni nu va finanţa proiecte atâta timp cât imaginea este de zonă de conflict interetnic.

În acest sens, vă rog pe toţi, indiferent de culoare politică şi etnie, să fim constructivi, vă îndemn să luptăm şi să susţinem stabilirea capitalei regionale la Tîrgu Mureş. În afară de capacitatea administrativă, avem o infrastructură care ne ajută. Avem un aeroport internaţional, avem un mediu universitar recunoscut care vor contribui practic la demersurile noastre. Este o garanţie pentru noi toţi, atât pentru târgumureşeni cât şi pentru locuitorii zonei geografice Ţinutul Secuiesc că vom putea să accesăm fonduri pentru dezvoltare care indirect vor genera locuri de muncă. Este singura soluţie. Miza procesului de regionalizare nu poate fi interesul unui anumit grup. Vorbim despre descentralizare administrativă şi despre şansa de a aduce deciziile dar şi resursele administrative cât mai aproape de cetăţean. Miza acestui proces este să ne asumăm aici, la noi acasă, deciziile cu privire la dezvoltarea regiunii noastre. Tîrgu Mureş este un model pentru regiune, vă rog să mă sprijiniţi în a-i face şi pe decidenţii guvernamentali să recunoască acest fapt şi să ne aloce mijloacele administrative de a acţiona în interesul cetăţeanului.

Caut şi sper că mai ales tinerii secui, maghiari şi români se vor implica în această luptă. Sunt sigur că voi, tinerii mă puteţi ajuta ca acest mesaj să ajungă aşa cum trebuie în casele tuturor, ale bunicilor şi rudelor voastre mai în vârstă. Am nevoie de ajutorul vostru, să reuşim să trecem peste mentalitatea greşită şi să ne vedem de interesul nostru, nu să le facem jocul celor care trăiesc şi se hrănesc cu ura.

De asemenea, vă rog pe voi, membrii familiilor mixte, să vă alăturaţi tineretului şi celor care înţeleg acest demers al meu. Copiii voştri au nevoie de o zonă în dezvoltare, cu şanse de creştere economică, cu locuri de muncă, nu de scandal.

Nu staţi deoparte! Dacă noi, majoritatea, tăcem la nivel naţional şi internațional se va auzi doar vocea minorităţii, a celor care nu înţeleg că separatismul duce la sărăcie şi izolare. Susţineţi şi promovaţi varianta ca Tîrgu Mureş să devină capitala de regiune, iar eu vă promit că împreună cu voi, secuii, maghiarii şi românii vom reuşi să creştem economic zona prin atragerea masivă de fonduri europene, şi indirect, vom promova şi zona noastră.

Doamne Ajută!

Dr. Dorin Florea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*