Un papă pleacă, un altul vine, dar marele maestru Ștefan Popa`S rămâne

premiul romana civitasÎntrecându-se pe sine, dar și pe oricare artist din lume de acum și din toate timpurile, marele artist timișorean Ștefan Popa Popa`S, cel mai curtat la marile curți ale lumii, iar în ultimii ani îndeobște la Vatican, parcă anticipând sfârșitul domniei Papei Benedict al XVI-lea, a reușit o serie de perfomanțe artistice prin care își pune în lumină sacră genialitatea și unicitatea artistică, realizând în premieră absolută proiectul albumului cu portretele a 263 de papi între care și actualul Suveran Pontif care și-a anunțat demisia.

Dacă ne gândim că însuși Michelangelo, propunându-și o astfel de capodoperă, nu a reușit să picteze decât câteva zeci de portrete ale iluștrilor papi, realizăm adevăratele cote ale performanței conaționalului nostru. Proiectat a fi realizat în doar  99 de exemplare, albumul va fi licitat în scopuri caritabile după ce artistul bănățean i-a înmânat personal primul exemplar Sanctității Sale Benedict al XVI-lea, la început de an, la Neapoli, în prezența cardinalului Crescenzio Sepe.

O altă performanță a maestrului Popa Popa`S în cadrul acestui album, este reproducerea mai multor manuscrise extrem de valoroase pentru umanitate, precum și a vestitului calendar mayaș, după originalele din prețioasa arhivă a Vaticanului. Artistul timișorean a adăugat calendarului care a înspăimântat omenirea cu scenarii apocaliptice o desfășurare temporală în viitor până în anul 16.000, demonstrându-i caracterul extensibil nelimitat.

Dar cea mai providențială realizare este faptul că celebrul artist român a reușit să finalizeze și să expună în sala Papilor din Basilica San Pietro de la Vatican, alături de portretele papilor înaintași pictate de mari artiști ai lumii, tabloul înfățișându-l pe actualul Suveran Pontif care, spre regretul întregii creștinități, înfrânt de povara vârstei, și-a anunțat recent demisia.

Marele artist Ștefan Popa Popa`S a fost recompensat și pe parcursul ultimului an pentru creaíile sale unice. Astfel, i-a fost înmânat Premio Romana Civitas al fundației Sapientia Mundi în Sfânta Cetate a Vaticanului și Premiul MAAF  (Festivalul Muzeelor, Artei și Filmului) în Orlando- SUA, cumulând peste 100 de premii și distincții internaționale prin care i se recunoaște geniul.

Despre albumul la a cărei înmânare a fost prezent, însuși Excelená Sa Cardinalul Crescenzio Sepe afirmă: Albumul transmite, prin picturile sale, valorile general-umane, iar acest lucru este cel mai important. Mesajul său este unul pozitiv, trebuind să-i fim recunoscători maestrului Popa-Popa’S pentru aceasta. Eu vreau cu adevărat să vă mulţumesc din toată inima pentru acest dar şi pentru generozitatea dumneavoastră de a fi venit în această vizită, asemeni unui apostol care vesteşte fapte bune. Sincere mulțumiri şi să vă continuaţi pe mai departe munca…”  

De asemenea, Paolo Merenda, profesor de Teologie şi Bioetică din Servciul de onoare şi protocol al Papei, anticipa:”După ce am admirat lucrările maestrului Popa`S şi am apreciat arta lui, a apărut dorinţa şi pentru că de mulţi ani fac parte dintr-un cerc foarte apropiat Papei, am prezentat conducătorului nostru, Ducele Leopold, propunerea de a avea portretul Papei la San Pietro în sala Papilor, un portret pictat de maestrul. Personal sunt convins că o lucrare a maestrului Popa Popa`s va îmbogăți  sala și ar adăuga mai mult prestigiu, alături de celelalte lucrări de artă prezente în sala Papilor din Basilica San Pietro.”

Iar pentru onoarea noastră ca nțiune pe care o reprezintă artistul român, însuși ilustrul Prof. Giorgio Cegna – Mare Cancelar, declară: Eu cred că Popa’s este unul dintre cei mai mari artişti din toate timpurile, şi acum vă spun de ce! Pentru a fi artist nu e suficient să fii un bun pictor, trebuie să ai o inima mare şi o credinţă permanentă de căutare în spaţiul artei şi Popas face asta.Pe deasupra este un om generos şi exigent, iar când lucrează , o face la cel mai înalt nivel. Sunt bucuros că l-am cunoscut. În viaţa mea am fost 50 de ani directorul Institutului  de Arte din Roma  şi am cunoscut toţi artiştii în acest jumătate de secol. Cred că după pictorul Chirico, care mi-a cucerit sensibilitatea şi bucuria de a fi prieten cu un artist, urmează Popa’s. Am spus mai devreme că nu vreau să vorbesc despre el pentru că nu e nevoie. Nu sunt orgolios dar această expoziţie, care vine după întâlnirea artistului cu Sfântul Părinte la Vatican, vorbeşte de la sine. Ea va fi itinerată la Veneţia, Pietrelcina – locul de naştere a lui Padre Pio şi la Asissi. Vreau ca lumea să înţeleagă că astăzi un artist nu trebuie să fie doar un bun pictor dar şi un mare om. Şi Popa’s este şi face onoare României. El este român, iar pentru noi un cetăţean al lumii.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*