Citiți și vă cruciți! Revista Presei Maghiare…

Legitimaţie de pe Pământul Secuiesc, pentru elevi

Tot mai mulţi sunt interesaţi de legitimaţia de elev de pe Pământul Secuiesc. Documentul a fost introdus la Sfântu Gheorghe de Asociaţia Centrum Studiorum şi le asigură tinerilor facilităţi pe întreg teritoriul Pământului Secuiesc.

– Avem patru tipuri de legitimaţii: roz, pentru elevii claselor I-IV, verzi, pentru elevii claselor V-VIII, albastre, pentru elevii claselor IX-XII, şi gri, pentru elevi de şcoală superioară şi studenţi – a explicat preşedintele asociaţiei, Zsigmond Jozsef. Pe verso-ul legitimaţiei este trasată harta Pământului Secuiesc, pe care este semnalată printr-un punct localitatea de provenienţă a solicitantului.

Legitimaţia poate fi solicitată de cei cu vârste cuprinse între 7 şi 35 de ani, care dispun de statut valabil de elev sau student într-una din instituţiile de învăţământ de pe Pământul Secuiesc. Legitimaţia trilingvă este dotată cu un cod de bare şi îi acordă elevului / studentului dreptul la diferite facilităţi.

– Facilităţi în cadrul muzeelor, galeriilor, cinematografelor, etc., vor exista, de asemenea, diferite servicii : cumpărături, participare la cursuri de instruire sau academii de vară – afirmă Zsigmond Jozsef.

– Consider că este o idee foarte bună . Cred că va fi considerată utilă atât de tinerii români, cât şi de către cei maghiari – a declarat consilierul local Mădălin Guruianu.

În opinia primarului oraşului Sfântu Gheorghe, introducerea legitimaţiei de elev de pe Pământul Secuiesc reprezintă una din staţiile drumului ce duce spre autonomie.

– Voi încerca să obţin o astfel de legitimaţie onorifică, pe care să nu o pot folosi pentru a beneficia de facilităţi, însă pe care să le-o pot arăta colegilor din Bucureşti, Budapesta, Cluj – a declarat Antal Arpad.

– Legitimaţia ar controbui la consolidarea conştiinţei regionale – a declarat tânărul teolog Albert Nagy Akos. Cred că motivul pentru care avem în permanenţă probleme este acela că ne comparăm cu alte culturi, cu Occidentul sau cu ţări aflate mai la vest. In momentul în care vom realiza însă că avem valori unice şi că acestea nu trebuie comparate, deoarece sunt şi în sine o valoare, vom şti să ne simţim bine acasă – a mai adăugat el.

Prin intermediul legitimaţiei va putea fi urmărit şi destinul celor care depăşesc vârsta de 35 de ani, pentru a putea fi contactaţi în momentul în care va fi nevoie de ei pe piaţa forţei de muncă.

(Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 2 din 04.01.2013, autor Erdely Andras)

Anul autonomiei

Anul 2013 să fie anul autonomiei pentru comunitatea naţională maghiară – a propus europarlamentarul Tokes Laszlo, preşedintele CNMT, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute ieri, împreună cu liderii PPMT. In anul autonomiei, iniţiatorii intenţionează să organizeze, în România şi în întreg Bazinul Carpatic, acţiuni de prezentare a autonomiilor europene funcţionale, de popularizare a autodeterminării comunitare şi a structurilor de stat federale. Toro T. Tibor, preşedintele PPMT, a declarat că prima mişcare va fi organizată în 10 martie împreună cu CNMT. După cum se ştie, în ziua martirilor secui, CNS va organiza la Monumentul Martirilor Secui din Târgu Mureş un protest pentru autonomie.

Tokes a declarat că pentru PPMT, anul 2013 va fi anul autonomiei, organizaţia va demara o campanie în vederea accentuării cât mai clare a voinţei colective a cetăţenilor de pe Pământul Secuiesc, aceea ca parlamentarii să ia în considerare dorinţa maghiarilor de pe Pământul Secuiesc potrivit căreia regiunea să fie declarată ţinut istoric autonom cu situaţie juridică specială. Tokes a considerat că autonomia Pământului Secuiesc poate fi obţinută dacă guvernul va fi constrâns prin mişcări colective şi proteste de stradă. Europarlamentarul a vorbit şi despre faptul că va încerca să reanimeze colaborarea maghiaro-maghiară în cadrul Forumului Maghiar de Mediere din Transilvania (EMEF), arătând că îi va fi greu, dar nu imposibil să se aşeze la masa tratativelor cu reprezentanţii UDMR.

Tokes Laszlo a criticat conducerea UDMR, care în opinia sa a pactizat cu USL fără împuternicirea comunităţii, iar prin faptul că au ţinut secret acest lucru au indus în eroare electoratul maghiar. Potrivit lui Szilagyi Zsolt, vicepreşedintele PPMT, UDMR a trecut de pragul parlamentar însă nu şi de pragul moral necesar pentru reprezentarea maghiarimii.

(Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6783 din 05.01.2013)

Despre învăţământul elevilor ceangăi din Moldova / Aserviţi şi persecutaţi

Deşi auzim şi citim tot mai multe despre fraţii noştri maghiari-ceangăi din Moldova, tot nu dispunem de suficiente şi corespunzătoare cunoştinţe despre ei şi mediul în care trăiesc. Nu ştim cum şi în ce condiţii îşi duc viaţa de zi cu zi, ce se consideră ei că sunt, au sau nu posibilitatea de a-şi trăi şi exprima, la un nivel sau altul, diversitatea lor încă sesizabilă.

Toate acestea le-am sesizat doar zilele trecute, când răspunzând invitaţiei lansate de psihologul Fazakas Ildiko, i-am însoţit în Moldova pe etnograful Kakas Zoltan şi pe câţiva elevi ai secţiei maghiare de la Gimnaziul Ady Endre din Sfântu Gheorghe.

Pe drum am aflat de la iniţiatorul excursiei pe pământul ceangăiesc faptul că deşi ca student a fost interesat de acest grup etnic, nu a existat până acum posibilitatea de a le studia modul de viaţă la faţa locului. Tocmai din acest motiv, a fost numai potrivit proiectul autoguvernării din Sfântu Gheorghe, menit să susţină popularizarea tradiţiilor populare secuieşti şi prezentarea capitalei municipiului nostru în localităţile din afara graniţelor Pământului Secuiesc. In calea acestei neaşteptate posibilităţi exista însă o singură piedică, aceea a lipsei unor relaţii cu pământul ceangăiesc, însă ea a fost înlăturată, în ultima clipă, de o persoană care cultiva relaţii cu pedagogi care predau în Moldova. Acea persoană a aplicat în numele Fundaţiei Pentru Scoala Ady Endre, iar după ce proiectul a fost evaluat pozitiv, elevii care au obţinut rezultate bune au fost premiaţi cu o excursie.

Lăsând în urmă pasul Oituz, am trecut prin aşezări pe care le cunosc bine, astfel că din când în când am venit cu completări la aspectele prezentate de Kakas Zoltan, despre istoria şi obiectivele localităţilor din care treceam. Am atras, de exemplu, atenţia asupra faptului că în momentul organizării administrative din 1968, Poiana Sărată, care aparţinuse până atunci de Transilvania şi de Trei Scaune, i-a fost anexată arbitrar, cu preţul ciuntirii dure a teritoriului pământului nostru natal, judeţului Bacău.

Ajungând în Grozeşti, în anii 60 locuită de maghiari-ceangăi majoritari, azi românizată, am putut constata şi cât de greu se circulă pe drumuri pe timp de iarnă. Nicoreşti a fost prima noastră oprire. In satul care numără 946 catolici şi care şi-a păstrat până în ziua de azi limba maghiară, copiii studiază limba maternă cu ajutorul învăţătoarei Melzer Medea, originară din Târgu Secuiesc. Aici ni s-a alăturat şi profesorul de educaţie fizică Balla Lorand, originar din Cireşoaia, care predă la Tuta.

Copiii din Sfântu Gheorghe s-au împrietenit repede cu colegii lor ceangăi. Două grupuri au plecat apoi în drumeţie, iar eu discutat cu Melzer Medea despre relaţiile la nivel local şi împrejurările în care se desfăşoară procesul de învăţământ. Am aflat că orele de limbă maghiară desfăşurate în afara orelor de curs participă 42 de copii, împărţiţi pe 4 grupe de vârstă. Deşi sătenii au acceptat-o pe învăţătoare în rândul lor, poliţistul local a întrebat-o deseori cu ce drept predă ea limba maghiară în clădirea şcolii româneşti. Melzer Medea a respins această atitudine cu tentă de hărţuire, pentru că se ştie că limba maghiară a fost alungată din şcoală şi că este predată în case particulare închiriate sau cumpărate.

Am plecat apoi la Tuta, unde ne aştepta profesoara de educaţie fizică Szopos Zsuzsanna, originară din Sânmartin, care împreună cu Lorant le predă deja de trei ani copiilor limba maghiară. Cei doi au decis ca în curând să se căsătorească şi să continue în cuplu lupta pentru educarea maghiarilor-ceangăi. I-am ascultat uluit şi revoltat, pentru că din vorbele lor se desfăşura înaintea mea atitudinea perfidă a puterii române, îndreptată împotriva redobândirii identităţii proprii a maghiarimii din Moldova. Pentru a-şi atinge josnicul scop, puterea se bazează pe serviciile autorităţilor locale – primar, preot, director de şcoală şi uneori poliţistul. Abuzând de atribuţiile şi autoritatea lor, aceşti oameni încearcă, prin diferite mijloace, să-i convingă pe părinţi să-şi retragă copiii de la orele de limbă maghiară. Unii sunt ameninţaţi că vor fi daţi afară de la locul de muncă, alţii sunt în permanenţă hărţuiţi, ameninţaţi că ai lor copii nu vor avea parte de slujba de confirmare, că le va fi scăzută copiilor lor nota la purtare, că vor fi lăsaţi repetenţi la diferite materii sau exmatriculaţi. Sub efectul tuturor acestora, elevii mai mari de clasa a IV-a se cam tem să participe la orele de limbă maghiară.

(Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 3 din 07.01.2013, autor Bedo Zoltan)

Rezistenţa secuiască în timpul celui de-al doilea război mondial / Legendă sau istorie?

Unul dintre protagoniştii unuia din ultimele evenimente culturale de anul trecut, de la Sfântu Gheorghe, a fost Nagy Jozsef, care îşi scrie lucrarea de doctorat pe tema apărării secuieşti a graniţelor în timpul celui de-al doilea război mondial, ca atare nu i-a fost deloc greu să ne introducă în temă în cadrul expunerii sale intitulate Istoria forţelor secuieşti de apărare a graniţelor în perioada 1940-1944.

In acest context, trebuie să ştim că în conformitate cu a doua decizie de la Viena, pronunţată la 30 august 1940, Transilvania de Nord şi, odată cu ea Pământul Secuiesc, au reajuns la sânul Ungariei. Cu acest moment începe perioada numită de secui mica lume maghiară, care a durat doar patru ani însă a cărei amintire le dă până şi azi celor care trăiesc aici forţa necesară supravieţuirii şi dăinuirii.

Nagy Jozsef s-a născut în 1986 la Remetea, în 2008 a absolvit facultatea de istorie din cadrul UBB, după care s-a înscris la facultatea de filozofie a Universităţii de Stiinţe Eotvos Lorand din Budapesta, unde este, în momentul de faţă, doctorand.

In opinia conferenţiarului, istoria maghiară din timpul celui de-al doilea război mondial a fost transformată, în timpul comunismului, într-o temă tabu, astfel că ea a rămas până azi neprelucrată. Acest lucru duce însă la naşterea unor mituri şi legende care denaturează realitatea, motiv pentru care nu este permis să tragem concluzii îndrăzneţe.

Cu ocazia expunerii susţinute în Sala Gabor Aron a Bibliotecii Judeţene am avut ocazia să ascultăm un tânăr bine pregătit . Avem însă obligaţia să spunem că în a doua parte a expunerii sale, din cauza obiectivităţii sale caracteristice istoricilor militari, pe alocuri exagerată, i-a şi decepţionat puţin pe ascultători. Pentru că în ochii poporului secuiesc, honvedul care şi-a apărat la vremea respectivă patria şi, în cadrul acesteia, pământul natal, a fost un erou, şi la fel rămâne şi azi.

(Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 3 din 07.01.2013, autor Bedo Zoltan)

Anul autonomiei nu le convine socialiştilor / Ieşire împotriva lui Tokes

Corina Creţu, vicepreşedinta fracţiunii socialiste a Parlamentului European, a condamnat, într-un comunicat, iniţiativa europarlamentarului Tokes Laszlo de a declara anul 2013 an al autonomiei pentru comunitatea maghiară din România şi întreg Bazinul Carpatic.

Strădania lui Tokes Laszlo de a folosi problemele comunităţii maghiare în scopul unei demagogii naţionaliste nu oferă nicio soluţie la problemele reale ale cetăţenilor români de naţionalitate maghiară şi contravine integrării economice şi instituţionale europene -se arată în comunicatul emis de europarlamentarul român. In opinia sa, România are nevoie de dialog şi solidaritate. E regretabil că unul din membrii PE nu a înţeles că dezbaterea publică despre federalismul european nu are nicio legătură cu autonomia etnică, naţionalismul excesiv şi aspiraţiile separatiste, ci caută soluţii, la nivel european, pentru criza economică, socială şi legislativă -a opinat Creţu.

In cadrul conferinţei de presă de vineri, susţinute împreună cu liderii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Tokes Laszlo a propus ca 2013 să fie anul autonomiei pentru comunitatea naţională maghiară, pe parcursul căruia iniţiatorii ar urma să organizeze acţiuni prin care sunt prezentate autonomiile funcţionale din Europa, care slujesc promovarea autodeterminării comunitare şi a formei de organizare a statului federal.

(Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6784 din 07.01.2013)

Panoul Pământul Secuiesc, cu întrebări

Mă uit zi de zi la panoul Pământul Secuiesc, ce stă singuratic în colţul parcului Elisabeta şi priveşte neclintit, ca un soldat îndârjit care apără frontiera, la clădirea prefecturii şi a consilului judeţean. Dacă şi-ar putea arunca puţin privirea în lateral, ar zări ansamblul de statui din vecinătate, dedicat vitejilor colonizaţi, precum şi ruinele casei de cultură . In perioadă de campanie, textului în limba latină ce figurează pe el -SIC, cu litere albe, uriaşe, şi sub el Terra Siculorum cu litere mult mai mici, şi mai apoi luna şi steaua -i-ar reveni sarcina să-i dea cu piper pe la nasul paznicului de serviciu al guvernului. Acesta probabil nu-i acordă atenţie acestei imagini de pe stradă. E adevărat, la începutul lui decembrie, timp de câteva zile, în atmosfera de sărbătoare, panoul a fost făcut invizibil, mascat în mod bizar de un tricolor. Cele trei culori au fost îndepărtate ulterior, iar panoul a rămas pe loc, puţin cam neglijat, singuratic, ca propovăduitor al unei idei.

Acesta ar fi un simbol, în culorile sale albastru şi auriu, însă montat pe o remorcă mică, a devenit un lucru obişnuit , pierzându-şi din demnitate şi din putere. E adevărat că o inscripţie sau un panou în sine nu sunt suficiente, spiritul combativit generat de acestea reprezintă în realitate forţa unită a persoanelor în ale căror suflete ating coarde sensibile.

E nevoie de fluturarea în permanenţă a simbolurilor, însă nu este o sarcină satisfăcătoare.

Ce se află dincolo de panoul Pământul Secuiesc din parc, în spatele literelor uriaşe?

Evident, acolo stau clădirea bibliotecii şi aleile înzăpezite , însă am dori să analizăm mai degrabă lumea ce poate fi atinsă mai greu. Există cunoştinţele, devotamentul şi fermitatea presupuse de autodeterminarea reală? Pe lângă fluturarea ocazională a drapelelor, răsunarea sloganelor, există forţă şi pentru edificarea îndârjită? Există talent pentru înfăptuirea, menţinerea Pământului Secuiesc, despre care se vorbeşte în jurul drapelelor, afişelor?

Există viaţă şi dincolo de panoul din parc?

Există, atunci când pare să nu existe.

(Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6786 din 09.01.2013, autor Mozes Laszlo)

Ziua Libertăţii Secuieşti!

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) lansează un apel la adresa secuimii şi a întregii comunităţi maghiare din Transilvania în vederea participării la protestul pentru susţinerea autonomiei, care va avea loc în 10 martie, la Târgu Mureş – se arată în comunicatul emis de Izsak Balazs, preşedintele CNS, publicat luni de presa de limbă maghiară din România.

Partidul Civic Maghiar (PCM) susţine demonstraţia iniţiată de CNS – a anunţat Biro Zsolt, liderul partidului, în cadrul conferinţei de presă de marţi. El a subliniat: cauza autonomiei trebuie să fie mai presus de partide, iar CNS asigură neutralitatea. Mişcarea este un mesaj clar transmis cabinetului Ponta: reorganizarea regiunilor este posibilă doar prin menţinerea unităţii teritoriale a Pământului Secuiesc – a precizat preşedintele partidului.

In aprecierea reprezentanţilor organizaţiilor PCM din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, singura soluţie acceptabilă pentru populaţia din această regiune o constituie înfiinţarea unei regiuni de pe Pământul Secuiesc, care dispune de drepturi subiective de ordin administrativ -se arată în comunicatul comun emis zilele acestea. Se mai precizează: în cazul delimitării regiunilor de nivel NUTS II, este obligatoriu să se ţină cont de caracteristicile lingvistice, culturale şi istorice, iar practica demonstrează că regiunile alcătuite în acest mod sunt cele mai eficiente instrumente ale politicilor europene de coeziune. Regiunea Pământul Secuiesc, care dispune de tradiţii de nivel înalt în privinţa autoguvernării, ar putea deveni chiar motorul dezvoltării economice din România, în special în cazul în care i se vor asigura atribuţii administrative.

Îi atrag atenţia premierului Victor Ponta asupra faptului că, în cazul în care regiunile de nivel NUTS II vor fi înfiinţate fără să se ţină cont de comunităţile naţionale indigene care trăiesc pe aceste teritorii, ignorându-se aspiraţiile lor autonomiste şi folosindu-le în scopul realizării forţate a statului naţional omogen, vor fi lezate anumite norme europene şi tratative internaţionale. Trebuie să se ţină cont că o astfel de tendinţă ar putea spulbera pacea socială.

Îl atenţionăm pe premierul Victor Ponta că asimilarea comunităţii maghiaro-secuieşti – care trăieşte în cele trei judeţe secuieşti şi numără aproximativ 800.000 de membri – într-o regiune-centru cu milioane de cetăţeni, în care ar urma să devină minoritate pe propriul pământ natal, este un lucru inacceptabil pentru noi, respingem ferm această tendinţă şi vom recurge la orice mijloc pentru împiedicarea ei – se precizează în comunicat.

(Sursa: publicaţia săptămânală Szekely Ujsag, nr. 1 din 17.01.2013)

Tokes: anul 2013 este anul autonomiei

Anunţarea oficială a anului autonomiei va avea loc cu ocazia împlinirii a zece ani de la înfiinţarea CNMT, în data de 2 februarie, la Biserica cu lanţuri din Satu Mare – a precizat în comunicatul său europarlamentarul Tokes Laszlo.

Europarlamentarul a vorbit la recepţia organizată cu ocazia Anului Nou, la Oradea, despre evenimentele deosebite de anul trecut şi despre evenimentele din anul 2013. El a amintit de aniversarea a 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de la Cluj, care prevede doleanţa autonomistă a maghiarilor din Transilvania şi care a oferit posibilitatea exprimării, de către politicienii partidului popular – care îşi asumă cauza autodeterminării Transilvaniei -, a angajamentului faţă de reprezentarea autonomiei şi a federalismului.

În ceea ce priveşte rolul politic al bisericilor, fostul episcop a declarat: nu ne putem obişnui cu ideea că bisericile noastre istorice au fost dezarmate şi umilite. Nu putem permite ca bisericile noastre să ajungă să împărtăşească destinul celor din Occident, unde bisericile rămase goale au fost transformate în restaurante şi muzee – a accentuat Tokes Laszlo. El l-a citat pe episcopul Makkai Sandor, care a formulat astfel: Cauza Transilvaniei nu este o problemă politică, ci una morală. Noi facem politică în spiritul acestei idei – a declarat preşedintele CNMT.

Toro T. Tibor, preşedintele PPMT, a formulat astfel: Partidul popular a parcurs un an dificil. Anul 2013 va fi anul păcii în viaţa partidului şi se va putea pune un accent mai mare pe edificarea comunitară şi organizaţională. Preşedintele partidului a declarat: lupta pentru autonomie va putea fi fructuoasă doar dacă membrii comunităţii maghiare din Transilvania vor adera la iniţiativă şi vor participa la acţiunile organizate în acest sens.

(Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6791 din 15.01.2013)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*