Va restabili guvernul USL autoritatea Statului Român, călcată în picioare de UDMR, sau se va coaliza cu uniunea?

Articolul are ca personaj principal pe D-l Tamas Sandor, Preşedinte al UDMR Covasna şi Preşedinte al Consiliului Judeţean Covasna, prezenţă vocală în atmosfera interetnică din judeţul pe care îl păstoreşte.

Cum se va vedea în cele ce urmează, atitudinea profund antiromânească, dublată de minciună sfruntată şi sfidare a Preşedintelui de Consiliu Judeţean Covasna, Tamas Sandor, este doar o picătură în şuvoiul de batjocură şi şovinism  pe care îl revarsă asupra poporului român, de peste 20 de ani, toţi liderii UDMR, pătrunşi în anticamera puterii încă din anii ’90, fără statut de partid politic, ci ca organizaţie etnică şi culturală, cum funcţionează şi în zilele noastre. De ce? Pentru că nu au fost conducători şi politicieni români care să se impună, nici atunci, nici acum, prin cunoaşterea istoriei, corectitudine, respectarea legilor ţării, prin verticalitate şi spirit naţional, care să îi aşeze acolo unde le este locul, de cetăţeni cu drepturi egale ca toţi românii, nu „împovăraţi” de privilegii.

În zilele tulburi ale vidului de putere din decembrie 1989, numai de la acest blând şi inocent statut, de reprezentanţi etnici şi culturali ai maghiarilor, au „tăiat şi au spânzurat”, la propriu şi la figurat, oameni nevinovaţi sau poliţişti, ce nu aveau altă vină decât aceea că îşi făcuseră datoria de apărare a legilor statului român, în judeţele Covasna şi Harghita. Au schinjuit şi batjocorit preoţi, conducători locali, au alungat majoritatea cadrelor didactice, a specialiştilor de etnie română, au declanşat uraganul urii şi devastării, al schinjuirii şi crimelor sub lozincile „Aici şi acum”, „1918-1989, atât a fost, destul a fost!” .

Prin maşinaţiunile lor cu reprezentanţii FSN-lui, au reuşit să pună surdină Raportului HARCOV, care dezvăluia atrocităţile ce le-au comis în Covasna şi Harghita. Strecuraţi cu dibăcie şi şiretlic, speculând entuziasmul, naivitatea şi lipsa de cultură istorică a noilor căţăraţi la putere, după prăbuşirea regimului Ceauşescu, au început să se strecoare în jocurile puterii pentru a-şi duce la capăt programul politic, bine articulat cu mult înainte de 22 decembrie 1989, de realizare a epurării etnice şi de a stăpâni singuri frumosul şi veşnicul românesc Ardeal.

Aceste cumplite imagini mi-au venit în minte citind despre desele „răbufniri” de antiromânism, despotism şi zeflemism ale preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Sandor Tamas, răbufniri care demonstrează idealul testamentar al liderilor maghiari  niciodată acceptabil de români, de a fi stăpâni ai Ardealului, prin dobândirea autonomiei teritoriale.

Şeful udemerist al C.J. Covasna, Tamas Sandor, a declarat, în 2011, apoi, în decembrie 2012, că formaţiunea sa şi bisericile maghiare se pregătesc de „nesupunere civică”, în cazul în care Traian Băsescu şi PDL nu vor fi de acord cu Ţinutul Secuiesc. UDMR doreşte, la o eventuală reîmpărţire administrativ-teritorială a ţării, înfiinţarea Ţinutului Secuiesc (judeţele Covasna, Harghita, Mureş) şi a Partium-ului (judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj) ca „regiuni cu statut special de autonomie, după modelul Tirolului de Sud, singura soluţie acceptabilă pentru UDMR”. „Noi sperăm să se poată rezolva pe plan politic această problemă a transformării actualelor regiuni de dezvoltare în judeţe, care e inadmisibilă din punctul nostru de vedere. Pentru noi singura variantă admisibilă e ca judeţele Covasna, Harghita şi Mureş să fie într-o singură regiune, Ţinutul Secuiesc, iar Satu Mare, Bihor şi Sălajul să aibă, tot aşa, o entitate separată, Partium, pentru că şi acolo e o comunitate maghiară aparte, cu o situaţie aparte. Dacă nu se poate rezolva pe plan politic, vom fi nevoiţi să recurgem la nesupunere civică. Am discutat deja cu conducerea UDMR, cu conducătorii bisericilor maghiare, cu autorităţile administraţiilor locale şi cu reprezentanţii societăţii civile. Mai exact, asta înseamnă că, în prima fază, vom ieşi în stradă paşnic, fară arme, cum am dovedit în ultimii 20 de ani că ştim să facem. Apoi, dacă nu se rezolvă nici aşa, o să vedem…”, ne-a declarat Tamas Sandor.

Acesta s-a arătat însă „convins că până la urmă nu va fi nevoie de aşa ceva. Cred că se va găsi o rezolvare pe plan politic şi nu se va ajunge la asumare şi la moţiune de cenzură, Băsescu şi PDL-ul o să dea înapoi pentru că se vede din toate părţile, din ţară, din societatea civilă, că ideea lor nu este viabilă”.

Ulterior, într-o nouă declaraţie, transmisă de agenţia Mediafax, Şeful C.J. Covasna a reiterat faptul că formaţiunea sa va apela la nesupunere civică, dar a subliniat că nu a folosit şi nici nu i-a trecut prin cap să folosească cuvântul „arme”. Potrivit agenţiei citate, Tamas Sandor a subliniat că nici măcar în glumă nu a folosit şi nici nu le-ar trece prin cap, nici lui, nici altor membri UDMR să folosească sintagme de genul că „în prima fază UDMR va ieşi în stradă paşnic, fară arme, aşa cum a dovedit în ultimii 20 de ani că ştie să o facă”.

Dar, după cum se vede, arta de a face din negru alb şi invers este specifică celor fără consistenţă logică şi morală, iar domnul Tamas nu face excepţie.

Acelaşi Tamas Sandor are un reflex necondiţionat în a-şi exprima antiromânismul şi spiritul antidemocratic faţă de români. Acest comportament este reclamat de Forumul Civic al Românilor din Covasna şi Harghita Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, căruia i se cere să se autosesizeze şi să sancţioneze această stare de lucruri.

Conducerea Forumului menţionează, că Tamas Sandor a avut recent „o nouă răbufnire antiromânească” în cadrul unei conferinţe de presă, în care a afirmat că nu are dispute cu „românii băştinaşi” din judeţ, deci, cu cei născuţi pe aceste meleaguri, ci doar cu românii „aduşi de securişti”, care au fost „plantaţi” şi care întreţin o stare de tensiune interetnică.

Liderii Forumului consideră că declaraţia lui Tamas Sandor reprezintă o „acţiune de discriminare a românilor în propria lor ţară, prin intermediul unei împărţiri anacronice a acestora după criterii artificiale”’ şi cere sancţionarea acestui „demers mediatic antiromânesc şi antidemocratic”.Ei mai spun că este de notorietate faptul că nici lui Tamas Sandor şi nici altor lideri maghiari nu le plac „românii verticali, demni, incoruptibili, buni profesionişti, cunoscători ai istoriei locale, regionale şi naţionale, iubitori ai valorilor şi tradiţiilor româneşti, inclusiv, cei din „ţinuturile secuizate”, care acţionează pentru respectarea legislaţiei româneşti pe întreg teritoriul naţional.

În schimb, îi agreează pe „românii multiculturali, parteneri loiali în promovarea separatismului şi enclavizării”. O dovadă în acest sens o reprezintă încercările sistematice ale UDMR de a-l înlătura din funcţie pe prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu, precum şi acţiunile de denigrare a unor lideri ai comunităţii româneşti cunoscuţi pentru activitatea lor de prezervare şi afirmare a identităţii româneşti, se spune în documentul citat. Domnilor Sandor Tamas, Arpad Antal şi colegilor lor le plac doar românii „multiculturali”, parteneri loiali în promovarea separatismului şi enclavizării şi nu agrează deloc nici  pe concetăţenii de etnie maghiară, care nu le împărtăşesc idealurile.  Pe bună dreptate am fost rugaţi să-l  întrebăm  pe domnul Sandor Tamas şi pe colegii săi dacă ţin o evidenţă şi a cetăţenilor judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş  „implantanţi”, consiliaţi şi sponsorizaţi de serviciile secrete ale unor ţări vecine sau mai îndepărtate?

Totodată,  îi recomandăm  domnului Sandor  Tamas să consulte datele oficiale ale recensămintelor populaţiei României şi să constate că un procent însemnat din populaţia de etnie maghiară a  judeţului Covasna, nu este născută în acest judeţ. Domnule Tamas, într-o ţară a Uniunii Europene, în anul Domnului 2013, nu se mai practică asemenea manipulări anacronice, care descalifică pe cei care le promovează.

În continuare, Tamas Sandor şi preşedinte UDMR Covasna, încearcă, folosind întreaga sa cultură politică, să facă educaţie pentru schimbarea mentalităţii românilor: „Aici, în judeţ, spune el, cu românii care sunt băştinaşi, care nu au fost aduşi aici de securişti ca să ne frece, nu avem probleme. (…) Sunt probleme doar cu cei care au fost plantaţi aici în judeţ (…) Trebuie să încercăm să schimbăm mentalitatea românilor cu care trăim împreună în această ţară şi în Ţinutul secuiesc, unde nu trăiesc numai unguri, secui. Trebuie să fie foarte clar: România nu este numai a românilor, ci a tuturor cetăţenilor care trăiesc în această ţară şi care respectă legile, plătesc impozite, îşi au domiciliul în această ţară”, a spus Tamas Sandor. Afirmaţia a fost făcută în contextul unui subiect referitor la importanţa respectării reciproce a simbolurilor naţionale şi identitare.

Să punem în discuţie, în continuare, „răbufnirea” din ultimul timp a maghiarilor împotriva simbolurilor româneşti. Ei, în mod iresponsabil, continuă jocul periculos „de-a focul”. Incendierea drapelului românesc a consternat şi a revoltat majoritatea românilor. A demonstrat, totodată, că în Covasna şi Harghita nu mai există stat de drept, nu mai există autoritate statală. Ea a fost abandonată şi este încă abandonată în mâinile liderilor maghiari, care o batjocoresc, o sfidează, o calcă în picioare, atâta timp cât Guvernul Ponta continuă introducerea lor pe uşa din dos în guvern, vezi Gyorgy Frunda consilier pe probleme de drept internaţional, de drepturi ale minorităţilor, etc, iar pe alţii în ministere sau secretari de stat.

Continuând în acest fel, tare ne temem că se pregăteşte de o nouă alianţă cu UDMR !

Vandalizarea drapelului românesc, este o continuare a multor altor acte agresive, ilegale şi anticonstituţionale la care se pretează liderii maghiari, fără să sufere consecinţele penale existente în ţările cu autoritate statală şi democraţie autentică. În acest sens, menţionăm „plantarea” ilegală a porţilor secuieşti; eliminarea limbii române de pe pancartele urbane sau scrierea ei, în derâdere, cu litere mici, după limba maghiară; înlocuirea numelor de străzi cu personalităţi din cultura şi istoria română cu nume de străzi ale foştilor criminali ai poporului român; eliminarea istoriei şi culturii române în materialele publicitare din staţiunile cu largă adresabilutate internaţinală, ca şi cum ar fi singuri în această ţară; arborarea drapelului secuiesc şi a drapelului Ungariei, în mod ofensator pe instituţiile publice centrale, şi numai pe ici-pe colo, şi drapelul României.

Faţă de aceste acte profund jignitoare la adresa Statului Român, la adresa demnităţii şi mândriei naţionale a românilor a răspuns Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Mass Media şi Antena 3 TV, care a organizat o dezbatere având invitat de dialog pe această temă pe Tamas Sandor, Preşedinte al C J Covasna.

Consiliul Director al FCRCHM a condamnat gestul ilegal şi de o deosebită gravitate al vandalizării, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2013, a Drapelului României amplasat în faţa Prefecturii judeţului Covasna. În acelaşi timp, a solicitat autorităţilor centrale ale Statului Român să întreprindă măsuri energice pentru prinderea şi pedepsirea făptaşilor, pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere şi ofensă adusă însemnelor naţionale. Totodată, au cerut organelor abilitate să acţioneze asupra cauzelor care au determinat comiterea, din nou, a unor asemenea fapte şi asupra autorilor morali, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, cunoscuţi pentru instigarea permanentă împotriva românilor, României şi a valorilor, simbolurilor şi însemnelor naţionale.

Că în Covasna şi Harghita oricând poate să apară un Cibi Barna care „spânzură” ostentativ pe  Avram Iancu în faţa unor copii, ca demonstraţie a dispreţului pentru eroii noştri naţionali sau o unguroaică dementă care ar da foc drapelului românesc din faţa Prefecturii Judeţului Covasna este un gest normal pentru maghiari, pe care chiar îl savurează, având în vedere: ura încrâncenată ce a fost inoculată tinerilor de către comunitatea maghiară prin familie, şcoală şi biserică; dezinteresul guvernanţilor români faţă de problema naţională, faţă de soarta românilor minoritari în aceste judeţe şi, nu în ultimul rând, având în vedere prezenţa de ani de zile a maghiarilor în toate instituţiile centrale ale Statului Român, de unde nu vor fi eliminaţi total şi vor continua să rămână încă în multe instituţii de pe palierul mijlociu, care vor avea grijă să reducă la tăcere orice acţiune de sancţionare penală a autorilor lor.

Faptul că Ministrul de Interne, Mircea Duşa, cunoaşte perfect comportamentul şi mentalitatea maghiarilor, ca locuitor şi fost demnitar în zonă, poate fi un punct de sprijin pentru demararea unei schimbări, dar un singur demnitar în faţa mareei maghiare nu poate ţine piept. Românii care ţin la ţară şi popor, şi, ca ei, şi noi aşteptăm ca Primul Ministru, Victor Ponta, care, în vizită în Covasna, în martie 2012, le-a promis românilor, „Guvern fără UDMR”, acum, să spună clar dacă promisiunea făcută rămâne valabilă. În aceeaşi măsură sunt aşteptaţi, Preşedintele Traian Băsescu şi fostul prim ministru, Emil Boc, care au coabitat excelent cu maghiarii şi le-au oferit România pe tavă, să iasă în faţă şi să dea soluţia reinstalării autorităţii Statului de Drept Român în zona Covasna- Harghita sau să plătească pentru actuala stare dezastruoasă în care au dus ţara.

Dar cea mai relevantă probă privind caracterul, imaginea de sine şi mentalitatea maghiarilor a oferit-o Tamas Sandor, Preşedinte a C J Covasna, la Sinteza Zilei, Antena 3 TV. Întâi de toate, a venit cu întârziere la dialogul promis cu motivaţia că el şi, cu el, secuii, muncesc, muncesc foarte mult până la ora aceea, era 21. 45. Laudele de sine nu au lipsit despre activitate prodigioasă pe care o fac ei, chiar dacă se ştie, aşa cum îi sugera Mihai Gâdea, moderatorul, că judeţele Covasna şi Harghita sunt cele mai sărace din ţară. Problema centrală s-a conturat în jurul site-ului Consiliului Judeţului Covasna, care nu se tradusese şi în limba română. Deţinătorii de Laptop, Oana Stancu, Mihai Gâdea şi alţii au încercat din răsputeri să intre pe el şi să-l citească, dar nici până la sfârşitul emisiunii nu au ajuns la el, în pofida faptului că D-l Tamas a spus de „n” ori că la el pe calculator este şi în limba română.

Dialogul nu s-a desfăşurat în condiţii civilizate pentru că, invitatul a vorbit singur peste toţi vorbitorii prezenţi, astfel încât, parcă ar fi venit în mod conştient cu această ţintă, să nu se înţeleagă nimic. Moderatorul Mihai Gâdea a încercat în zadar să-l înveţe să asculte şi pe ceilalţi interlocutori, truda lui a fost fără efect. Intervenţii de esenţă au avut Oana Stancu, prin afirmarea deschisă că în aceste judeţe nu mai funcţionează autoritatea statului şi Cornel Nistorescu, afirmând tranşant situaţia extrem de dificilă a românilor minoritari în Covasna şi Harghita, cărora nu li se oferă locuri de muncă, fonduri, posturi de conducere şi sunt în faza de extincţie, datorită mediului uman dominat exclusiv de maghiari.

La sfârşitul dezbaterii „monolog”, marca Tamas Sandor, pe deasupra tuturor, concluzia participanţilor la dialog a fost că Tamas Sandor a prezentat multe lucruri false, mai exact, minciuni, a încercat să-ne prostească şi să-şi bată joc de noi toţi, cei din platou şi telespectatori, care au fost foarte interesaţi de tema propusă.

O intervenţie interesantă, în contradicţie cu alegaţiile lui Tamas, şi în spiritul obligaţiilor ce-i revin a avut, însă Preşedintele Consiliului Judeţean Mures, Ciprian Dobre, care a criticat modul de prezentare a lui Tamas Sandor. El a spus că este reprezentantul Guvernului României în judeţ. Este garantul respectării Constituţiei şi legilor ţării. Îşi canalizează energia pentru proiectul de dezvoltare a judeţului Mureş.

La întrebarea din titlu „Va restabili guvernul USL autoritatea Statului Român, călcată în picioare de UDMR, sau se va coaliza cu el?” este greu să dăm un răspuns acum. Rămâne ca viaţa să ne ofere datele pentru o alternativă sau alta.

Sperăm, totuşi, din tot sufletul că USL, actualul guvern şi parlamentul, votate cu atâta încredere de majoritatea covârşitoare a românilor, în primul rând, nu-l vor avansa sau schimba pe prefectul Codrin Munteanu, nădejde a românilor din Covasna că va instaura autoritatea Statului Român şi în judeţul lor şi nu-i vor dezamăgi, în plus, vor avea tăria de caracter şi înţelepciunea să se despartă de alianţa cu maghiarii, costisitoare şi păguboasă, care ne-ar arunca în Evul Mediu, atât de umilitor pentru poporul român, care l-a trăit secole sub amara lor stăpânire!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*