Alarmant și scandalos! Revista Presei Maghiare…

Prefectul provoacă / Au ascuns panoul în spatele drapelului românesc / Ne provoacă?

În dimineaţa zilei de 1 decembrie, prefectul a acoperit cu un drapel panoul cu inscripţia SIC-TERRA SICULORUM, pentru ca românimea care aclamă aniversarea unirii Transilvaniei cu România să poată sărbători netulburată. Sentimentele noastre secuieşti nu pot fi acoperite cu un drapel românesc – a fost reacţia preşedintelui consiliului judeţean, Tamas Sandor, la aflarea veştii că panoul cu inscripţia SIC, amplasat în faţa prefecturii, a fost acoperit cu un drapel tricolor uriaş. Potrivit preşedintelui CJ, drapelul trebuie înlăturat deoarece nu are autorizaţie de construcţie. În dimineaţa zilei de 1 decembrie, drapelul încă nu era montat în faţa panoului. Poliţia a închis circulaţia pe drumul care duce pe pod spre piaţa Mihai Viteazul la ora 07:30, ca urmare drapelul a fost montat după această oră. Montarea a fost făcută în aşa fel încât privind dinspre piaţă, drapelul acoperea practic cu totul panoul, astfel că românimea care aclamă aniversarea unirii Transilvaniei cu România a putut sărbători netulburată.

(Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 232 din 03.12.2012)

După marea unire poate urma marea scindare? Viitorul Transilvaniei cu ochi româneşti

Nu vă bateţi joc de Transilvania şi de unire! Cu acest apel îşi începe articolul ziaristul Cristian Câmpeanu. Probabil că acest articol apărut în ediţia din 30 noiembrie a cotidianului România Liberă a scurtcircuitat mulţi naţionalişti, însă fără îndoială că opinia ziaristului este îndreptăţită, iar după citirea materialului, nu numai locuitorii de pe Pământul Secuiesc, ce luptă pe diferite fronturi pentru autonomie, ci şi compatrioţii noştri români îşi vor pune multe întrebări legate de proclamaţia de la 1 decembrie 1918, de la Alba Iulia. Ce promisiuni au făcut autorii, semnatarii Marii Uniri? Câte din ele s-au realizat? De ce se gândesc tot mai mulţi transilvăneni că la nici 100 de ani de la marea îmbrăţişare, ar fi mai bine ca Regatul şi Transilvania să pornească pe căi separate?

Ziua naţională română este o bună ocazie să le reamintim politicienilor noştri că îşi neglijează una dintre îndatoririle fundamentale, cea faţă de unitatea naţională, şi că neglijează, batjocoresc Transilvania istorică, perla coroanei – scrie Cristian Câmpeanu. In opinia sa, românii nu trebuie să facă drumuri lungi pentru a ajunge în Occident, este suficient să treacă munţii şi să meargă, să spunem, de la Vâlcea la Sibiu sau, prin Valea Prahovei, la Braşov pentru a-şi da seama de diferenţa culturală şi economică dintre vechiul regat şi Transilvania. Se pare că bănăţenii şi ardelenii au mai mult spor în ceea ce fac decât restul românilor , iar acest lucru nu se datorează doar diferenţelor culturale şi moştenirii Monarhiei Austro-Ungare, ci acelor evoluţii economice care s-au accentuat odată cu aderarea României la UE.

În opinia ziaristului, în loc să se bată cu cărămida în piept şi cânte, pe la petrecerile de partid, Noi suntem români, ar fi mai bine ca politicienii să fie mai atenţi la Transilvania, să investească masiv în infrastructura de acolo, deoarece ea este poarta spre Europa.

Nu dai dovadă de patriotism făcând spume la gură împotriva maghiarilor şi a guvernului Ungariei, ci creând, aşa cum face şi conducerea statului vecin, relaţii cu celelalte părţi ale Europei. Marele adevăr este că Banatul şi Transilvania nu s-au dezvoltat din cauza politicii duse la Bucureşti, ci a realizărilor locale – scrie ziaristul.

Varianta online a articolului a adunat peste 200 de comentarii. Interesant că pe lângă obişnuitele opinii de extremă dreapta apar şi comentarii absolut obiective. Mulţi obiectează faptul că nu a fost respectat nici unul din pasajele declaraţiei de la Alba Iulia, că nu există promisa autodeterminare extinsă.

Însuşi semnatarul articolului îşi încheie scrierea cu o scurtă prezentare a sfârşitului episcopului greco-catolic Iuliu Hossu. Episcopul – care le-a citit maghiarilor proclamaţia exact în această zi de doliu – a realizat că tocmai nou înfiinţatul stat batjocoreşte unirea: biserica greco-catolică a fost desfiinţată cu forţa, iar el a fost întemniţat deoarece nu a fost dispus să treacă la ortodoxism.

(Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 232 din 03.12.2012, autor Bartos Lorant)

Urmează înfiinţarea serviciului extern al Pământului Secuiesc

Vom mobiliza întreaga Europă pentru Pământul Secuiesc – este sloganul şedinţei ordinare a delegaţiilor Consiliului Naţional Secuiesc (CNS). Sub semnul acestui slogan au adoptat reprezentanţii CNS hotărârea privind extinderea internă a Uniunii Europene, respectiv pe cea vizând înfiinţarea serviciului extern al Pământului Secuiesc.

Cei 162 de delegaţi scăunali, întruniţi în incinta Palatului Culturii din Târgu Mureş, şi-au început şedinţa de lucru la bătaia clopotelor din Sumuleu Ciuc. Parafrazând vorbele rostite la începutul secolului trecut de delegaţii secui de la Budapesta, Csiki Sandor – noul preşedinte din scaunul Mureş (fostul preşedinte, Biro Zsolt, a demisionat în urma desemnării sale în fruntea PCM)- a accentuat că, de atunci, nu s-a înregistrat niciun progres semnificativ în soluţionarea problemei secuieşti.

Izsak Balazs, preşedintele CNS, a prezentat principala activitate a formaţiunii, munca desfăşurată în domeniul relaţiilor externe, şi a vorbit şi despre activitatea de militant, participarea la protestele organizate în interesul cauzei autonomiei şi al apărării simbolurilor noastre.

Cinci proiecte de hotărâre au figurat pe ordinea de zi, acestea fiind adoptate aproape în unanimitate – cu mici modificări – de participanţi (proiectele de hotărâre au fost studiate preliminar de consiliile scăunale). Trei hotărâri se leagă strâns de edificarea relaţiilor internaţionale vizând recunoaşterea regiunilor naţionale, ce urmează să fie întemeiate în interesul iniţiativei cetăţeneşti europene. Hotărârea privind extinderea internă a UE precizează: extinderea internă trebuie să vizeze restabilirea relaţiilor dintre ţările membre şi regiunile din componenţa lor, extinderea competenţelor de nivel regional, recunoaşterea comunităţilor care aspiră la autodeterminare, respectiv apărarea la nivel european a regiunilor care dispun de autonomie. Potrivit unei alte hotărâri, CNS va înfiinţa serviciul extern al Pământului Secuiesc, o organizaţie nonprofit, fără personalitate juridică, ce este constituită prin angrenarea autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc şi a organizaţiilor maghiare care susţin instaurarea diplomaţiei secuieşti independente. Regulamentul şi cadrul de funcţionare vor fi elaborate ulterior.

CNS a adoptat primirea PPMT în Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic. Toro T. Tibor , preşedintele PPMT, a apreciat lupta pentru autonomie purtată de CNS, asigurându-i de colaborare pe reprezentanţii formaţiunii. In cadrul şedinţei delegaţilor au fost adoptate şi hotărârea privind alegerea preşedintelui CNS, respectiv documentul vizând convocarea Marii Adunări Autoguvernamentale de pe Pământul Secuiesc. Delegaţii l-au aplaudat şi l-au asigurat de susţinerea lor pe Raduly Istvan, primarul din Ozun, care în pofida sentinţei judecătoreşti nu este dispus să îndepărteze drapelul secuiesc de pe frontispiciul sediului primăriei.

(Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6760 din 03.12.2012)

Război al simbolurilor, cu iz electoral

UDMR îi solicită viitorului guvern destituirea prefectului Codrin Munteanu. Tocmai din acest motiv este important ca reprezentanţii uniunii să câştige alegerile şi să intre în coaliţie cu noua putere – a declarat Tamas Sandor, preşedintele UDMR Trei Scaune. Acesta a amintit de consecinţele de până acum ale stăpânirii de peste un an şi jumătate a prefectului, şirul de războaie pentru panouri, steme şi drapele.

În 8 noiembrie a fost amplasat în faţa sediului prefecturii panoul uriaş cu inscripţia SIC-Terra Siculorum. Lunea următoare, prefectul l-a şi chemat în audienţă pe conducătorul firmei cu care UDMR a încheiat contract. A controlat toată documentaţia de la primăria din Sfântu Gheorghe, însă nu a găsit nimic de obiectat, ca urmare a încercat să-l determine pe conducătorul firmei braşovene să rezilieze contractul semnat cu UDMR. In momentul în care acesta i-a răspuns că acest lucru nu e posibil, prefectul l-a ameninţat, mascat, şi i-a atras atenţia că în Franţa, firma în cauză ar putea fi chiar desfiinţată pentru aşa ceva. Chira şi aşa, solicitarea lui Codrin Munteanu a fost refuzată, ca urmare, două zile mai târziu, garda financiară din Braşov a efectuat controale la firma amintită, inspectorii fiind interesaţi exclusiv de contractele încheiate cu filialele din Trei Scaune şi Braşov ale UDMR – a relatat Tamas . După toate acestea a fost sesizat ministrul de interne, Codrin Munteanu a fost chemat la Bucureşti şi nu am mai fost deranjaţi cu probleme de acest gen – a spus Tamas Sandor.

Preşedintele UDMR a accentuat: întâmplarea nu l-a intimidat, au comandat alte 10.000 de autocolante pentru maşini cu inscripţia SIC , iar o organizaţie civilă a solicitat confecţionarea a 1.000 de drapele secuieşti, care vor fi distribuite în rândul persoanelor care nu au primit un astfel de drapel la protestul din noiembrie, însă s-au înscris şi le solicită. Potrivit lui Tamas Sandor, drapele secuieşti au început să apară şi pe faţadele caselor, în centrul oraşului Târgu Secuiesc, de exemplu, a văzut arborate drapele secuieşti pe cinci clădiri .

Tamas Sandor a precizat: după învestirea sa în funcţie, adică din luna mai încoace, Codrin Munteanu a demarat 18 proceduri în instanţă împotriva autoguvernărilor din Trei Scaune din cauza inscripţiilor maghiare, a drapelului judeţului şi a celor din diferitele localităţi, din cauza denumirii anumitor instituţii. In procesul vizând drapelul oficial al judeţului Covasna, administraţia judeţeană a câştigat în prima instanţă , însă prefectura a făcut recurs, următoarea înfăţişare urmând să aibă loc în 25 aprilie 2013. In cazul denumirii Muzeului de Istorie a Breslelor Incze Laszlo, judecătoria a pronunţat în prima instanţă o sentinţă favorabilă prefecturii, iar consiliul judeţean a depus contestaţie. In ambele cazuri, Tamas Sandor a încercat să-şi justifice dreptatea prin documente, la muzeul din Târgu Secuiesc a evidenţiat în mod special că ei au optat pentru o soluţie legală şi cinstită, atâta timp cât eu îndeplinesc funcţia de preşedinte, această plăcuţă nu va fi demontată, ne vom judeca, dacă e nevoie, până la infinit – a subliniat edilul judeţean.

Organizaţia din Trei Scaune a UDMR îi solicită guvernului care va fi constituit după alegerile din decembrie să-l destituie pe Codrin Munteanu, însă pentru acest lucru e nevoie să câştigăm alegerile şi să intrăm la guvernare – a spus Tamas. Maghiarii curajoşi li se opun românilor, instituţiilor statului, sunt capabili să formuleze pretenţiile comunităţii maghiare – nu numai în perioada de campanie – şi îşi duc lupta până la capăt. Maghiarii laşi îndrăznesc să lupte doar împotriva noastră – a precizat liderul UDMR. (

(Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6762 din 05.12.2012, autor Farkas Reka)

Dezbatere la Bruxelles despre autonomie

Nave amirale sau corăbii de piraţi? – sub acest titlu s-a desfăşurat ieri, în organizarea Biroului European de Reprezentare a Intereselor Minorităţilor Naţionale Maghiare, o consfătuire despre regiunile autonome şi instituţia iniţiativei cetăţeneşti europene.

În prima parte a atelierului, reprezentanţii Insulelor Feroe, care aparţin de Danemarca, ai Tării Galilor şi Scoţiei, care reprezintă o parte din Marea Britanie, ai Insulelor Aland, care stau împreună cu Finlanda şi cei ai Ţării Bascilor şi Cataloniei, aparţinătoare Spaniei, au prezentat nivelul de autoguvernare de care beneficiază aceste teritorii.

În a doua parte a consfătuirii, reprezentanţii din Voivodina, Tirolul de Sud şi cei de pe Pământul Secuiesc au prezentat situaţia regiunii în care trăiesc ei.

Predrag Novikov, directorul biroului de reprezentare de la Bruxelles al Voivodinei, a arătat: Voivodina asigură aproximativ o treime din încasările bugetului Serbiei, însă accesează mai puţin de 7% din cheltuieli. Novikov a precizat: efectivul maghiarimii din Voivodina a scăzut cu 40.000, faţă de numărul total înregistrat în urmă cu 10 ani.

Izsak Balazs a subliniat: autonomia Pământului Secuiesc, populat de maghiari majoritari, dispune de premise istorice, teritoriul a fost autonom şi în anii de după cel de-al doilea război mondial, însă pe vremea comunismului s-a derulat o asimilare brutală, regimul lui Ceauşescu a restructurat în întregime administraţia statului român, pentru dispersarea regiunii maghiare autonome. Scopul CNS este câştigarea autonomiei teritoriale a acestui teritoriu – a accentuat Izsak, menţionând că doresc să se folosească şi de instrumentul reprezentat de iniţiativa cetăţenească europeană. Pregătirile sunt în derulare, iar în cazul în care Comisia Europeană va aproba iniţiativa, vor avea la dispoziţie 12 luni pentru a strânge cel puţin 1 milion de semnături din şapte ţări membre ale UE. Liderul CNS a precizat: în momentul de faţă, Pământul Secuiesc este invizibil pentru UE, deoarece este parte a regiunii centru din România, indicii economici ai acesteia fiind crescuţi ca urmare a faptului că aparţin de ea şi oraşele Sibiu şi Braşov, puternic industrializate. Din acest motiv Pământul Secuiesc nu accesează resurse.

Preşedintele CNS a menţionat: UDMR a elaborat o propunere pentru ca Pământul Secuiesc să acceseze şi singur resurse UE, însă majoritatea română nu a susţinut ideea. Potrivit lui Izsak Balazs, se pare că statul român pune inclusiv resursele europene în slujba înfăptuirii statului naţional omogen. In astfel de condiţii trebuie să lupte CNS pentru autonomie -a evidenţiat Izsak, precizând că nici chiar în pofida tuturor acestora nu vor renunţa la obiectivul propus. Pe lângă iniţiativa cetăţenească, îi vor înainta din nou legislativului român petiţia vizând autonomia Pământului Secuiesc.

(Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6762 din 05.12.2012)

Istoria secuimii

Ghidul, adică manualul intitulat Istoria secuimii a fost prezentat şi în Trei Scaune de Sus. Evenimentul a fost găzduit săptămâna trecută, de Muzeul Breslelor Incze Lazlo din Târgu Secuiesc. Din cei 11 autori ai volumului, au fost prezenţi istoricii Kadar Gyula şi Sepsiszeki Nagy Balazs.

Volumul, ca şi manual, este dedicat copiilor cu vârstele cuprinse între 12 şi 13 ani, însă oricine îl poate folosi ca pe un ghid. Cele 6 capitole cuprind 27 de lecţii. Disciplina fiind predată într-o oră pe săptămână, volumul reprezintă o materie de doi ani -a relatat Sepsiszeki Nagy Balazs. Volumul prezintă importanţă din punctul de vedere al culturii, dar şi al istoriei artelor, însă poate fi utilizat de toţi pedagogii -a spus Kadar Gyula. Cartea este de fapt o linie directoare -a precizat istoricul. Volumul este prezentat simultan în oraşele şi comunele din judeţele Covasna şi Harghita. In Trei Scaune, manualul a fost solicitat de 55 de şcoli, 11 instituţii l-au şi primit deja -a menţionat Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

(Sursa: publicaţia săptămânală Szekely Ujsag, nr. 49 din 07-13.12.2012, autor Csont Zsuzsa)

Sus, secui!

Comuniştii succesori români au obţinut majoritatea de două treimi în parlament. Succesorii comuniştilor maghiari au triumfat din nou în rândul maghiarilor transilvăneni. În loc să se reducă efectivul legiuitorilor români, parlamentarii au crescut numeric, astfel încât trebuie să li se asigure peste 100 de noi locuri . Liderii maghiarimii din Transilvania au beneficiat şi ei de venituri grase .

Fostul-noul premier a declarat că va iniţia reorganizarea administrativ-teritorială a ţării , având grijă ca aparţinătorii aceluiaşi grup etnic să nu fie încadraţi în aceeaşi unitate administrativă.

Liderii maghiarimii transilvănene nu au fost capabili să-i atribuie o denumire maghiară niciuneia din şcolile generale din propriul lor oraş. La Oşorhei, profesorul meu de sport mult respectat , Szasz Adalbert, şi-a sacrificat viaţa – în adevăratul sens al cuvântului – pentru ca în fosta şi, sperăm, viitoarea capitală a Pământului Secuiesc, liceul de educaţie fizică şi sport să-i poarte numele.

Prin fapta sa tristă a atras atenţia asupra faptului că fără sânge, sacrificiu de sine şi senzaţie în această patrie vitregă nu-i revine nimic comunităţii rupte, restrânse a secuimii.

În timp ce principala problemă a puterii o constituie asigurarea celor 110 locuri în plus pentru noii parlamentari, sărăcia lucie îi macină şi pe secuii devotaţi.

Poate că secuii de rând vor reuşi să schimbe într-un fel această situaţie nefericită doar ieşind în stradă pentru a-şi exprima cu voce tare revendicările sau riscându-şi propria viaţă.

Ar putea urma vremuri grele, grave, triste, care vor pune serios la încercare Pământul Secuiesc ameninţat de fărâmiţare.

Sus, secui!

(Sursa: publicaţia săptămânală Szekely Ujsag, nr. 50 din 14-20.12.2012, autor Csiki Sandor)

Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*