Timofti, matrioșka lui Filat…

Era toamna lui 2012 și în fața Curții (nu se putea altă titulatura?) Constituționale Timofti  vorbea cu Plahotniuc. La microfon era Filat. Care  trîmbița în fața improvizatului norod despre cît de mult a luptat el pentru independența R. Moldova în timp ce se ocupa cu contrabanda de vitamine, inițial, la Iași, dîndu-le pe acestea drept… contraceptive. Mi-au spus-o unii  ieșeni, în toamna lui 2012.

Eternul de contrabandist transpira de atîta patos patriotic ce-l inundase. Și brusc lui Filat i s-a năzărit un coșmar. Și întorcîndu-se, supărat, spre Timofti, care tot mai vorbea cu Plahotniuc, i-a zis: “Dle președinte, vă rog să emiteți un ordin cu privire la decorarea cu Ordinul Republicii a tuturor semnatarilor Declarației de Independență a R.Moldova.”

A zis și aștepta pe loc un răspuns. “Da, da, va fi”, a răspuns cît ai clipi Timofti. Fără a se mai și gîndi… Crezusem că a fost o glumă nesăbuită a lui Filat.

Crezusem că și din gura lui Timofti  ieșise  o glumă. Dar la 28 decembrie 2012 ultimul, prin pionul Șleahtițchi, cel cu mafia autobuzelor achiziționate la preț dublu, ne-a mai dezbrăcat de nu știu cîte alte milioane. Lunar! Și pînă la sfîrșitul vieții fiecărui decorat! Care nu au riscat cu viața semnînd  Declarația de independență la coada vacii, nu printre primii, ca balticii, bunăoară. Dacă nu ca rușii, frații mai mari ai multora din cei decorați! Care, în mare măsură, nu au iubit acest neam, nu-i cunosc limba, luptînd în continuare contra independenței  Moldovei. Care sunt cu pufușor pe botișor, avînd dosare penale nenumărate la activ.

Trebuie s-o recunoaștem: Dintre cele 15 republici unionale, R. Moldova a fost cea mai fricoasă la acest capitol, dar Filat prin coșmarul lui, și Timofti, prin legiferarea acestui coșmar  drept decret prezidențial, vrea  cu tot dinadinsul să ne prezinte un act de lașitate și teamă personală  drept un mare act de curaj civic și național! Iată doar cîteva nume de eroi din cei 230: Angheli, Atamanenco, Crîlov, Bondarenco, Cunev, Curtev, Egorov, Lașcionov, Mîslițki, Moțpan, Postovan, Plugaru, Alexei, Trombițki, Simac, Stadinciuc, Taușanji, Zlatov și mulți-mulți alții. O idee trăsnită putea să răsară doar în scăfîrlia unui nebun. O idee aberantă, ca și cea de majorare a salariului judecătorilor-mafioți  de la șase mii lei pînă la două-trei mii euro. În timp ce profesorii se sufocă în 2-3 mii. Dar de lei! Nu-i nimic, acum bugetul imens al R. Moldova nu se va sufoca de plata lunară a 500 lei pentru fiecare din cei 230 de eroi semnatari de nevoie  ai Declarației de Independență  a  R. Moldova.

Timofti  și Filat nu-și pot face probleme în acest sens. Nu  din  bugetul  lor  personal  se vor achita aceste sume pentru semnatarii ce vor trebui, conform legii, să mai fie și înmormîntați din contul statului. Să traduci în viață orice coșmar al unui om ajuns absolut din întîmplare la conducerea  unui  guvern și să nu ai propria ta părere în propriul tău cap o poți face numai dacă te cheama Timofti. Timofti, matrioșkă în mîini de Filat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*