Prefectura Harghita nu a făcut absolut nimic în ultimele șapte luni pentru a elimina numele scriitorului fascist și antiromân Nyiro Jozsef de pe două instituții publice

Încă din 1995, în municipiul Odorheiul Secuiesc denumirea străzii ”Vlad Țepeș” a fost schimbată în strada ”Nyiro Jozsef”… Am vrut să văd dacă după schimbarea de guvern din mai a.c., și implicit și a prefecților, a avut loc și o schimbare de atitudine la conducerea Prefecturii Harghita, am solicitat Prefecturii Harghita, condusă în acest moment de Jean-Adrian Andrei, fost consilier al deputatului PSD de Harghita, Mircea Dușa, să-mi comunice demersurile întreprinse de Prefectura Harghita în urma imensului scandal diplomatic internațional din luna mai a.c. prilejuit de intenția Parlamentului Ungariei de a reînhuma la Odorheiul Secuiesc rămășițele scriitorului fascist și antiromân Nyiro Jozsef.

Prin adresa nr. 17917/SL/20.12.2012 prefectul județului Harghita îmi confirmă faptul că în acest moment în județul Harghita există două școli și o stradă care poară numele scriitorului fascist și antiromân Nyiro Jozsef. Mai mult, în municipiul Odorheiul Secuiesc denumirea străzii ”Vlad Țepeș” a fost schimbată în strada ”Nyiro Jozsef” încă din anul 1995.

Stupefiantă este însă concluzia la care ajunge prefectul Jean-Adrian Andrei în finalul documentului: „Față de cele mai sus precizate, întrucât denumirile unităților de învățământ precum și a străzii în cauză, au fost atribuite în perioada 1993-1996, potrivit legislației în vigoare din acea perioadă, menționăm că prefectul județului nu a întreprins nicio măsură pentru schimbarea denumiri celor două școli, respectiv a străzii în cauză”.

Cu alte cuvinte, degeaba a protestat comunitatea evreilor din România sau din SUA. Degeaba au protestat profesori din Ungaria, intelectuali din România sau Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș. Prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, și înaintea lui prefectul Augusta Cristina Urzică, este surd în fața vocilor care au protestat față de reînhumarea scriitorului fascist în România.

Scriitorul fascist și antiromân Nyiro Jozef nu poate fi reînhumat în România dar instituții publice din România sau chiar străzi pot purta numele său. Și asta cu voie de la prefectul Jean-Adrian Andrei! Argumentul prefectului de Harghita, sugerat în adresa sa, cum că denumirile au fost adoptate în perioada anilor 1993-1996 și ca atare el nu va face nimic în acest sens este cel puțin idiot. Spre exemplu, la momentul la care numele mareșalului Antonescu a fost îndepărtat din spațiul public românesc existau deja de ani de zile busturi și străzi cu numele său.

Dacă a identificat un vid legislativ care îl împiedică să acționeze, Andrei putea să sesizeze ministrul Administrației și Internelor, primul ministru sau chiar Parlamentul României. Din păcate n-a făcut așa ceva! În spiritul unei totale lipse de responsabilitate prefectul de Harghita se spală pe mâini de subiect și permite în continuare ca în județul Harghita să se promoveze, pe bani publici, cultul scriitorului fascist și antiromân Nyiro Jozsef. Asta doar pentru că mizeria s-a petrecut în perioada anilor 1993-1996 iar Jean-Adrian Andrei nu era prefect atunci, nu-i așa?

P.S.:

Ca o coincidență întâmplătoare și accidentală, UDMR are probleme doar cu prefectul județului Covasna, care se opune mai multor ilegalități comise de primari ai acestei formațiuni etnice. Nicio vorbă de rău la adresa actualului prefect de Harghita! De ce oare? Cred că asta spune multe despre prefect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*