Lecția de patriotism a Oanei Merdariu

A crezut în Dumnezeu, în șansă, dar și în puterile ei… și a reușit. Departe de țară, e drept, dar poartă țara cu ea în suflet pretutindeni. Și, desigur, poartă cu ea și tricolorul țării sale pe care-l arborează cu mândrie în orice ocazie. Mureșeanca Oana Merdariu dă lecții de viață și de reușită multora. Dar și lecții de patriotism românesc.

Las Vegas, Cannes, Budapesta…

Am ajuns în Argentina, spune Oana Merdariu, prima dată ca turist, acum 6 ani și printre obiectivele vizitate a fost și Universitatea Palermo, curioasă fiind să aflu cum și ce se studiază la profilul pe care îl urmam și eu, atunci când încă eram studentă în anul I la Academia de Arte Vizuale, Facultatea de foto – video din Cluj-Napoca. Mi s-a părut foarte interesantă oferta programei care punea un mare accent pe partea practică, aplicată a studiului, lucru esențial pentru pregătirea în acest domeniu. Ca urmare, am întrerupt după un an studiile din Cluj și în toamna următoare m-am înscris în anul I la Facultatea de cinematografie și televiziune din Buenos Aires… Acolo ni se spunea mereu că nu trebuie să așteptăm să terminăm facultatea și după aceea să începem să lucrăm, ci trebuie ca în paralel cu studiul, să aplicăm tot ceea ce învățăm. Așa că, pe lângă cursurile de la facultate, am realizat tot timpul scurte reportaje pentru diferite canale, ceea ce mi-a oferit prilejul de a cunoaște mereu locuri noi și oameni interesanți. Am mai urmat, pe lângă cursurile de la facultate, cursuri în cadrul cărora m-am specializat în domenii ce mă pasionau: efecte speciale în cinematofgrafie, producție și distribuție audiovizuală. Privind în urmă, pot spune că am avut parte de patru ani de studiu în care am acumulat multe cunoștințe, atât teoretice cât mai ales practice. De aceea nu mi-a fost greu să merg mai departe, în același ritm și să mă integrez în activitate după terminarea facultății. Am avut astfel ocazia să particip la festivaluri și congrese de film, precum cel de la Las Vegas, Cannes, Budapesta…

„Riendas de libertad” 

Oana Merdariu promite mult și desigur că vom mai auzi despre ea. Are ambiție, imaginație, experiență, dar și foarte multă pricepere în ceea ce face. În același timp, recunoaște că are deja o reputație în creștere în domeniul pe care l-a abordat și drept urmare, se bucură și de sprijinul unor importante instituții și personalităși din Argentina. Filmul documentar pe cale de a-l finaliza – ”Riendas de libertad” – și pe care am avut ocazia să-l vizionez fragmentar, reprezintă un asemenea exemplu. ”Argentina, ne-a declarat Oana Merdariu, ca țară și spațiu geografic, oferă multe. Am reușit în acești ani să o cunosc de la nord până în uimitoarea și incredibila Patagonie, de la întinsele preerii, până la culmile Anzilor. În februarie anut trecut, mi s-a oferit ocazia de a participa la o activitate deosebită într-un spațiu deosebit. Este vorba de aniversarea a 195 de ani de la obținerea independenței Argentinei refăcând o parte din drumul parcurs de generalul Jose de San Martin în traversarea Anzilor. Am avut în acest demers sprijinul guvernului din provincia San Juan de unde am plecat în expediție, iar rezultatul este filmul documentar la care lucrez acum, Riendas de libertad, și care va fi lansat anul viitor. Cu trailerul filmului am participat în luna septembrie la Festivalul din San Juan, UNASUR. Argentinienii își prețuiesc eroii și sunt mandrii de istoria lor, trăind și sărbătorind cu emoție reală luptele pe care le evidențiază documentarul meu. Poate că și noi ar trebui să ne prețuim mult mai mult eroii pe care-i avem și istoria națională.”

„Am fluturat și eu  drapelul românesc, alături de cel al Argentinei….”

A traversat Anzi până la granița cu Chile și a fost cea mai mare provocare care i s-a oferit până acum, pentru că și-a testat rezistența fizică, iar pe de altă parte i s-a oferit șansa să parcurgă un traseu pe care puțini au șansa să îl vadă, dar și mai puțini se încumetă să-l parcurgă. Oana Merdariu: „.…Am fost martora unei lecții de sincer și puternic patriotism, acolo, pe culmile Anzilor, la 4800 de metrii. Imaginile pe cae le prezintă filmul și fotografiile sunt mai mult decât pot spune eu acum în câteva cuvinte. Am fluturat și eu  drapelul românesc, alături de cel al Argentinei și al statului Chile și mi s-a spus că sunt primul român care a ajuns în acel loc. Accesul în zonă se face numai cu aprobare specială și numai cu însoțitori din armată. Argentinienii s-au simțit onorați de dorința mea de a face acest film pentru realizarea căruia am primit tot sprijinul. Țin să le mulțumesc încă o dată, pe această cale, domnului guvernator inginer Jose Luis Gioja pentru sprijinul acordat. Cu prilejul realizării acestui film sper să reușesc să apropii puțin oamenii din San Juan, cu cei din Mureș și să se cunoască reciproc. Am în desfășurare un proiect de schimb de experiență pe plan cultural, turistic și economic între provincia San Juan și județul Mureș. Eu consider că amândouă au multe de oferit și că se poate realiza o colaborare interesantă între cele două regiuni. Mulțumesc cotidianului dv. că mi-a oferit acest spațiu și ocazia de a-mi face cunoscute intențiile și proiectele și sper să pot prezenta și în România, anul viitor, documentarul la care lucrez acum și de ce nu, chiar și altele despre România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*