„Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere”

La împlinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Ţarist, în cadrul Consiliului Local Căuşeni din Republica Moldova se va inaugura expoziția „Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere”. Expozitia, ce va fi vernisată în data de 7 noiemebrie a.c., va fi însoţită de un catalog care, în cele 156 de pagini ale sale, reuneşte, pentru prima dată, documente şi imagini privitoare la Basarabia în contextul evoluţiei frontierelor sale, prezentarea concentrându-se pe textele tratatelor şi protocoalelor încheiate în urma congreselor şi conferinţelor de pace, a oamenilor şi locurilor din acest important spaţiu geopolitic. Sursele documentare care au fost utilizate provin din fondurile Muzeului Naţional de Istorie a României, Arhivei Ministerului Afacerilor Externe al României, Arhivelor Naţionale ale României, Arhivelor de Stat ale Turciei din Istanbul, Bibliotecii Naţionale a României şi colecţiilor private.

Organizat de Institutul Cultural Român (ICR) “Mihai Eminescu” de la la Chişinău şi Muzeul Naţional de Istorie a României, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova şi Consiliul Raional Căuşeni, evenimentul marchează doua sute de ani de la anexarea jumătăţii estice a vechiului Principat al Moldovei de către Imperiul Rus. Pe 16/28 mai 1812 s-a semnat la Bucureşti, la Hanul lui Manuc, tratatul care încheia războiul ruso-turc din anii 1806-1812, prin care Basarabia a fost anexată de Imperiul ţarist.

Principalele subiecte abordate sunt: cartografia istorică a Basarabiei înainte şi dupa 1812; anexarea Basarabiei prin Tratatul de la Bucureşti din 1812, realipirea sudului Basarabiei în urma Razboiului Crimeei prin Congresul de la Paris (1856); pierderea sudului Basarabiei prin deciziile Congresului de la Berlin (1878), ce a urmat războiului ruso-româno-turc; unirea Basarabiei cu România (1918), tratatul de recunoaştere de către principalele Puteri Aliate a unirii Basarabiei cu Regatul României (1920), Basarabia în perioada interbelică; ocupaţia sovietică din 1940, în urma Pactului Molotov – Ribbentrop şi campania de eliberare a Basarabiei (1940-1941); Conferinţa de pace de la Paris 1946-1947 şi Tratatul de pace între România şi Puterile Aliate si Asociate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*