Citiți și vă cruciți! Revista presei maghiare din România (01.10 – 15.10.2012)

Cu românii despre autonomie

Antal Arpad, liderul UDMR Sfântu Gheorghe, a elaborat un material de dezbatere destinat românilor, deoarece autodeterminarea a fost abordată până acum doar în cadrul dialogului maghiaro-maghiar. În opinia liberalilor, nici maghiarii nu ştiu despre ce este vorba, darămite românii. Antal a declarat că acest material ar putea fi dezbătut împreună cu organizaţiile româneşti, liderii români, însă nu acum.

– Deoarece se apropie alegerile, cred că nu acum ar trebui să ne ocupăm de acest lucru, pentru că în felul acesta s-ar putea da foarte uşor apă la moara naţionaliştilor români, iar pe de altă parte, electoratul maghiar ar putea crede că autonomia este folosită din nou ca temă de campanie – a declarat Antal Arpad. El a mai spus că problema nu va putea fi urnită din punctul mort atâta timp cât maghiarii vorbesc despre avantajele autodeterminării, iar românii de dezavantajele ei.

Există o lipsă totală de informaţii pe tema autonomiei – a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, Marius Obreja, liderul filialei judeţene a PNL.

– Ar fi salutar dacă primarul Antal Arpad li s-ar adresa românilor. Comunitatea românească este sensibilă la această temă, deoarece ea ajunge la ordinea zilei doar în timpul campaniilor – a mai spus liderul PNL.

(Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 187 din 01.10.2012, autor Levai Barna şi Erdely Andras)

*

Iniţiativa lui Antal Arpad este praf în ochi / CNCD nu este fondat?

Iniţiativa primarului din Sfântu Gheorghe, de a-i informa pe locuitorii români despre cauza autonomiei, nu este altceva decât praf în ochi – a declarat prefectul Codrin Munteanu. De altfel, prefectul oricum nu poate sta la masa discuţiilor pe marginea unei teme anticonstituţionale – a adăugat prefectul de Covasna.

– Antal Arpad nu face decât să amăgească lumea, fără să ţină cont nici măcar de cei mai elementari indici economici. Ca să nu spun altceva: jumătate din asigurarea de sănătate trebuie completată de la bugetul central, deoarece această regiune nu este capabilă să se întreţină singură, iar situaţia este similară şi la capitolul fondului de pensii şi al celorlalte asigurări sociale. Regiunea autonomă a fost o idee stalinistă, iar reactivarea ei ar fi o greşeală istorică – a adăugat Codrin Munteanu, care nu a vrut deloc să audă că nu la acest lucru s-au referit ziariştii, ci la exemplul sud-tirolez. – Toată această iniţiativă este o reacţie la respingerea, de către senat, a iniţiativei legislative referitoare la statutul autonomiei Pământului Secuiesc – a constatat Munteanu.

Prefectul a declarat: încă nu a reuşit să studieze scrisoarea Asociaţiei (sic!) Românilor din Judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, referitoare la tăbliţele cu denumiri de străzi montate ilegal în Sfântu Gheorghe.

– Legal, denumirile de străzi de pe tăbliţe, din cărţile de identitate şi din nomenclatorul străzilor trebuie să fie identice – a spus Munteanu, după care a adăugat: acesta este rezultatul atunci când prefectura nu-şi face treaba. Degeaba nu a atacat fostul prefect hotărârile ilegale adoptate de consiliul din Sfântu Gheorghe, pentru că le-a atacat o organizaţie civilă şi a şi câştigat procesul.

O hotărâre nedefinitivă a fost pronunţată în cazul altor inscripţii. Trebuie modificate şi indicatoarele turistice, în aşa fel încât textul în limba română să figureze deasupra, iar o astfel de modificare trebuie întreprinsă şi în cazul automatelor din parcări şi al tăbliţelor cu denumiri de străzi.

Cea care nu trebuie îndeplinită atât de urgent este hotărârea CNCD, care a sancţionat prefectura Covasna şi alte 30 de instituţii publice pentru nerespectarea prevederilor referitoare la utilizarea limbii minorităţilor.

– Oamenii aceştia nu verifică nimic, ci condamnă aşa, în ansamblu, pe toată lumea – a spus dispreţuitor prefectul. – Au confundat instituţiile subordonate administraţiei locale cu instituţiile deconcentrate, respectiv ale internelor şi armatei, şi au spus în ansamblu că au încălcat legea.

Prefectul a mai spus că instituţia sa studiază modalitatea prin care distroficii muscular ar putea fi mutaţi, de la Întorsura Buzăului, înapoila Vâlcele.

– Nu putem ţine ostatici zeci de oameni într-o instituţie doar pentru a primi banii alocaţi pentru tratament – a opinat Munteanu, adăugând că este o ruşine pentru oraş felul în care arată cimitirul cu morminte din primul război mondial, astfel că se va acţiona, împreună cu primăria, pentru ca acest cimitir să corespundă obligaţiilor asumate în contractele internaţionale.

(Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 188 din 02.10.2012, autor Erdely Andras)

*

Dispută din cauza utilizării limbii maghiare / Prefectul nu discută despre autonomie

Nu avem ce discuta despre autonomie, însă trebuie stabilită ordinea în cazul inscripţiilor afişate în Sfântu Gheorghe şi trebuie avut în vedere ca în toate cazurile, denumirile să apară mai întâi în limba română. Degeaba le-a acordat consiliul local denumiri noi străzilor din oraş, dacă utilizarea acestora este ilegală, judecătoria şi-a exercitat dreptul de veto. Utilizarea limbii maghiare reprezintă o pretenţie justă, însă nu poate fi impusă obligativitatea acesteia în orice situaţie, nici nu e posibil acest lucru în toate cazurile, iar sesizarea trimisă de CNCD instituţiilor din Trei Scaune este neclară şi nefondată din punct de vedere juridic – a declarat prefectul Codrin Munteanu, care s-a arătat foarte hotărât să nu mai permită ca limba maghiară să reprime limba oficială română.

Prefectul Codrin Munteanu a calificat drept o scamatorie neserioasă afirmaţiile făcute de Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe, potrivit cărora a fost finalizat materialul de dezbatere care va reprezenta un ajutor şi pentru comunitatea românească în perceperea esenţei autonomiei de pe Pământul Secuiesc. În opinia lui Munteanu, nu există niciun român care să stea să discute despre aşa ceva. Ar putea fi jucată o astfel de dezbatere, ar putea fi găsite câteva persoane care să fie desemnate drept reprezentanţi ai românilor, însă eu cunosc starea generală de spirit. Menţinerea pe ordinea de zi a problemei este în interesul unora, deşi ideea nu este viabilă din punct de vedere economic – a precizat prefectul. Acesta a adăugat: el nu poate discuta în calitate de prefect despre autonomie, deoarece acest lucru contravine constituţiei. Prefectul a subliniat: nu cred că ar trebui reînviate modelele staliniste pe care epoca sovietică perfidă ne-a obligat să le acceptăm.

Codrin Munteanu a vorbit şi despre faptul că există probleme cu privire la denumirile de străzi, în multe locuri au fost amplasate tăbliţele cu noile denumiri, însă judecătoria a respins modificarea. S-a generat o situaţie penibilă, în cartea de identitate a localnicilor din zonele respective figurează o anumită adresă (cea veche), iar pe tăbliţe apare alta. Dacă la vremea respectivă, prefectul (Gyorgy Ervin) ar fi atacat hotărârea vizând modificarea denumirilor de străzi, nu am fi ajuns până aici. O organizaţie civilă (Forumul Românilor din judeţele Harghita şi Covasna) a fost nevoită să facă acest pas şi s-a adeverit că are dreptate – a subliniat Codrin Munteanu. Potrivit prefectului, în Sfântu Gheorghe persistă un haos total în ceea ce priveşte inscripţiile, în majoritatea cazurilor denumirea în limba maghiară apare prima, după care urmează cea în limba română. Toate acestea contravin nu numai legilor din ţară, ci şi prevederilor cartei limbilor europene, care precizează că limba statului nu poate fi dezavantajată din cauza utilizării unei limbi minoritare – a opinat prefectul. Acesta s-a dovedit a fi mai indulgent în privinţa inscripţiilor maghiare. În opinia lui Codrin Munteanu, CNCD a emis o hotărâre foarte confuză, a somat instituţiile la modul general, fără a le verifica separat, să utilizeze limba maghiară. După părerea prefectului, legile au fost confundate, se vede că nu e vorba despre jurişti. Există situaţii în care nici nu e posibilă utilizarea limbii maghiare, cum ar fi, de exemplu, formularele pentru solicitarea paşaportului. CNCD poate face sesizări, însă nu are dreptul să penalizeze din motivul sus-menţionat -a adăugat prefectul.

(Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6708 din 02.10.2012, autor Farkas Reka)

*

Arta vederii înguste

Vremurile se schimbă, guvernele vin şi pleacă, însă mentalitatea majorităţii autohtone nu s-a schimbat deloc. Nu s-a mai schimbat din 1918, când românii au afirmat că dacă vor primi Transilvania, Banatul şi Partiumul, vor respecta de departe drepturile minorităţilor. Şi au primit Transilvania, Banatul şi Partiumul, iar de atunci ar nega într-una că declaraţia lor dela Alba Iuliaar fi conţinut chiar şi o singură vorbă despre drepturile minorităţilor. Este de-a dreptul jalnică şi ridicolă invocarea acestui document! Jalnică, pentru că pomenirea lui nu face decât să ne crească amărăciunea, iar ridicolă pentru că majoritarii râd de noi.

Avem această poveste a denumirilor de străzi din Sfântu Gheorghe. Legea administraţiei publice prevede, de exemplu, că organul abilitat să atribuie denumiri străzilor, pieţelor şi instituţiilor aflate pe teritoriul autoguvernării, ţinând cont de dorinţa locuitorilor şi tradiţii, este consiliul local. Astfel a luat naştere hotărârea ca prima porţiune a bulevardului 1 Decembrie să primească denumirea de Petofi Sandor, a doua – de Mihai Eminescu, iar a treia – şi cea mai lungă dintre porţiuni! – să poarte denumirea de până acum. Şi totul a fost făcut în conformitate cu litera şi spiritul legii. Dar nu şi nu! O pseudoasociaţie încropită a majorităţii a atacat şi această hotărâre, şi mai că nu le trebuie nici Eminescu, doar ca nu cumva o porţiune de stradă să poarte numele unui mare poet maghiar.

Pentru a-şi susţine dreptatea, pseudoasociaţia va da probabil în judecată autoguvernarea, iar sentinţa poate fi ghicită de pe acum. Am văzut aşa ceva în cazul Miko, şi încă vom mai vedea, de nenumărate ori.

(Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 189 din 03.10.2012, autor Magyari Lajos)

*

Sprijin pentru învăţământul superior din Transilvania

În următorii doi ani, guvernul ungar va aloca 4 miliarde de forinţi pentru dezvoltarea învăţământului superior transilvănean cu predare în limba maghiară – un acord de principiu în acest sens a fost semnat ieri,la Târgu Mureş, de premierul ungar Orban Viktor, respectiv de reprezentanţii Fundaţiei Sapienta, conducătorii Universităţii Maghiare de Stiinţe din Transilvania (EMTE) Sapienta şi cei ai Universităţii Creştine din Partium (PKE). În cadrul manifestării intitulate Ziua Universităţii, EMTE Sapienta i-a conferit lui Orban Viktor Premiul Bocskai Istvan – înfiinţat în iulie anul acesta –, în semn de recunoştinţă pentru rolul îndeplinit de premierul ungar în fondarea şi dezvoltarea universităţii. La festivitate au fost prezenţi şi liderii partidelor maghiare din Transilvania.

Suferinţele trebuie să ne facă mai puternici

Autocompătimirea periclitează posibilitatea ca, în noua ordine mondială, Ungaria şi maghiarimea să-şi găsească un loc demn – a declarat Orban Viktor cu ocazia deschiderii anului universitar dela Sapienta. Suntde înţeles regretele pentru istoria suferinţelor maghiare, însă doar pentru o clipă, în următorul moment trebuie să ne axăm pe acţiune şi să învăţăm cum ne putem spori forţele de pe urma suferinţelor, în interesul viitorului – a evidenţiat premierul, menţionând: nu trebuie să permitem ca alţii să ne determine să renunţăm la lucruri importante. Autocompătimirea şi determinarea de a renunţa duc la pieirea certă a naţiunii maghiare în următoarele decenii – a subliniat Orban. Premierul ungar şi-a încheiat discursul cu un citat din testamentul politic al principelui Bocskai Istvan. Bocskai i-a sfătuit pe transilvăneni să nu se despartă de Ungaria nici dacă vor trăi într-un alt principat, iar pe cei din Ungaria i-a atenţionat să nu-i respingă pe transilvănenii.

Bani destinaţi dezvoltării

Până la sfârşitul anului 2014, guvernul ungar le va aloca universităţilor maghiare din Transilvania patru miliarde de forinţi. Această colaborare reprezintă un succes însemnat şi pentru Ungaria, având în vedere că în felul acesta va putea demonstra că este capabilă să înfiinţeze şi să întreţină, respectiv să susţină şi învăţământul superior cu predare în limba maghiară din Transilvania – a precizat Orban Viktor. La cele două universităţi studiază peste 3.000 de studenţi, banii vor fi destinaţi dezvoltărilor ce nu au putut fi realizate în ultimii ani. Kato Bela, preşedintele curatoriului Fundaţiei Sapienta, a menţionat: dezvoltări imobiliare vor urma în patru locuri educaţionale .La Oradea, universitatea dispune deja de terenul pe care se va construi noua clădire a PKE. PKE a funcţionat până în momentul de faţă în clădirile închiriate de la episcopie, însă dacă nu-şi va creşte numărul de clădiri aflate în proprietate proprie, ar putea fi periclitată acreditarea universităţii. Datorită guvernului ungar, va fi finalizat şi campusul din Cluj al Sapienta.La Târgu Mureş, lângă sediul Sapienta, se construieşte un colegiu cu 240 de locuri.La Miercurea Ciuc, continuă termoizolarea clădirii în care funcţionează universitatea Sapienta şi care va fi extinsă cu un corp de 800 mp, destinat laboratoarelor de cercetare şi cancelariei.

Ar putea ajuta şi statul român

Guvernul ungar va iniţia ca problema privind finanţarea EMTE Sapienta de către statul român să fie fixată pe ordinea de zi a şedinţei următoare a comisiei mixte româno-ungare -a declarat Nemeth Zsolt, secretar de stat al ministerului de externe. Problema a fost ridicată în cadrul mai multor şedinţe comune ale guvernelor român şi ungar, iar guvernul român şi-a manifestat dispoziţia de a acorda sprijin, după ce universitatea va obţine acreditarea. Acest lucru s-a şi întâmplat nu demult, şi având în vedere că este vorba despre o instituţie din România care e frecventată şi de studenţi cu cetăţenia română, – în opinia lui Nemeth – a sosit timpul pentru o nouă dezbatere a problemei respective.

Tinerii maghiari sunt copii vitregi

Statul român aplică o politică de faţadă în ceea ce priveşte minorităţile – a declarat, ieri,la Târgu Mureş, europarlamentarul Tokes Laszlo, preşedintele Universităţii Creştine Partium din Oradea. Ar fi timpul ca maghiarii şi tinerii din România să nu mai fie copii vitregi ai statului român. Noi îi plătim impozite statului român, suntem loiali ţării şi ne pare foarte rău că în societatea românească nu s-a produs, nici după 22 de ani, schimbarea de regim în privinţa vieţii minorităţilor. Ne pare foarte rău că, în timp ce în Europa suntem egali, atât româna, cât şi maghiara sunt limbi oficiale, în România, limba noastră încă nu a fost declarată oficială. Noi trebuie să ne ocupăm şi de soarta învăţământului superior cu predare în limba maghiară din România. Totuşi susţinem fără încetare că nu e încă târziu ca România să îndeplinească revendicările democratice ale celor aproximativ 2 milioane de maghiari care trăiesc în ţară -a spus Tokes .

(Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6710 din 04.10.2012)

*

Zi de doliu naţional în Trei Scaune / Oră de istorie cu husari

Sâmbătă în judeţul nostru au fost derulate mai multe manifestări memoriale pentru a-i omagia pe martirii dela Arad. Aufost localităţi în care vineri, respectiv duminică au fost comemoraţi eroii revoluţiei şi luptei pentru libertate din 1848-1849.

În Târgu Secuiesc, elevii şi profesorii dela Liceul TeoreticNagy Mozes, împreună cu cei dela Colegiul Reformat, pe parcursul zilei de vineri i-au omagiat pe martirii dela Arad. Eleviiau susţinut un program cultural la basorelieful realizat de sculptorul Vetro Andras, dedicat memoriei lui Sujanszky Eusztak, duhovnicul martirilor dela Arad, amplasat în curtea din spatele Liceului Nagy Mozes. Evenimentul memorial a fost unul apolitic. Conducerea oraşului a fost reprezentată de viceprimarul Derzsi Gyula.

În Covasna, festivitatea s-a desfăşurat în organizarea filialei orăşeneşti a UDMR, la stâlpul funerar amplasat în grădina bisericii reformate din centrul oraşului. Cuvântarea de salut a fost rostită de Butyka Gyula, directorul casei de cultură, după care li s-au adresat participanţilor viceprimarul Thiesz Janos şi protopopul catolic, Kovacs Gabor.

In Sfântu Gheorghe, festivitatea memorială a avut loc în 6 octombrie, în piaţa din spatele Bibliotecii Judeţene Bod Peter – locul de pelerinaj inaugurat anul trecut. Balazs Antal, învăţător pensionar – cel care a sculptat cei 13 stâlpi funerari dedicaţi memoriei martirilor dela Arad-, a rostit cuvântarea de salut. Au evoluat membrii corurilor de cameră sosiţi din Pecs şi Komlo, dirijate de dr. Szabo Szabolcs. La eveniment au fost prezenţi şi Antal Arpad, primarul oraşului, Marko Attila şi Klarik Laszlo, candidaţi la camera deputaţilor şi senat.

În comuna Vârghiş, în organizarea Asociaţiei Csillagkovetok şi a Gimnaziului Borbath Karoly, au fost derulate manifestări de două zile dedicate memoriei eroilor dela Arad. Oaspeţiicomunei au fost membrii Trupei de Cavalerie a Păstrătorilor de Tradiţii Szilaj din Ghidfalău. Duminică în incinta casei de cultură, elevii s-au întâlnit cu husarii în cadrul unei ore de istorie neobişnuite. Membrii Asociaţiei Szilaj au susţinut demonstraţii de tir cu arcul.

(Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 192 din 08.10.2012)

*

Consiliul Naţional Secuiesc a depus o plângere

Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, a depus o plângere penală împotriva preşedintelui consiliului legislativ al parlamentului din cauza modificării cu rea-intenţie a unei propuneri a Consiliului Europei. Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc a anunţat ieri măsura luată împotriva conducătorului organismului parlamentului. Potrivit lui Izsak Balazs, consiliul a citat documentul ca prin acest lucru să se poată înţelege negarea drepturilor colective ale minorităţilor, deşi dispoziţia conţine tocmai contrariul acestui fapt. Tot acest lucru a avut şi efecte juridice: în baza interpretării, în data de 25 septembrie, camera superioară a parlamentului român a respins propunerea legislativă a statutului privind autonomia teritorială a Pământului Secuiesc.

Izsak Balazs a declarat că scopul său nu este neapărat ideea ca preşedintele consiliului, Dragoş Iliescu, să fie tras la răspundere penală în urma plângerii. Aş dori ca în sfârşit să se pună capăt acelei practici româneşti de două decenii, potrivit căreia dispoziţiile internaţionale referitoare la protecţia minorităţilor să fie interpretate cu rea-credinţă şi în mod abuziv. Să se pună capăt ideii potrivit căreia în situaţia în care nu se găsesc argumente internaţionale în vederea susţinerii politicii proprii, aceste documente sunt chiar şi falsificate – a declarat preşedintele CNS. El a mai adăugat că doreşte să informeze Consiliul Europei şi alte forumuri internaţionale în legătură cu faptul că în România legile referitoare la minorităţi sunt adoptate în baza documentelor falsificate. Este inadmisibil faptul că împotriva noastră se foloseşte ceea ce a fost adoptat de către Consiliul Europei pentru noi şi pentru susţinerea noastră- a declarat Izsak Balazs. El a considerat importantă procedura parchetului deoarece doresc să reînainteze în parlament proiectul statutului autonomiei.

(Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6717 din 12.10.2012)

*

Asztalos Csaba a fost atacat pe stradă

Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a fost atacat pe stradă în Bucureşti, din cauza faptului că şi-a ridicat glasul împotriva atitudinii xenofobe a conducătorilor echipei de fotbal Steaua şi a suporterilor acestei echipe. Asztalos a criticat manifestările sistematice ale suporterilor Steaua împotriva romilor şi ale directorului executiv al clubului. Premierul Victor Ponta a condamnat manifestările violente de care a avut parte Asztalos Csaba. El a subliniat: România nu tolerează acele manifestări care lezează demnitatea cetăţenilor. Şapte organizaţii civile au atras atenţia lui Ponta în legătură cu atacurile asupra lui Asztalos.

(Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6719 din 15.10.2012)

Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*