Şi totuşi, nu „Jiji” va bate a berbece în poarta colegiului OTV…

Măcar dintr-o perspectivă, liberalii pot sta de acum liniştiţi. După ce va fi terminat Crin Antonescu de demontat şi vândut bucată cu bucată ghereta partidului, vor mai găsi totuşi un loc unde să-şi ţină conferinţele de presă. La Palat! Ce dacă pe acolo a hoinărit odinioară şi Petru Groza, odăile Palatului sunt bune şi pentru exprimarea liberalismului, nu?! Astfel, după ce PNL va fi ajuns pe marginea maidanului politic, „Jiji” va putea dovedi că este într-adevăr un bun samaritean, iar acolo unde încape o echipă de fotbal la prezentare, mai intră şi cei câţiva liberali care vor mai fi rămas.

Dar asta numai dacă actualul şef al liberalilor nu o să încerce să-l înghesuie dintr-un început pe „Jiji” între uşile necesarului, referatelor, datoriilor şi angajamentelor de partid, storcând zerul din brânza de europarlamentar mai rău decât o bătea acesta în putinei la vremea adolescenţei sale… Pentru că, deşi nu sunt multe, ca la alţii, gurile partidului sunt flămânde rău. Şi nu s-au agăţat crinii şi alte molii istorice chiar degeaba de reverul de Armani al neiobagului.

E drept, „Jiji” s-a jurat la început că nu va omeni partidul, ci bisericile de cartier. Nu va pune un leu la cutia milei de partid, ci la temelia bisericilor „de colegiu”. Apoi, s-a mai înmuiat, fire milostivă, şi a precizat că va veni cu multe daruri şi în „casa PNL”. Probabil, tot aşa cum s-a dus şi în Casa Domnului

Şi totuşi, de ce nu s-a dus „Jiji” direct la bucatele lui Pilat din Po(a)nta puterii, la partidul în insolvenţă a lui Felix ori la cantina politică a generalului-ordonanţă, preferând  să se aşeze de-a dreapta epigonilor care se visează brătieni? În primul rând, fiind mai mulţi şi mai nesătuli decât liberalii, social-democraţii ar fi fost în stare să îi ia banii creştinului ca la Crucea de Piatră. Înainte. Şi nu doar că l-ar fi pus pe primarul de la cinci să-i rupă bilete la suprapreţ la orice protocol, dar l-ar fi aşteptat şi cel general la poarta stadionului să repare gazonul după lansările coreene de candidaţi. Ba, poate îl punea să plătească şi pentru hardugăriile pe stil vechi sovietic pe care vrea Oprescu să le aducă pe post de autobuze în Bucureşti. Cât despre partidul lui Felix, dacă avea atâţia bani cât să îl scoată din derapajul insolvenţei, îşi făcea tiv de candidat din stofa propriului partid, iar la cantina „generalilor” nu se cade să se aşeze la rând ditamai latifundiarul…

Apoi, oricât de naiv ar fi „Jiji” într’ale politicii, tras de atâtea ori pe sfoară de diverşii „analişti” care îi umflau procentele orgoliului în media geometrică a hârtiei verzi donate de caritabilul cu pretenţii politice, acum şi el intuieşte cam unde bate în dungă clopotul politicii. Or, după ce o crăpa luntrea între cele două orizonturi „geostrategice” spre care trag, unul „Hăis!”, altul „Cea!”, cei doi cai turmentaţi ai USL, unde va trage mai bine pluta liberală? Spre care ţărm de vreme ce şi instituţiile internaţionale au dat un „pont” anti-electoral despre felul în care se aşteaptă să mai apunteze Ponta după alegerile din decembrie… Căci şi Fmi şi alte organisme au spus clar că nu-şi mai pierd vremea pe la Bucureşti (a se citi „nu cu guvernanţii de acum”, într-o traducere political-neaoşă!) până ce nu se vor fi aşezat procentele din decembrie. Iar înainte ca guvernul Ponta să horcăie sub deficitul de credibilitate și posibilităţi, organismele internaţionale au şi început să-l „laude” precum popa în biserică. Iar o dovadă a faptului că „Jiji” nu va fi niciodată trup şi suflet dedicat liberalilor, financiar şi electoral, vine şi din refuzul lui de a face jocul pus la cale de cei doi cai turmentaţi ai USL, care voiau să-l folosească pe post de berbece la poarta colegiului OTV.

Aşa că, lotul pe care îl desface acum „Jiji”, nu este el norocos nici pentru „hrebo-iliescieni”, dar nici pentru crinii în ofilire ai liberalilor, ci, mai degrabă pentru ARD-ul la pieptul căruia îşi vor arde trăirile postelectorale fii risipitori ai dreptei. Atâţia câţi vor mai rămâne după ce petalele crinului se vor fi scuturat. Iar dacă floarea cea urât mirositoare de la pieptul cadavrului liberal nu se va scutura de bunăvoie, „Jiji” ar putea fi cel dintâi traseist postelectoral care va trage spre orizonturile portocalii de pe ecranul unei televiziuni-debara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*