Manipulări abjecte

Purtătorii de măşti ai puterilor mondiale, care încă mai conduc acest tip de societate, sînt întruparea unui model uzurpator, care este capitalismul, simbolul şi avertismentul lumii pe dos. Economistul Robert Heilbroner afirma: „Capitalismul s-a prăbuşit pentru că a generat şi a întreţinut instabilitatea pe care o anticipa chiar Marx. Un lung şir de crize economice din ce în ce mai severe, agravate de flagelul războaielor, a nimicit încrederea claselor inferioare şi mijlocii în sistem. Lipsa de flexibilitate, aservirea faţă de interesul imediat al puterilor lumii au şubrezit şi democraţia europeană. Privind în urmă, vom observa cu cîtă tenacitate sumbră au mers unele popoare chiar pe făgaşul despre care Marx spunea că avea să le ducă la pierzanie“.

Conştiinţa clasei politice nu se va schimba uşor. Nici în lume, nici la noi. Poate doar în cazul în care apar, din rîndul generaţiei tinere, purtători genetici ai acesteia. Luptele pentru putere şi privilegii financiare au întunecat şi minţile aleşilor noştri. Prea uşor au conectat ţara la cumsecădenia respiraţiei artificiale a F.M.I-ului. Protestele par inutile, nici măcar instituţiile de presă nu mai sînt în mod deschis luări de poziţie critică, ci mai degrabă pîrghii de distanţare a adevărului de realitate. Dincolo de aceste considerente stînjenitoare, o privire aruncată de lîngă noi societăţii oferă imaginea clară a codurilor de manipulare: şocurile vizuale ale uriaşelor ecrane publicitare cu mesaje scurte, care solicită reacţie instantanee, operînd cu imperative, simboluri şi imagini paranoide. Cu toată aparenta lor necesitate, reclamele la prezervative, bere şi figuri de politicieni populează violent peisajul urban, cu intenţia sedimentării în conştiinţa receptării a unor mărfuri şi biografii de consum, în jurul acestor interacţiuni formîndu-se clasa naivilor consumişti.

Am încercat, cu modesta mea pricepere, să vin mereu cu versiuni ipotetice, pe lîngă greutatea celor aruncate programatic pe piaţă. Pentru că adevărul, cu precădere cel istoric, a fost ştrangulat de fire invizibile chiar la noi acasă. Pe lîngă faptul că din manualele şcolare au dispărut aproape cu totul lecţiile de istorie adevărată, nimănui nu-i trece prin cap că şi unii cercetători ai trecutului i-au devenit complici, falsificînd condamnabil. Şocul este extraordinar cînd afli din alte surse sigure că, pe lîngă faptele istorice arhicunoscute, istoria ascunde dosare de trădări odioase, lipsite de onoare şi de dragoste de ţară, tratate şi înţelegeri încălcate, dorinţa de a obţine puterea şi de a o menţine cu orice preţ. Toţi observatorii atenţi şi cinstiţi pot ajunge la concluzia că politica practicată după 1989 a constituit startul involuţiei noastre şi al înrobirii răbdătorului Popor Român, mereu supus şi uşor de manipulat. De minunatele lui trăsături de caracter au profitat şi profită şi azi adevăraţii cai troieni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*