La ultimul congres, Suceveanu reales…

De fapt, nu a fost un congres din cele cu pălărie și fes. A fost o adunare extraordinară  a Uniunii Scriitorilor din Moldova.  S-a dorit a pune punct hărțuielilor și acuzărilor din partea fostului președinte al Uniunii Scriitorilor, academicianului Mihai Cimpoi, care mai mult  asmuțat și iudit de sfetnicii săi Valeriu Matei și Vasile Bahnaru, se făcea a crede că a fost nedreptățit  la alegerile precedente. Și iată că în data de 5 octombrie apele tulburi s-au limpezit. La adunare s-au prezentat 170 de scriitori. Dintre care trei nu au binevoit să se înregistreze. Printre ei au fost două doamne  de la ”Literatura și arta”, Nina Josu și Elena Tamazlâcaru, susținătoare fidele ale clanului Cimpoi. Cel de al treilea a fost patriarhul literaturii moldovenești, Aureliu Busuioc, care acum câțiva ani, în semn de protest, a părăsit breasla scriitorilor. Și cinstita Adunare a decis să-l reprimească în Uniune. S-a votat unanim. Busuioc trona liniștit în căruciorul său cu rotile și a zâmbit cu sarcasm, așa cum o făcea în tinerețea sa, pe când era secretar al Uniunii Scriitorilor din RSSM. Asistența a reacționat și l-a dăruit cu aplauze furtunoase și îndelungate. Din primele rânduri se făcea auzită vocea hotărâtă a proaspătului laureat al Premiului Național, Andrei Strâmbeanu, care nu vroia nici în ruptul capului să candideze pentru un loc în Consiliul Uniunii.

S-a ținut și un moment de reculegere pentru răposații Sava Pânzaru, Valeria Grosu, Vasile Nastasiu, Anatol Ciocanu.

La adunare s-au prezentat  in corpore scriitorii de la Bălți și Cahul. Unii di capitală, răsfățați cu burse și premii, editați de către Ministerul Culturii, la sugestia Uniunii Scriitorilor, au preferat să-și legene operele și să doarmă alături de ele. În schimb, bătrânii ”grozav de bătrânii poeți”, vorba lui Aureliu Busuioc, și-au lustruit cârjele, și-au tușinat mustața și au venit la Adunare. Printre aceștia au fost Pavel Darie, Vladimir Beșleagă, Gheorghe Marin, Sergiu Nucă, Vitalie Filip. Dintre femeile în etate s-au prezentat Argentina Cupcea-Josu,  Eugenia David. Au lipsit cu desăvârșire anarhiștii, oportuniștii, securiștii, avangardiștii, nonconformiștii. Tinerii scriitori primiți în Uniune de către vechea conducere, au preferat să nu-și dezamăgească mentorul și au absentat. Cuvântările au fost palide și neinteresante, iar unele și cu atac la persoană. Candidații la prezidenție au promis că poate cumva și cândva Guvernul Filat se va îmbuna și va majora pensiile membrilor US. S-a vorbit și despre un eventual organ de presă, despre o colaborare mai eficientă cu uniunile de creație din țările megieșe.

Iar de la masa  plină cu cu vinațuri albe și rubinii  s-a ivit și un poet cu nume sonor, care și-a pierdut la un moment echilibrul și înaltul și spătosul  Alexandru Horațiu Frișcu, l-a purtat  până la taxi. Alte incidente mai suspecte nu au fost observate.

Cât pe-aici să uit. La postul de președinte al Uniunii Scriitorilor au pretins: Arcadie Suceveanu și Iurie Colesnic. A învins Arcadie Suceveanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*