Anularea unei alte aberații maghiare: amendarea firmelor care nu-și promovează produsele/serviciile și în limba maghiară.

Tribunalul Covasna a admis acțiunea Prefecturii Covasna împotriva Consiliului Local Sfântu Gheorghe prin care solicita anularea hotărârii nr. 14/2012 emisă de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, la propunerea primarului UDMR Covasna – Antal Arpad Andras, prin care toți agentii economici din municipiul Sfântu Gheorghe au fost obligați sa își facă publicitate și în limba maghiară sub amentințarea aplicarii de amenzi contravenționale, masura intrând în vigoare la 1 aprilie 2012.

În luna martie a.c. fostul prefect al județului Covasna, Gyorgy Ervin, mi-a comunicat faptul că hotărârea CL Sfântu Gheorghe este ilegală și că a solicitat acestei instituții să revoce această hotărâre. Întrucât CL Sfântu Gheorghe nu s-a conformat, noul prefect al județului Covasna, dr. Condrin Munteanu, a inițiat o acțiune în contencios administrativ împotriva CL Sfântu Gheorghe, acțiune care a fost admisă de Tribunalul Covasna.

Inițierea unei asemenea hotărâri de consiliu local de către primarul UDMR Antal Arpad Andras a fost motivată de o serie întreagă de sesizări pe care le-am adresat Prefecturii Covasna în legătură cu mai multe panouri publicitare amplasate pe raza municipiului Sfântu Gheorghe care erau inscripționate exclusiv în limba maghiară. Evident, toate aceste firme au fost obligate, conform legii, să înlăture panourile publicitare inscripționate exclusiv în limba maghiară. Drept răspuns, primarul Arpad Arpad solicită CL Sfântu Gheorghe să adopte o hotărâre prin care să oblige toți agenții economici din municipiu să-și facă publicitate obligatoriu și în limba maghiară.

Măsura adoptată de CL Sfântu Gheorghe la propunerea lui Antal dar anulată de Tribunalul Covasna face parte din arsenalul deja binecunoscut al UDMR de impunere a limbii maghiare ca și limbă oficială de stat în Covasna și Harghita și sancționarea tuturor acelora care nu o folosesc în spațiile publice și instituțiile publice. Atitudinea lui Antal și a membrilor CL Sfântu Gheorghe de la acea dată frapează prin caracterul său profund șovin. Întocmai ca naziștii ce îi băteau pe evreii care mergeau pe trotuare, UDMR Covasna plănuia să-i amendeze pe agenții economici care nu își promovau produsele/serviciile și în limba maghiară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*