Discursul PSD are doar coerență secvențială

Obiectiv existențial și identitar totodată pentru PSD este asigurarea necontenită a unei majorități electorale lejere, dar care ar fi zadarnic căutată în altă parte decât în stânga; gândirile de dreapta au cauzalitate rațională, emulație de idei, de unde  și deschiderea spre controversă. Partidele de stânga, mai ales în țările din fostul lagăr comunist, cu electoratul lor statonicit în rândul celor cu nevoi și nu al celor cu aspirații, afișează un echilibru impetuos și consistență a duratei, persuasiune secvențială, iar progresul asigurat de ele se realizează încet tocmai din nevoia de chilibru și de durată.

Or, lucrurile acestea sunt cunoscute la fel de bine și de teoreticienii acestor partide, motiv suficient ca să se conceapă un alt tip de discurs, mai ales în competiție cu dreapta consecventă în aspirații. Social-democrația românească de după 1990 nu și-a schimbat fundamental conținutul discursului politic și nici nu ar pute-o face, ci doar și l-a centrat din nevoia de opozanță stimulată și ea de un parlamentarism statornicit în contradictoriu și vehemență. Același parlamentarism, transferat pe micul ecran, tribună angajată politic, pentru teoreticienii comunicării și ai marketingului politic oferă un prilej impredictibil de schimbare a schematismului formal în favoarea mesajului informal.Cicero spunea undeva că „unui orator trebuie să-i pretindem ascuțimea de minte a logicianului, cugetarea filosofului, exprimarea unui poet, memoria juristconsultului, vocea tragedianului și gesturile unor actori celebri” în scop persuasiv.

Desigur, un discurs astfel conceput ar fi astăzi anacronic, însă ce ne oferă scena politică românească în condițiile opozanței vehemente și ale pragmatismului ilogic, nu mai este nevoie să ilustrăm. Urmărind un astfel de dicurs ai putea crede că sociologia valorii se schimbă criterial, iar conceptele în funcțiile lor psihologice, logice și științific-metafizice sunt mutilate nu sub adversiunea obiectelor cunoașterii și nici în funcție de imposibilitatea subiectivă de a percepe același obiect, ci sub presiunea pragmatică amintită. În competiția discursurilor, fiindcă nu poate fi vorba despre un dialog și regulile acestuia, dreapta este tot mai acoperită pentru că gândirea românească de dreapta nu se omogenizează: și apoi, după cum au arătat-o ultimele scrutinuri, electoratul nostru de dreapta este în diaspora ori s-a format pe piața muncii tot acolo, în contact nemijlocit cu realitățile occidentale.

Personal, am convingerea că orice gândire autentică de dreapta ar reproșa formatorilor de opinie social-democrați concentrați în jurul unor studiouri comerciale de televiziune, mai puțin în jurul unor ziare serioase, chestiuni elementare de logică eludate cu bună știință: atingeri aduse principiului identității, al noncontradicției, al terțului exclus și al rațiunii suficiente, cunoscute de orice absolvent cu diploma de bacalaureat al liceului. Speculația semantică și pervertirea cuvintelor, inconsecvența în afirmații, tendința de a înșela gândirea telespectatorului cu amplasarea realității între fals și adevăr, a gândirii între valid și invalid, dar mai ales spre detașarea faptelor de cauzele lor obiective abuzează buna credință. Mă îndoiesc, fie și în fața celor mai sofisticate argumente, că membrii unui partid gândesc la fel, dar mai ales se exprimă la fel cum se întâmplă în chip ridicol în PSD. Mă tem profund de astfel de identități și nu pot fi înșelat tocmai cu ceea ce știu bine. Politicienii nu se pot bucura de clemență în numele unor circumstanțe atenuante partinice decât în fața unui consumator neavizat, ca să nu mai amintesc de obligațiile codului etic minimal derivat din simțul natural al dreptății și nu al Dreptului, al realității și nu musai al Adevărului.

Pentru conformitate, găsiți-vă singuri răspunsul la întrebarea de ce citiți un anumit ziar, de ce vă plac anumiți politicieni, de ce tastați preferențial un anumit post de televiziune. Ar fi un început, dar numai atât!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*