Cine are mai mulți plagiatori? PDL sau USL? Episodul presupuselor plagiate la nivel înalt (Udrea, Kovesi, Mang, Ponta și cine-o mai urma…) reprezintă, în mod cert, doar (încă) un episod din cele ce se vor succede în ”lunga vară fierbinte” pe care o traversăm. Fierbinte și la propriu și la figurat. Episodul plagiatelor, dincolo de conotația lor politică, ne arată însă doar încă o fațetă a etern reformatului-nereformat învățământ românesc. Teren de continue exeperimente de mai bine de 20 de ani pentru diverși miniștri diletanți care-și închipuie că doar cu ei (musai) și numai cu ei începe ”adevărata reformă”, învățământul românesc pierde.
Privit ca o afacere de ”băieții deștepți din învățământ”, acesta pierde elevi, pierde profesori pregătiți și devotați meseriei și pierde din conținutul său viabil în timp. Și atunci, ne mai mirăm de ce nu avem nici măcar o universitate în primele 500 din lume? ”Doctorii” fără operă au ajuns să căpușeze învățământul românesc la nivel de decizie și la rândul lor să creeze și alți ”doctori” asemenea lor. Ar fi interesant să aflăm câți ”doctori” (nu medici, pentru care am tot respectul) avem la mia de locuitori…că la grade militare distribuite pe nemerit, ne-am lămurit. Totul a devenit atât de politizat în țara asta încât, dialectic privind lucrurile, e de presupus (și sperat) că va veni și un moment zero. Al unui nou început. Cu toate suferințele și sacrificiile pe care acesta le va presupune. Revenind însă la ce se întâmplă – sau urmează să se întâmple – în spațiul public…
În curând se vor scoate și dosarele. Bine și meticulos întocmite de băieți pricepuți și specializați pe astfel de probleme, ele au stat la popreală până acum. Până spre toamnă. Pentru că la toamnă se vor număra… voturile. E un război pe viață și pe moarte. Dincolo de politic – ceea ce ni se oferă zilnic pe sticla TV și în ziare – e însă un altfel de război. Mult mai subtil. Un război total. În care se aruncă resurse, se folosesc oameni din diverse structuri…și se mizează pe susțineri externe. Este, dacă vreți, și un război al obediențelor. Cine îl susține (din afară) pe Băsescu? Dar pe Ponta? Care este prețul pe care trebuie să-l plătească fiecare dacă va fi câștigător la final? De fapt…prețul îl vom plăti noi, poporul. Ca întotdeauna…Trăim în aceste luni o nouă formă a ”luptei de casă”. Mă refer la cele două case, Cotroceni și Victoria. Indiferent însă de cine va câștiga, cei care vor pierde vor fi aceeași. Adică noi. Cei care, la final, vom achita de fapt ”nota de plată” a acestui război machiavelic.
Lasă un răspuns