Adevărata miză a mitingului maghiarimii

La Sfântu Gheorghe, în Covasna, va fi organizat „cel mai mare miting al maghiarimii din Transilvania din ultimii 15 ani”. Cel puțin așa susține UDMR, la miting fiind chemați toți maghiarii din Ardeal pentru a protesta față de ceea ce UDMR numește „renaționalizarea” clădirii Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe. Mitingul organizat la Sfântu Gheorghe de către bisericile istorice maghiare din Transilvania se va desfăşura sub genericul „Ziua dreptăţii” şi va fi îndreptat împotriva sentinţei date de Judecătoria Buzău în cazul retrocedării Colegiului „Szekely Miko”, care i-a condamnat la trei ani de închisoare pe secretarul de stat Marko Attila, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal şi pe Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, pentru abuz în serviciu contra interesului public. Aceştia au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov pe motiv că ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului “Szekely Miko” către Eparhia Reformată din Ardeal pe baza unor documente nevalabile.

Protestul de la Sfântu Gheorghe este susţinut de partidele politice maghiare şi de mai multe organizaţii civile și este fără doar și poate o încercare de timorare a Justiției Române în așteptarea recursului celor de mai sus, recurs ce va fi judecat la Curtea de Apel Ploieşti pe 5 octombrie a.c..

Astfel, motivul scandalului creat de UDMR și bisericile istorice maghiare este scăparea de închisoare a unui politician maghiar, comunitatea maghiară din România nefiind nicidecum mobilizată pentru a opri o așa-zisă „renaționalizare” a unui bun al comunității maghiare. Maghiarii sunt mobilizați pentru a pune presiune pe instanțele din România pentru a-l scăpa de închisoare pe UDMR-istul Marko Attila. Miza este foarte mare. Politicienii maghiari au fost ocoliți în ultimii 20 de ani de condamnări chiar dacă dosare penale au mai existat (dar nu la nivelul la care ar fi trebuit!).

De altfel, dovadă că maghiarii sunt manipulați în modul cel mai ordinar atât de UDMR și PCM cât și de preoții maghiari este faptul că imobilul Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe va rămâne oricum, la finalul procesului în care a fost condamnat UDMR-istul Marko Attila, în proprietatea maghiarimii, fie în proprietatea Eparhiei Reformate de Ardeal, fie în proprietatea Colegiului Szekely Miko. Și nu în proprietatea Statului Român! Iar prin trecerea imobilului în proprietatea Eparhiei sau în cea a Colegiului Szekely Miko, deci a municipiului Sfântu Gheorghe, Primăria Sfântu Gheorghe nu va mai plăti un miliard de lei vechi chirie anuală Eparhiei pentru ca școala colegială să funcționeze în clădire, bani pe care Primăria Sfântu Gheorghe i-a plătit Eparhiei în fiecare an începând din 2002 (în schimb, preoții Eparhiei acordând UDMR-ului sprijinul necesar în alegeri).

Astfel, tema „renaţionalizării” de către Statul Român a clădirii în care funcţionează Colegiul „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, promovată de un grup de protestatari, este falsă şi riscă, prin manipularea a mii de maghiari de către UDMR, să creeze în mod artificial tensiuni sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*