Senzație și imagine

„Senzaţie şi imagine” este prima expoziţie personală în România a pictorului şi criticului de artă basarabean Gheorghe Mardare, artistul expunând în cadrul galeriei „Elite Art Gallery” din București. Expoziţia  prezintă 19 lucrări de pictură şi 25 de grafică, lucrările din expoziţie fiind bazate pe perceperea existenţialistă şi senzuală a evenimentelor şi fenomenelor. Grafica şi pictura lui Gheorghe Mardare poartă amprenta unui caracter experimental, artistul experimentând fără teamă materialele. În acest fel, de multe ori chiar în aceeași lucrare, Mardare îmbină creionul, pastelul, cărbunele şi praful de grafit, ceea ce dovedește că pictorul este un artist complex şi modern, cu aplecare spre redarea stărilor sufleteşti.

În cadrul acestei expoziției de la București, artistul a utilizat și tehnica electronică, totul pentru a sincroniza senzaţiile picturale cu senzațiile sonore. În acest fel, artistul reușeste să creze tabloul unor manipulări vizuale de efect ce care corespund pasajelor muzicale redate în culoare.

Este motivul pentru care creaţia artistului include tablouri pictate sub impresia unor remarcabile opere muzicale lăsate posterităţii de mari compozitori ai lumii, cum ar fi: Liszt, Caccini, Orff, Bach, Rodrigo. Desenele sale sunt purtătoarele unor mesaje estetice, ale unor frumuseţi specifice imaginare, cea ce demonstrează că limbajul senzaţiei în pictură este la fel de bogat şi divers ca şi universul simţurilor noastre. Și chiar dacă nu ne aflăm în fața unui spectacular, fiind vorba mai de grabă de o operă generatoare de asociaţii şi tâlcuri profunde, generozitatea lucrărilor sale este debordantă.

Gheorghe Mardare s-a născut în 1946 în comuna Micleşti, Orhei. A absolvit Colegiul de Arte Alexandru Plămădeală în 1972, iar in 1980 Academia de Arte din Sankt Petersburg. În 1991 susţine teza de doctor în studiul artelor pe lângă Şcoala Superioară de Design Industrial Stroganov din Moscova. Din 1993 este membru al UAP din Republica Moldova. Din 1996 locuieşte la Hanovra, Germania. Din 1972 până la mijlocul anilor 1990 s-a preocupat preponderent de ştiinţă, pedagogie şi propagarea artei. Este și autorul unei monografii fundamentale despre arta covoarelor vechi româneşti basarabene (1995). De la sfârşitul anilor 1980 participă activ la expoziţii naţionale şi internaţionale de artă din Republica Moldova, Germania,Spania ş. a., profesând pictura, grafica, instalaţia video şi instalaţia obiectuală. În 2009 este nominalizat pentru premiul Internaţional pentru pictură Palm Art Award promovat de către editura enciclopedică germană de artă contemporană ‘Who’s Who in Visual Art’ din Leipzig. Lucrările sale se află în colecţii publice şi particulare din Republica Moldova, România, Israel, Rusia, Spania , Olanda şi SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*