Pentru o coagulare a societății civile…

Națiunea română a fost divizată sistematic de către politicieni și oligarhi în aceste două decenii, încât continuăm să trăim în două jumătăți, în două Românii, în două lumi paralele. Lansez prin această scrisoare o inițiativă originală și de succes pentru mobilizare în vederea descătușării adevăratelor energii umane necesare salvării națiunii, o idee revoluționară pe care o propun și căreia românii buni și inteligenți pot îi confere sens și afirmare. Această idee are în vedere coagularea rapidă, fără eforturi și costuri, a societății civice românești ai cărei exponenți de autentică valoare vor căpăta neașteptat de repede reprezentativitate pentru a se constitui într-o forță reală a societății pregătită să înlocuiască grabnic clasa politică compromisă și să reformeze din temelii statul românesc mimetic.

Proiectul pe care îl propun, MIȘCAREA PENTRU SALVAREA MORALĂ ȘI SPIRITUALĂ, pornește de la starea de polarizare existentă, de atomizare, de disipare umană, de existență paralelă: dacă tot există acest paralelism, propun ca, indiferent de evoluția în imediata perspectivă a politicului, să facem abstracție de acesta, ca și cum nu ar exista, funcționând oricum în afara noastră, dar, din nefericre, cu efecte dezastruoase asupra noastră, așa cum operează fără păs față de interesele și idealurile noastre ca națiune. Făcând această abstracție și folosind o aplicație originală pe care o voi nuanța în această scrisoare, putem construi și modela un nou stat, o nouă societate. Căci, mobilizându-ne intelectual și dovedind  inițiativă, noi cei mulți și neînregimentați, platnicii păguboși ai costurilor demenței politice, vom putea construi un model realist de țară și de societate pornind de la o cvasi-simulare: ca și cum psuntem nevoiți să pornim de la zero, de la o răscruce istorică provocată de o gravă sciziune, de o amenințare existențială, dar pornind chiar de la propria noastră nouă revoluție cu adevărat necesară și neconfiscabilă, vom fi capabili să edificăm o nouă  construcție originală,  un nou sistem, noi structuri sociale și legi noi cu oameni noi.

Vi se va părea ca un joc de simulare, fiindcă ceea ce vă propun cu toată seriozitatea și gravitatea chiar este o simulare, dar în cadrul unui proces adevărat de pregătire a unui nou stat modern cu toate nevoile și încercările lui, de la constituirea unui prim consiliu sau colegiu revoluționar fondator, până la alcătuirea tuturor structurilor necesare funcționării ca stat. La început va fi un stat alternativ cu o societate alternativă, cu un forum legislativ alternativ, cu un executiv alternativ, cu un șef de stat și un aparat de stat alternativ, cu instituții alternative. O Românie alternativă. Aceasta va fi România de rezervă, România novatoare, România adevărată capabilă să o înlocuiască foarte curând pe cea compromisă, în blocaj, în colaps.

Vom acționa colectiv și individual ca și cum ne aflăm într-un moment crucial pe care ori îl depășim și supraviețuim, ori ne va împotmoli și dezintegra. Suntem, în  fapt, într-un astfel de moment istoric de haos, de posibilă anarhie și derută, ca după un război distrugător sau după o altă nenorocire națională sau planetară și, pentru a ne salva, trebuie să ne construim o nouă țară după noi legi, alegând modelul cel mai sănătos și durabil, cu oamenii cei mai potriviți și curați și cu mecanismele cele mai inteligente și democrartice. Este de înțeles că acest exercițiu de simulare urmărește de fapt începutul și definirea noii Românii și înlocuirea celei vechi, ceea ce face ca acest ”joc” să fie unul cât se poate de serios și util. Pentru a avea succes deplin în exercițiul nostru de-a puterea și opoziția, de-a legile și structurile noi de țară, trebuie să ne gândim cu toată convingerea că fiecare acțiune, fiecare mutare, fiecare idee va conduce, de fapt, la construcția  noii Românii care va fi pregătită să o înlocuiască pe cea veche și stricată. Este de înțeles faptul că vom aplica toate mecanismele din realitate, de la cele consultative și electorale până la cele structurale și decizionale, ca și cum am face aceste lucrări în real, dar chiar le vom face în real, fiindcă va rezulta un model de țară, mult mai sănătos, mult mai potrivit și  util întregii românități, apt să îl înlocuiască pe cel vechi. Un parlamentar alternativ, un magistrat alternativ, un prefect alternativ va trebui să se implice la modul cel mai serios, să își joace rolul cât se poate de serios, fiindcă va avea toate șansele să ocupe aceste funcții în noul stat.  În plus, prin această aparentă simulare, vom reuși, în sfârșit, să ne mobilizăm ca societate civică, să ne organizăm și să ne impunem drept principală forță de decizie în stat, subordonând și controlând politicul și mediile care derivă din politic, la nivel central și local.

În momentul în care vom considera că suntem pregătiți, că dispunem de structurile necesare și de oamenii potriviți, nu vom avea decât ca, în mod pașnic și democratic, să inițiem un referendum istoric pentru alegerea dintre vechiul stat și noul stat. Dar am speranța că îl vom înlocui treptat și rapid chiar de la primii pași ai dezvoltării modelului alternativ pe baza noilor reguli, deziderate și valori umane autentice între care tinerii și femeile vor avea mare pondere. Am convingerea că împreună vom defini aceste idei și aspirații, că ne vom mobiliza și vom izbuti să îi dăm acestei aplicații o cauză și un rost salvator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*