500 de la urcarea pe tron a lui Neagoe Basarab

Strălucit ucenic al Sfântului Ierarh Nifon,Patriarhul Constantinopolului și Mitropolit al Țării Românesti, Sfântul voievod Neagoe Basarab (1512-1521), a îmbinat în chip armonios, darul iscusitei conduceri a poporului și a bunei administrări a țării cu profunzimea vieții spirituale și excelența în cultură. Exemplul Sfântului voievod ne îndeamnă la demnitate creștină,la curățenie întru credință și la zidirea autenticei personalități prin cultură,spre slava lui Dumnezeu.

Neagoe Basarab a făcut donații generoase mănăstirilor ortodoxe (în Țara Românească și în toate țările din Balcani). În timpul domniei sale a fost construită Mănăstirea Curtea de Argeș, în jurul căreia s-a născut legenda Meșterului Manole.

Este ctitorul complexului monahal și al bisericii monument din Curtea de Argeș (1517).   Neagoe Basarab este autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii vechi, Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul sau Teodosie, scrisă în slavonă, dar tradusă de cineva în română (există o copie atestată în limba română din 1654).

Prin condeiul său, Neagoe Basarab, în „învățăturile” sale către fiul său Teodosie, așternuse pe hârtie nu numai principii de guvernare politică a statului, principii morale de educare a tineretului, ci și principii de guvernare a sufletului, care oferă celor ce le vor urma moștenirea adevăratelor valori, cele spirituale. Aceasta monumentală lucrare a fost creată între anii 1513-1521.

La 26 septembrie 2009 a avut loc,în străvechea cetate a Târgoviștei,reședință a voievozilor și mitropoliților munteni, proclamarea locală a canonizării Sf. Voievod Neagoe Basarab,aducerea și așezarea moaștelor Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești în Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană din Târgoviște și lansarea ediției jubiliarea Octoihului lui Macarie.

Vorbind despre personalitatea Sf. Voievod Neagoe Basarab,Înaltulpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON a subliniat faptul că el se  încadrează între: „personalitățile de anvergură ale istoriei poporului român… ocupă un loc de specială semnificație și însemnătate și… ne oferă o pildă de curaj și de smerenie, de înțelepciune și de putere,mărturisind prin faptele sale,că,prin credința în Issus Hristos poți fi, un adevărat conducător și un român autentic.”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*