Un succes al actualei diplomaţii române: vizita printre boscheţii Aeroportului Internaţional Henri Coandă-Otopeni

Indiferent de ceea ce ar spune gurile rele portocalii despre „prestaţiile” lui Victor Ponta, Guvernul USL a dat totuşi lovitura pe planul diplomaţiei externe. E drept, o singură lovitură şi aia în propria-i poartă! Dar a marcat ceva pentru aparatul nostru diplomatic… A împlinit ceea ce nu a reuşit nici Emil Boc și nici Mihai Liniuţă Ungureanu: o întâlnire de taină cu ministrul de Externe britanic, William Hague. Iar aceasta este într-adevăr o realizare pentru cabinetul lui Victor Ponta! Una care i-ar mai putea şterge din rictusul penibil de plagiator cu patalama. Un succes la care micul Boc doar visa. Dar care pe care „micul Titulescu” pare a fi scos-o din loteria norocoasă a ministrului Marga.

Şi este o „împlinire” pe linia țelurilor pe care și le-a propus actuala guvernare, mai ales că nici nu a mai fost nevoie ca Victor Ponta ori Andrei Marga să meargă să dea cu subsemnatul „afară”. A venit străinătatea la noi! Şi ce invidios trebuie să fi fost în acele momente preşedintele-supendat pe care nu l-a vizitat nici măcar preşedintele imobilului în care stă poate secretara ministrului britanic.

E drept, a fost o întâlnire… accidentală. Dar la ce fel de primiri poţi să te aştepţi în cazul ministrului nostru „accidental” ajuns la Externe. Ori a premierului „întâmplător” surprins cu plagiatul. O întâlnire dată doar de șansa ca avionul oficialului britanic să facă o escală la Otopeni pentru… realimentare. Iar activa noastră diplomaţie a dat fuga la aeroport să bifeze măreaţa realizare a Ministerului român de externe. O discuție între două ceaiuri şi un căscat de plictiseală. O primire plagiată parcă după scenariul unei întâniri între şeful cel mare şi reprezentanţii coloniei… Pentru că, dacă ministrul britanic nu s-a deranjat să descalece măcar la sediul guvernului, este evident cam de la ce nivel ne tratează şi Anglia. Vorba aceea, până şi regina, când a mers prin colonii să-şi serbeze jubileul, a fost mai grijulie cu „supușii” ei. Şi nu i-a chemat pe băstinaşi să-i dea raportul la scara avionului…

Desigur, atitudinea ministrului englez nu este întâmplătoare, ea relevând felul în care lumea civilizată stă de vorbă cu premierii-plagiatori. Un semnal clar pentru prim-plagiatorul României; acela că va fi tratat ca un „homeless” pe marginea caldarâmului european. Așa cum merită un farsor de rang… guvernamental. Ținut la distanță englezească.

Acolo, la marginea pistei, ne-au asigurat printre dinți guvernanții noștri, prinși cu mâţa în sacul vizitei pe „neve”, s-au vorbit totuși lucruri importante. S-a discutat despre… parteneriatul strategic dintre Anglia şi România. Or, atât de important e acesta că nu merita decât o vorbă pe scara avionului?!

De fapt, fiind campanie electorală și criză politică accentuată pe meleagurile unde l-a lăsat kerosenul, ministrul englez a evitat să oficializeze întâlnirea dintr-un motiv cât se poate de simplu. Dacă ar fi venit la Guvern ori la Ministerul de Externe ar fi însemnat să dea un mesaj indirect de sprijin pentru USL. Aşa că, aidoma Fondului monetar, a apelat la un artificiu. O întâlnirea de protocol înalt cu… boscheții (politici).

Și totuși, este de neînţeles cum un ministru de externe de talia lui Andrei Marga (!) a făcut greșeala de a alerga la aeroport cu premierul de mână de parcă venea unchiul unchiului Sam cu bombonele? De ce această atitudine atât de slugarnică? Și putem fi supăraţi pentru această palmă dată României pe oricine, dar nu pe ministrul britanic. Care a ştiut să-l sancţioneze pe premierul nostru lipsit de onoare şi demnitate. Nu ca noi…

Un premier care rămâne acelaşi plagiator „de texte şi de idei”… Numai că acum nu mai plagiază pentru a deveni „dottore”, ci pentru a rămâne „primo ministro”! Și care a ajuns să-l plagieze chiar şi pe… Traian Băsescu, Victor Ponta reluând inclusiv tema regionalizării ţării. Dar nu doar că a plagiat „ideea”, dar i-a adus şi o „notă de originalitate”, prin traducerea după ureche a temelor date de prietenii „minoritari” de prin agenţii.

Astfel, prin promovarea ideii de „preşedinţi regionali” şi „consilii regionale” (un fel de parlamente regionale), Ponta a început să vorbească în termeni mult mai concreţi despre regionalizare, ideile sale fiind și mai apropiate noţiunilor de segregare şi enclavizare. Ba, prim-plagiatorul ţării a mai copiat în aceste zile şi ideea liniei educaţionale de la UMF, reproşând chiar Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş că a greşit „când nu a acceptat ideea că este o universitate multiculturală”.

Şi cum să nu facă un asemenea reproş universităţii în cauză când ministrul lui de externe, Andrei Marga, care îl duce în reuşitele vizite diplomatice de prin boscheţii de la marginea pistelor, a fost alungat de intelectualii din Târgu Mureş tocmai pentru sinistra idee a „liniilor” educaţionale de toate neamurile. Pe care Marga a furnizat-o premierului de atunci, Răzvan Ungureanu…

Astăzi, Ponta vine şi spune că trebuie să existe o asemenea linie educațională… Asta ca răspuns la interogarea făcută de primarul din Sfântu Gheorghe despre modul în care va rezolva problema de la UMF. Soluția lui Ponta? Înființarea unei linii. Probabil în maghiară, că Antal Arpad, primarul de la Sfântu Gheorghe, nu e nici neamţ, nici turc. Iar mâine-poimâne, acelaşi premier prim-plagiator o să ne spună că ne trebuie şi o regionalizare, o autonomie ici-colo…

Or, una din două: fie Victor Ponta a copiat atât de mult la viaţa lui încât chiar nu are idei proprii, fie mitomania şi cleptomania de plagiator l-au împins într-un colţ de putere în care este extrem de şantajabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*