Cînd țara arde…(II)

(Un  interviu prăpăd  cu Marian Lupu)

– Dle președinte, 300 000 000 de lei luați credit de Firma “Elat” , nerambursați pînă azi  și tot noi suntem condamnați să aflăm că cei vinovați se mai află încă în libertate?

– Din păcate, da. Din păcate, sistemul moldovenesc de justiție  e într-un hal fără de hal.

– N-aș zice, văzînd cum sandulacii pldm-ului, cu susținerea ministerului pldm-ist al finanțelor se înțolesc cu 400 000(!) euro din bugetul statului, mai și cotrobăind, nu se știe de ce, zilnic pe la etajul 1 al Ministerului Justiției, în cabinetele din dreapta, ca la ei acasă…

– ?????

– N-aș zice, văzînd cum pun mîna lelițele în BRIDGE și DUTE-n FRI  pe milioanele alocate din Fondul de rezervă al Guvernului, cică pentru plata unor avocați, cică…

– ????

– Și cu toate acestea mai credeți în R Moldova?

– Eu văd R Moldova ca stat suveran pe vecie.

– Chiar nu putem pune de-o Unire cumva?

– Eu nu vi-s omul… Eu, sincer vorbind, nu văd nici o unire a R Moldova cu nimeni.

– Ce a fost, totuși, la 7 aprilie 2009?

– A fost o zi, în care organele de forță n-au demonstrat pregătire suficientă, securitatea – la fel, iar fără o  intervenție  din afară nu se întîmpla ceea ce s-a întîmplat.

– Și Voronin? Era la vînătoare atunci?

– Nuuuuuuu, el era în biroul său, dar nu știa ce se-ntîmplă, de fapt. El nu mai era jucător, era perdant, era la pămînt. Dar a doua zi și-a revenit și a zis: „Ăștia, Mariane, nu-s români! Ei n-au asemenea posibilități și iată această lovitură de stat mi-a fost făcută în mod special cadou pentru că în ziua aceea se împlineau exact opt ani de guvernare comunistă”.

– Credeți  în caracterul spontan al tinerilor din 7 aprilie 2009?

– Nu, exclus. Trei camioane cu pietre nu sînt o întîmplare. Baghirov să defileze la plajă cu actori, ziariști și politicieni locali – nu e o întîmplare. Și tot așa…

– Se poate  să fim și proeuropeni și proruși concomitent?

– Eu cred că a fi proeuropean nu înseamnă deloc a nu fi și proestic.

– Al cui e, pînă la urmă, președintele Timofti?

– Dl Timofti e o persoană integră, apartinică, dar primul care a pronunțat numele lui în cadrul discuțiilor din Consiliul Alianței a fost… Ghimpu. Filat zicea: „Bacalu” și doar: „Bacalu”, dar Ghimpu nu spunea decît: „Timofti”. Asta e.

– E adevărat că primul ministru  Filat e, actualmente, pe post de Voronin în R Moldova?

– Dvs ați zis-o.

– Care politizare rămîne a fi și cea mai gravă?

– Politizarea procesului educațional și nu a organelor de drept.

– Și atunci cum rămîne cu implementarea principiilor și  valorilor, nu doar a  multiplelor reforme promise de la 2009 pînă în prezent?

– Știți,  principiile și valorile democratice niciodată nu se implementează cu sabia.

– Și, totuși, ați rostit sau n-ați rostit din prezidiul Parlamentului acel cuvînt nelipsit de pe buzele tuturor, acea dulce și invincibilă  înjurătură rusească?

– A fost…

– Despre ce considerați că merita să vă mai întreb și nu v-am întrebat?

– Despre ziua de mîine, dar despre aceasta vorbim cu certitudine data viitoare. Cînd am să vă recit și-o poezie de-a lui Vlad Plahotniuc.

În limba franceză, bineînțeles!

(SFÎRȘIT)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*