Cînd țara arde…

(un altfel de  interviu  cu Marian Lupu)

– Cum vi se par  recentele idei ale Primului ministru Filat despre acordarea pașapoartelor diplomatice pe viață  pentru toți șefii de guverne comuniste ale  RSSM și RM, dar și cea referitoare la trecerea Eurovisionului sub papucul direct al Primului?

– Irelevante! La propriu și la figurat. Iată schimbarea sistemului de indexare a pensiilor dacă era anunțată atunci aveam să apreciez gestul ca fiind unul epocal pentru țară.

– Lumea zice că ați fi în război cu un deputat liberal și democrat.

– A-a-a-a-a-a-a, Butmalaicik. El demult îmi face curte. M-a și somat, practic, să semnez un contract cu ONG-ul  „Parlamentul tinerilor”, condus de fiul său omonim. Trafic de influență se numește aceasta în termeni hipermoderni. Nu?

– Și partidul din care face parte ce zice?

– Se desolidarizează continuu de interpelările lui  mai mult decît belicoase, neștiind cum să scape de un deputat care oferă în chirie Serviciului Vamal spații ce aparțin unei baze auto din Cahul, privatizată ilegal de legislator, obiectul căreia  e  un dosar penal intentat mai demult.

– S-a plîns vreun cahulean Dvs?

– Mult prea mulți. Dar hoțul, ca întotdeauna, țipă și atacul primul. Acesta dă ordine la MAI, vrea să destituie comisari de poliție și să numească alții, în numele partidului, pentru care a devenit o povară.

– Din cauza deficitului bugetar, pentru prima oară de la 1990, guvernul Filat a tăiat zece milioane de lei, alocate anterior pentru achizițiile de carte națională, preconizate a înavuți spiritual fondurile bibliotecilor rurale cu literatură în limba română. Și această tăiere s-a produs în timp ce guvernul are de unde aloca 300 mii euro(!) pentru achiziționarea a doar trei mașini de lux pentru doar trei demnitari de stat. Nu vă mustră conștiința pentru aceasta, atunci cînd urcați în una din cele trei mașini bune pentru buzunarul Angelei Merkel?

– Mustră și-ncă tare. Pentru că noi avem o singură resursă strategică: resursa umană! Cred că noua lege a educației ar putea modifica esențial lucrurile în domeniu. Personal, am mari mize referitor la ea. Eu  rămîn convins că achiziția de carte este foarte importantă pentru societate. Cartea, în general, e un element substanțial de educare a generațiilor în creștere. Și o spun cu asumarea rușinii că de ani de zile această activitate nu are atitudinea cuvenită din partea politicienilor noștri.

– Mama Dvs ce spunea referitor la carte? Vă mai amintiți?

– Da, bună întrebare. „Nu știu cine te-a educat pe tine mai mult: noi sau cartea.” Asta-mi spune și-acum deseori mama.

– Și, totuși, dați vina pe alți politicieni, care „una zic, alta fumează”, caragialește vorbind.

– Eu nu fumez, doar rareori. Așa că întrebați-i pe ei, pe cei cu luleaua în dinți.

– Pe Lazăr, de pildă?

– Ooooooooo, eu știu că dl Lazăr știe întotdeauna ce spune.

– AIE mai e oare beton-beton prin  calitatea garantată de Ghimpu?

– Eu  pot să vă spun  doar  că PDM-ul nu va fi ciocanul de nimicire a betonului Alianței.

– Care-ar fi pericolele R Moldova? Dacă există și așa ceva…

– Subdezvoltarea economică și depopularea țării.

– Dar PCRM-ul nu?

– Oooooooo, acesta nici măcar un atu nu mai este pentru cetățeni. Iar fără seceră și ciocan cu ce mai rămîne?

– Cu cartea, dle Lupu.

– N-au decît s-o deschidă, în sfîrșit, și să învețe, de 3 ori să învețe, așa precum le-a tot sugerat Lenin și ei așa și nu se țin de cuvînt.

– Avem corupție în R Moldova?

– Dar ea este peste tot. Doar procentajul acesteia diferă de la stat la stat. Vă dau numai un singur exemplu strigător la cer:  Firma „Elat”  a luat un credit de 300 milioane lei(!!!) de la „Moldova-Agroindbank” și, nerambursîndu-l, pune astfel pe butuci banca respectivă.  Culmea ipocriziei e că judecătorul îi mai dă și cîștig de cauză pentru că în R Moldova  un judecător așa a hotărît! Sau așa a dorit!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*