Opriți valul, că ne scoate din Europa !

Sesiunea extraordinară a Parlamentului de la București cu  măsurile ei radicale, inițiate de USL doar în temeiul unei majorități liniștitoare a vizat marți instituția Avocatului Poporului, iar mai apoi președinții celor două camere, așa încât însăși Curtea Constituțională își exprimă temerea că va fi atacată de acest val de schimbări discutabile în temeiul lor legal. Victor Ponta, considerând că lasă în urmă culpa plagiatului și manevrele de la Ministerul Educației, ca și pe cele de la Monitorul Oficial, de la Televiziune, de la Institutul Cultural Român, că va trece neobservată majorarea prețului la energie electrică, creșterea șomajului, neachitarea integrală a celor 25 de procente din salariile bugetarilor  reținute din rațiuni de criză pe timpul Guvernului Boc, amenințarea coplății în Sănătate, a luat cu asalt înseși instituțiile democratice după un plan care a fost asimilat drept lovitură de stat, cu diferența că de această dată nu a fost folosită forța armată.

Încercăm convingerea că mentorul PSD, octogenarul Ion Iliescu, nu a fost consultat în legătură cu această stratagemă, el fiind adeptul unor tactici neomoscovite mai atente cu imaginea în afară a partidului său. Nici parlamentarii majorității nu au fost în cunoștiință de planul urzit de cei doi copreședinți USL, ceea ce îi dă motive lui Vasile Blaga să acuze o lovitură de stat. Succesiunea evenimentelor a fost năucitoare și a atras atenția celor mai importante cancelarii europene și de peste Ocean. Îngrijorarea se face auzită de la Burxelles la Washington și de la Londra la Moscova. Însuși ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, declară simultan cu ceea ce se petrecea în Parlamentul nostru că este îngrijorat de amenințările la adresa independenței instituțiilor democratice din România, după cum citau jurnaliștii de la Europa Libera și de la alte posturi de radio și televiziune din Occident.

Mai mult, Curtea Constituțională solicită Parlamentului și Președintelui să ia act de amenințările care planează asupra acesteia: „Toate atacurile din ultima perioadă echivalează cu desființarea Curții Constituționale în componența actuala stabilită pe baza Constituției”, se arată în comunicatul de presă al acestei înalte instituții judecătorești. Și fiindcă „se încalcă în mod flagrant Constituția, normele democratice și principiile statului de drept, cu consecințe grave, prin precendentul care se creează și prin deprecierea imaginii internaționale a țării, Curtea se adresează totodată și Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept de la Veneția, Conferinței Curților Constituționale din Europa și altor instituții europene. Dar cu toate acestea, opinia publică din România rămâne în espectativă și așteaptă de la alții să oprească valul care ne poate scoate din Europa. Evenimentele curg imprevizibil, dar ele țintesc cu siguranță suspendarea președintelui Traian Băsescu și instalarea la Cotroceni a lui Crin Antonescu, adus în fruntea Senatului în condițiile amintite, ocolind votul electoratului, după regulile loviturii de stat, așa cum aprecia Vasile Blaga, opinie căreia îi subscriu cei mai lucizi dintre români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*