Nelegitim reprezentați!

Diferența endemică dintre ceea ce văd, ce pricep și cum acționează românii nu pare să ajungă chiar un hiatus de percepție propice pentru proliferarea oricăror stratageme de avansare haiducească spre putere a unor orgolii frustrate cu ignorarea deliberată a instituțiilor legitime ale statului. Lipsa de respect pentru aceste instituții este tot mai evidentă și, sub ea, interese oculte erodează în cele din urmă substanța democrației – considerația efectivă pentru cetățean. Ales prin vot direct  și reconfirmat prin referendum, apoi reales pentru un al doilea mandat, președintele Traian Băsescu, în cedarea sub presiune a puterii executive, rămâne singurul impediment în calea USL de a atinge înainte de vreme cel de al doilea obiectiv: aducerea lui Crin Antonescu la Cotroceni.

Tot mai virulente și chiar suburbane după încarcerarea lui Adrian Năstase, aceste asalturi asupra instituțiilor democratice devin și mai explicite. Discutabila prezență de joi a lui Victor Ponta la Consiliul European de la Buruxelles s-a înscris în același proiect de ignorare a președintelui Băsescu fie și în ciuda unei precizări clare a Curții Constituționale. Mai mult decât atât, ca să se asigure de tardivitatea acesteia, premierul trece ilogic RA Monitorul Oficial de la Parlament sub jurisdicția Guvernului, un nou tur de forță de după cele de la Insitutul Cultural Român și de la TVR. Împiedicarea președintelui de a ajunge la Bruxelles cu complicitatea ministrului de Externe, cred că aduce un prejudiciu implicit de imagine unui intelectual de talia lui Andrei Marga. Nici discursul unor politicieni ca Toni Greblă, care încearcă să acrediteze ideea că Victor Ponta i-ar fi dat prilejul președintelui să-și negocieze prezența la Consiliul European, nu este onorabil și subscrie tacit la umbrirea unei instituții democratice de către o alta,  indirect democratică.

Mai mult, vechea râșniță neocomunistă, care ar trebui să se abțină din considerație pentru blândețea iertătoare a românilor, continuă să susțină pentru electoratul roșu, cât a mai rămas, ideea că următorul pas trebuie să fie suspendarea. Deocamdată, fără îndoială, este  următorul obiectiv. Trecerea Curții Constituționale pe o linie moartă, desigur, nu este un atac direct asupra democratiei, ci asupra unui girant al acesteia. Traian Băsescu, vădit stânjenit de amenințări, a constatat că România este legitim prezentă la Bruxelles, dar este nelegitim reprezentată, și a evitat să ducă acolo zoia de la București, ceea ce a făcut  să câștige mai mult acasă decât în deplasare, unde Victor Ponta ar fi vrut, orbit de mirajul puterii, să implice Înalta Poartă după tradiția noastră medievală. Din fericire, i s-a amintit și acolo că el nu este mai presus de lege și că trebuie să-și respecte poporul.  Însă nu este timpul pentru a se face acum suma tuturor răutăților. Ar fi bine totuși dacă acest lucru ar fi făcut de către electorat la toamnă, la alegerile parlamentare.

Până atunci însă sunt toate șansele să se adune și mai multe în contul unui guvern care a uitat de tot ceea ce clama în banca opoziției și a pășit cu stângul la putere scoțând în față oameni recuzabili din varii motive, dar mai ales pe motivul că se află în conflict cu legea, fie ea și morală, și vin sfidător și demagogic să facă promisiuni de castitate în numele unor scopuri tot mai îndepărtate de așteptări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*