Reformă nu însemnă restauraţie; USL nu a învăţat nimic din vremurile de opoziţie!

Cred că USL are o mare problemă de guvernare. Nu neapărat plagiatul lui Ponta sau zidul infracţional creat în jurul lui Năstase, deşi aceste fapte sunt elocvente, ci spiritul de restauraţie impus în instituţiile statului şi societatea românească. Am impresia că USL nu a învăţat nimic din perioada de opoziţie. Întrezăresc o efervescenţă de ocupare a posturilor guvernamentale, administrative şi economice demne de o restauraţie. Obsesia PSD, PNL şi PC este cum să-l suspende pe Băsescu, deşi la câte prostii a făcut marinarul la putere, chiar că o merită. Numirea oamenilor proprii pe posturi se pare că ţine de program de guvernare la Victor Ponta. USL nu a depăşit paradigma politică a PDL din 2005, care a înlăturat oamenii PSD din posturi să-şi pună şi propună propria camarilă. La fel face şi USL acum. Cazul din consiliul de administraţie al TVR este elocvent. Acum USL nu mai permite nici măcar să intre cei trei oameni ai PDL conform legii şi algoritmului politic. Exemplele sunt multe şi nu are rost să le enumăr aici că presa românească e plină de ele. La urma urmei o schimbare politică trebuie să însemne altceva: proiecte, iniţiative şi programe de dezvoltare economică şi transparenţă administrativă şi decizională.

Nu poţi ca partid să stai în opoziţie ca să vi la putere pentru a face exact acelaşi lucru care l-a făcut PDL: politizarea instituţiilor statului şi economiei şi să-l pui pe spionul şef Claudiu Săftoiu de la “ţuţerul” Cotroceniului la preşedinţia TVR. Dacă politica înseamnă să-l schimbăm pe “dictatorul” Băsescu cu “narcisistul” Crin Antonescu înseamnă că românii nu au învăţat nimic din politica de jaf naţional şi corupţie generalizată de 23 de ani. Doresc ca Victor Ponta să lase aroganţa de puţoi imberb protejat de cuplu Năstase – Ilici şi pus să muşte ca un pudel din fundul preşedintelui Băsescu şi să propună un program economic de guvernare pentru relansarea economiei româneşti şi evitarea inflaţiei. Degeaba dai măriri de salarii dacă cursul leu/euro o ia razna. Nu rămâne nimic în buzunarele bugetarilor. Iar pe românii sărăciţi de criză îi scârbeşte sau nu le pasă cine merge să mănânce alune şi fistic la Bruxelles: Ponta sau Băsescu.

Dacă USL nu se maturizează politic şi înţelege să facă numai restauraţie nu reformă în instituţiile satului roman şi economie va fi sancţionat de către electorat în noiembrie. Românii vor o altfel de politică nu numai clasica, banala rotativă guvernamentală: “pleacă ai noştri, vin ai noştri…” Deşi cum văd că se ascute “lupta politică de clasă” USL va forţa suspendarea lui Traian Băsescu şi va continua războiul civil de uzură între palatele Cotroceni şi Victoria cu lovituri serioase la “gioale”. Vom asista la acutizarea războiului inter-partinic care va transforma România într-o Sirie politică. Noroc că suntem în UE şi nu se va declanşa un război civil autentic între adepţii tot mai puţini ai lui Băsescu, care pleacă în 2014, şi cei ai USL din ce în ce mai numeroşi aşteptând pomana guvernamentală. Lupta asta surdă se aseamnă istoric cu conflictul din Anglia secolului XVII între Parlamentul lui Cromwell şi regele Carol. Până la urmă regele a fost decapitat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*