Din nou minţiţi, din nou înşelaţi, din nou trădaţi?

Deşi abia a ajuns la putere, USL, mai ales prin fracţiunea mult mai activă reprezentată de social-democraţii mult mai guralivi decât taciturnii liberali, a şi început să-şi dezvăluie impostura. Ameninţări tot mai puţin voalate la adresa unor gazetari, vorbe orgolioase şi aruncate de la înălţimea unor trufii care ne aduc aminte de regimul Năstase, opinii şi păreri dezgropate din perioada cea mai neagră a tentativelor de a pune căluş presei. Dar poate că toate acestea nu ne-ar deranja. Le-am mai trăit noi cândva. Şi le-am supravieţuit. Nu ar conta dacă, dincolo de vorbele stufoase, am vedea că atuala putere ar mai şi guverna. Dacă am vedea că face şi ceva treabă. Că încearcă să guverneze ţara, nu doar să-şi rezolve propriile probleme de frustări şi orgolii.

Dar nu se întâmplă asta. Victor Ponta aleargă după caii verzi ai închipuirii sale de cârmaci nominalizat ca reprezentant al ţării. Minte cu neruşinare, inventează invitaţiile onoarei de a fi fost el chemat de Europa să reprezinte România, şi, cel mai grav, începe să arunce noroi şi cenuşă în capul României, asumând abuziv în numele ţării vinovăţii istorice pe nedrept reproşate României. Căci asta a făcut în cadrul vizitei în Polonia, la Auschwitz.

De fapt, Victor Ponta face orice, se preocupă de orice, pozează în orice altceva. Dar nu într-un manager al ţării.

Şi, peste toate, recroieşte vechile metehne ale regimului Năstase.

Astfel, după ce s-a asigurat de destituirea rapidă a conducerii TVR, logică şi necesară pe baza raportului de activitate a instituţiei, promiţând însă că va depolitiza şi Televiziunea şi Radioul public, PSD s-a aliat în cele din urmă tot cu maghiarimea politică. I-a lăsat pe mână radioul public pentru a obţine acel mizerabil sprijn al UDMR la votarea penibilei declaraţii anti-băsescu. A acelei declaraţii de desemnare a reprezentatului României la Consiliul Europei.

Or, nu este vorba doar de faptul că PSD s-a dedat celei mai ieftine trădări înfăptuite până acum de vreun guvern postdecembrist. Nu este vorba doar de trista realitate că, pentru nimic, ci doar satisfacera unui frustrat, maghiarii şi-au asigurat pe mai departe radioul naţional prin cea mai lejeră negociere. Votarea unui document al orgoliilor imature, document scornit doar pentru a satisface setea de împlinire euopeană a lui Victor Ponta. Dorinţa acestuia de a fi şi el mare. Mare cât un preşedinte de ţară ce nu va fi poate niciodată…

Este vorba de lucruri mult mai grave. De minciuni, de trădări şi, în cele din urmă, de o nouă mezare a interesului ţării. Este vorba de faptul că PSD a bătut palma cu o formaţiune cu porniri antiromâneşti doar pentru a-i confisca preşedintelui României dreptul constituţional de a-şi reprezenta ţara. De a arăta că, dincolo de rufele nespălate ale politichiei de acasă, afară România are o voce unică.

Victor Ponta a ridiculizat vocea singulară pe care trebuie să o demonstreze România că o are în exterior, doar pentru a fi şi el lider european pentru o zi. Pentru că, altfel, nu prea pare a şti cum să se afişeze într-o asemenea postură.

Şi este oribil că PSD s-a dedat, pentru a obţine o ciornă a dreptului de reprezentare în favoarea lui Victor Ponta, la practica de a aduce în faţă nemeritat UDMR-ul (şi ne mai mirăm că Budapesta ne batjocoreşte în propria casă).

Este dureros că, după ce în timpul campaniei electorale s-a aliat cu maghiarimea politică în diferite localităţi, acum nu doar că lasă o uşă larg deschisă UDMR-ului, dar îi asigură şi un loc în faţă. Iar în vreme ce bătea palma cu UDMR pentru a asigura redactarea şi adoptarea unei hârtii fără valoare istorică, cabinetul Ponta reteza fără probleme din drepturile românilor. Reteza din ceea ce ostila guvernare portocalie a mai lăsat ţării. Iar Ponta a început cu biletele de tratament pentru pensionari. A început…

Ce va urma? Probabil ducerea la paroxism a conflictului pe care premierul îl are cu Traian Băsescu. Fără a-şi fi trecut în palamares măcar o zi de guvernare reală, o zi în care să fi creat un singur loc de muncă, să fi redat bunăstarea unui sigur român prin măsurile luate, Victor Ponta guvernează prin comploturi împotriva preşedintelui ţării a cărui premier a ajuns prin mila acelui pe care îl atacă acum. Îi retrage de sub autoritate instituţiile onorifice, dar fără a avea minima decenţă de a-i spune în faţă. Şi a început cu Institutul Cultural Român.

Probabil, Victor Ponta îşi va satisface până la toamnă toate poftele… Va hrăni neajunsurile şi frustările de care suferă vizibil. Dar care va fi preţul? Pentru noi şi chiar pentru partidul în care şi-au pus românii speranţa…

De ce tace însă copreşedintele USL? De ce acceptă Crin Antonescu aceste atingeri aduse instituţiei preşedintelui României care, departe de a-l mai afecta prea multă vreme pe Traian Băsescu, s-ar putea să-i limiteze chiar lui, de va ajunge şeful ţării vreodată, libertatea de mişcare. Oare nu-l interesează ceea ce face Victor Ponta în direcţia restrângerii drepturilor preşedintelui României pentru că, de fapt, nu-l interesează această funcţie. Nici acum, nici în viitor?

P.S.:

PSD s-a aliat cu UDMR pentru a-i lua lui Traian Băsescu dreptul de a ne reprezenta la un banal consiliu al Europei. Problema este că, după crearea acestui periculos precedent, dreptul de reprezentare a ţării de către chiar preşedintele ei va fi pus oricând, şi de către oricine, inclusiv de către UDMR la care a apelat acum Victor Ponta, sub semnul întrebării. Or, asta îi trebuie unei ţării deja asaltate de impertinenţele Budapestei?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*