Românii ca minoritari… majoritari

S-a găsit cine să râdă de noi: fostul ministru Laszlo Borbely! Acel personaj care, deşi afişa o anumită eleganţă şi echidistanţă nemaiîntâlnită pe la alţi miniştri şi lideri ai UDMR, a fost prins cel puţin prin preajma sacului în care îşi înfipseseră mâinile hrăpăreţe şefii agenţiilor din zona ministerului pe care îl conducea, agenţii cvasimaghiarizate la vremea aceea. Și am uitat noi, scuzabil, dar a uitat și justiţia, impardonabil, foarte decisă pe atunci să sape adânc. Unde o fi săpat, numai ea ştie… Dar azi îl vedem pe fostul ministru revenind în forţă. Ieşind la rampă pentru a ne lua peste picior.

Şi poate că are şi de ce! Pentru că măsura luată de Victor Ponta, de a asigura un post de parlamentar în plus minorităţilor din zonele în care acestea reprezintă minim şapte la sută din populaţie, serveşte în mod direct intereselor UDMR-ului. Ba, chiar pe două fronturi de beneficii, formaţiunea putând cumula avantajele electorale dinspre propria etnie, care se cam distanţase de ea, mult mai atrasă de acţiunile celorlalte două partide maghiare, grație doar acestei dezastruoase modificări electorale făcută pe genunchi de cabinetul Ponta.

În primul rând, prin externalizarea aşa-zisei prezenţe maghiare în alte localităţi din ţară, unde UDMR şi-a propulsat candidaţi la primării sau alte structuri local-administrative, tocmai pentru a demonstra ulterior încadrarea în procentul minim de reprezentare de şapte la sută. Totul pentru a fabrica „dovezile” necesare, demonstrarea celor şapte procente fiind mult mai uşor de realizat chiar şi decât atingerea pragului electoral parlamentar de altădată!

Apoi, iar aici ne merităm din plin ironia pe care ne-o serveşte ministrul Borbely, UDMR a mai atins un țel. E drept, nu unul cu efect imediat la nivelul de reprezentare teritorială pe care vrea să-l demonstreze, nu unul care aduce beneficii în ridicarea cotei de procente în acţiunea de promovare a pretenţiilor vizând referendumurile locale, dar care se constituie într-o mişcare psihologică dură la adresa românilor din Hargita şi Covasna. A românilor care, de mai bine de două decenii, au fost abandonaţi de Statul Român. A românilor şicanaţi atâta amar de vreme. A puţinilor români rămaşi acolo după presiunile şi acţiunile de timorare venite dinspre feluritele mişcări radicale şi extremiste ale iredentiştilor, dar şi dinspre autorităţile locale controlate de UDMR..

Pentru că, prin noua prevedere electorală, Victor Ponta reuşeşte ceea ce UDMR încearcă să plaseze în mentalul public de două decenii. Ideea de colectivitate etnică.

Astfel, în schimbul unui fotoliu în plus de parlamentar care să-i reprezinte pe Astfel, în schimbul unui fotoliu în plus de parlamentar care să-i reprezinte pe românii din HarCov (reprezentare absolut necesară, dar care s-a transformat prin această măsură într-o armă cu două tăişuri), premierul i-a împins oficial pe români în postura de colectivitate etnică minoritară în propria lor ţară! Căci, în clipa în care se va aplica acest principiu inclusiv pentru românii din localităţile cu populaţie preponderent maghiară, Statul Român va trasa practic statutul de etnici monoritari şi românilor. De minoritari în propria lor ţară. Într-o ţară în care românii oriunde ar trăi sunt majoritari prin dreptul lor istoric.

Şi o face acum în Harghita şi Covasna, dar lucrurile vor fi foarte uşor de extrapolat ulterior. Iar într-un răstimp mai scurt poate chiar decât mandatul pe care încearcă USL să-l obţină prin aceste artificii, este posibil ca românii să fie decretaţi de propriul lor stat ca etnici minoritari la nivelul întregului teritoriu. Ceea ce va servi UDMR-ului în viitoarele asalturi cu iniţiative legislative vizând enclavizarea României.

Poate acum vom înţelege acel zâmbet ironic al fostului ministru Borbely care, vorbind în numele UDMR, a apreciat „beneficiile” pe care le vor avea de câştigat şi românii din HarCov prin asigurarea unui reprezentat în plus în parlament aidoma tuturor celorlalte minorităţi.

În acest fel, vom ajunge ca noi, românii, să fim majoritari doar la nivelul echivalării în care ne-a aruncat Victor Ponta prin aberaţiile sale. Acela de a fi cei majoritari dintre etnii. Şi chiar dacă nu va funcţiona acest criteriu decât la alegerile palamentare din acest an, răul produs ne va urmări multă vreme de acum înainte.

P.S.

Victor Ponta destituie într-o veselie directorii de agenţii ori deconcentrate! Loveşte năprasnic, taie în carne vie, totul pentru a face loc propriilor oameni. Pentru că aşa se întâmplă la noi după orice alternanţă la putere. Problema este că, deşi ia măsuri punitive de acest fel doar pentru români, în schimb nu are prea multe preocupări în a da dovadă de acelaşi temperament incisiv și în cazul agenţiilor şi deconcetratelor cu directori, şefi şi şefuleţi proveniţi din UDMR. Oare de ce?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*