Antisemitismul… ortodox

Premierii evreii Petre Roman și Mihai Răzvan Ungureanu au fost dați jos din funcțiile pe care le-au ocupat, în timpuri și conjuncturi diferite, în mod fățiș intempestiv (ca evreul Primakov la Moscova). Motivul a fost și atunci ca și acum același: pentru a nu putea candida la singura demnitate decisivă în România, ca și în Rusia!, cea de „Uns al Celui Atotputernic”, Întâistătător al Statului și al… Bisericii, pentru că, dupa cum bine se știe, Patriarhul și clerul pravoslavnic sunt salariații smeriți ai Președintelui.

Evreii au rolul de intermediari cu lumea apuseană, de modernizatori a societății cronic subdezvoltate din România dar și din Rusia. Ortodocșii și evreii își urmăresc interesele lor divergente și, de obicei, minoritatea se găsește într-o pozitie cert defavorabilă. Un exemplu îl găsim în creșterea și descreșterea influențelor evreesti în Rusia (ca în Romania etc.) în ultimele două secole analizate exhausiv de Alexandr Soljenitzin.

Criza din 2007 a readus în discuție rolul evreilor într-o formă mai voalată decât în al doilea război mondial, când „jidanii” și țiganii, după terminologia antisemită a vremii, erau considerați vinovați de toate relele și deportați în Transnistria sau fugeau în Palestina. Și acum aceeași vinovați sunt tot țiganii, care discreditează neamul și bancherii, căci unu la sută (majoritatea evrei) exploateză restul de 99 la sută (dupa ziarul „Bursa”).

Cine-i vinovat? Majoritatea ortodocșilor spun că evreii conduc lumea, finanțele. Băncile lor au înființat Sistemul federal de rezervă, Banca Centrala a USA, o instituție particulară, condusă de Greenpan (originar din România), arhitectul crizei, iar actualmente de Ben Shalom Bernanke. De fapt, FMI conduce țara pe față.

În realitate, atât în trecut, cât și în tranziția actuală, ortodocșii sunt depășiți de cerințele raționalității occidentale, pe care nu o înțeleg. Ca urmare nici nu o acceptă. Pe de altă parte, ei se văd mereu nedreptățiți de occidentali, cu care în mod paradoxal nici nu vor să stea sincer de vorbă. Refacerea unității creștine cu Roma, singura cale care ar debloca energiile folosite în diversiuni, minciuni cusute cu ața albă, este amânată la calendele grecești.

De aceea, antisemitismul ortodox este de fapt o formă de antioccidentalism cu tradiție, mai veche decât Marea Schismă 1054. El începe cu incompatibilitatea dintre greci și romani, dintre greco-ortodocși și romano-catolici, dintre orient și occident. Atât antisemitismul cât și antioccidentalismul nemărturisit vor dispărea când ortodocșii și occidentalii refac unitatea în diversitate creștină.

În caz contrar se va reveni la cunoscutul despotism oriental.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*