Cei 40 000 care vor rupe USL-ul

Anunțul că PSD are în în stand-by 40000 de specialiști, aliniați pe linia de start în cursa pentru înlocuirea șefilor de deconcentrate, a directorilor de școli, de spitale și de servicii are sensuri și conotații ce nu pot fi neglijate. Mai întâi că 40000 este o mărime care copleșește înainte de a convinge și care nu este un simplu atavism al fostului partid-stat, ci o meteahnă veche, cu care a debutat politizarea până la cele mai de jos structuri.

Dacă răsfoim presa mai puțin angajată politic a anilor ʼ92-ʼ96 și chiar a anilor 2000-2004, găsim că în mai toate ziarele centrale această temă revine cu obstinație. Și nu o dată a fost evocată contradicția dintre prevederile Legii Învățământului de atunci, care nu permitea să se facă politică în școli, și practica numirii directorilor pe criteriul înregimentării. Desigur, spiritul revanșard al CDR ,destul de palid altfel, a întreținut și el atmosfera excesului ca mai apoi, gloata trepădușilor politici social-democrați, a lipitorilor de afișe să se constituie în mulțime clientelară, cu revendicări locale concrete ce nu mai suporta amânare; cu atât mai mult acum, după opt ani de opoziție. Așadar, cei 40000 de „specialiști” ai dlui Ponta (CDR-ul anunța în ʼ96 doar 15000 de pretendenți la puterea locală) sunt un fel de Hanibal ante portas și nu numai atât, ci un tăvălug care va zdruncina orice speranță de descentralizare. Guvernul care a ajuns conjunctural la Palatul Victoria, nu în chip legitim (adică în urma deciziei electoratului), pe lângă riscul implicit de imagine, nu mai poate temporiza și a trecut deja la schimbări în teritoriu, fără a se limita, prevăzător, doar la funcția prefectului. Fără a se mai ține seama de obligațiile care decurg din USL – de altfel în teritoriu Uniunea iese din „algoritmul” CDR-ist, fiindcă PSD deja a trecut la dreptul leului. Dacă Ministerul Educației, de pildă,  revine PSD, pe toată scara vor fi unși oamenii acestui partid până la funcția de director de școală, fie și împotriva prevedrilor Legii 1/2011.

E posibil ca imediat după schimbarea inspectorilor școlari generali, așteptată pentru săptămâna viitoare, să vină numirile de directori de școli, în ciuda apropiatului  final de an școlar, a testelor naționale, a bacalaureatului, a admiterii în licee etc. Dar  ce se va petrece dincolo de acest tur de forță, e simplu de intuit. Cei 40000 din stand-by vor produce cu siguranță adânci nemulțumiri în rândul liberalilor și e greu de crezut că până la parlamentarele din toamnă Uniunea ar mai putea rezista; în legătură cu ce va fi după aceea, deja prea mulți s-au pronunțat sceptic, întrevăzând pentru USL o zgomotoasă prăbușire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*