Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi cu 180 de voturi “pentru” şi 30 “împotrivă”, legea uninominalului pur, iniţiată de liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu, în ciuda puternicei opoziţii a societăţii civile din sală şi a criticilor lui Cristian Pârvulescu de la Pro-Democraţia. Mai mult, membrii societăţii civile i-au acuzat pe uselişti că fac o “măgărie, nu o democraţie”. Liderul PNL Crin Antonescu a recunoscut că votul uninominal pur îi va frustra pe alegătorii care nu se simt reprezentaţi în Parlament.
Conform proiectului adoptat, vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care s-au clasat pe primul loc în colegiul în care au candidat, iar suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste șapte la sută reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar. Deputaţii din comisie au acceptat propunerea USL de eliminare a pragului electoral şi au introdus un amendament potrivit căruia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008. Legea a fost votată de USL, UNPR şi deputaţii minorităţilor. UDMR a anunţat că se abţine de la vot, iar PDL că se împotriveşte actului normativ. PDL a anunţat imediat în presă că va contesta la Curtea Constituţională Legea Ponta-Antonescu privind introducerea votului uninominal într-un singur tur, adoptată marţi de Camera Deputaţilor. Sesizarea de neconsituţionalitate a noii Legi electorale se face în temeiul articolului 2 din Constituţie care stipulează că “suveranitatea naţională aparţine poporului român care o exercită prin organele sale reprezentative, precum şi prin referendum”.
Neconstituţionalitatea legii rezidă, în opinia democrat-liberalilor, în faptul că USL a respins amendamentele PDL la lege, amendamente care vizau reducerea numărului de parlamentari la 300, în concordanţă cu rezultatele referendumului din noiembrie 2009. Legea uninominalului nu numai că nu reduce numărul parlamentarilor, ci îl creşte. “USL a votat pentru creşterea numărului de parlamentari. Nu vom avea 471 de parlamentari, ci minim 481″, a declarat presei Sulfina Barbu.
Legea Uninominalului pur este nedemocratică pentru că sprijină în general partidele mari care prin mecanisme guvernamentale şi politici administrative locale câştigă colegiile, formând o majoritate solidă. Se pare că USL a uitat repede că a fost în opoziţie şi acum prin această lege a uninominalului pur încearcă să reinventeze partidul stat al fostului premier Năstase. Se va ajunge ca un deputat cu 30% din voturi într-un colegiu să i-a totul, iar restul cetăţenilor care au votat să nu fie reprezentaţi, fapt ce crează frustrare publică şi e nedemocratic. E adevărat că nici uninominalul din 2007 a lui Tăriceanu nu a fost bun pentru că şi atunci calculatorul alegea prin soft să ajungă parlamentar un candidat situat pe locul trei din sufragii cu o mie de voturi cum a ajuns la Cluj udemeristul Palfi Zoltan, deputat peste Munţii Apuseni sau Marius Nicoară de pe locul doi ditamai senator. Credeam că USL va fi cumpătat şi va alege un sistem de vot corect în care voturile românilor să conteze, dar m-am înşelat. Toate partidele care ajung la guvernare în cel mai pur stil balcanic adoptă legi electorale care să le susţină abuzul de putere. Totuşi, un lucru bun este că prin votul uninominal pur fără prag electoral poate să aducă câştigător într-un colegiu un candidat dintr-un partid care nu intră în parlament pentru că nu a obţinut pragul electoral de 5%: PRM, PNG, PPDD sau Partidul Naţionalist. Un candidat de calitate dintr-o formaţiune politică care nu poate obţine 5% sută din sufragii pe ţară poate câştiga un colegiu uninominal prin valoarea şi charisma sa. Astfel, pot apărea surprize frumoase în acest sens şi la alegeri parţiale, când datorită vacantării unui post de parlamentar un partid mic să se concentreze pe un colegiu faţă de dezinteresul unui partid mare cu majoritate solidă şi să obţină un succes electoral de răsunet, prin concentrare de forţe naţionale într-un singur loc, ca în perioada interbelică, la Neamţ în 1931.Valoarea candidatului nu va mai fi legată de neputinţa pragului electoral a unui partid mic.
Lasă un răspuns