Dezuniți din cauza… Unirii!

(Cuvînt nerostit la Teatrul de Vară din 13 mai 2012)

Noi trebuia să fim condamnați la Unire. Trebuia… Dar la 10 mai 2012, Partidul Liberal preia ideea Consiliului Național al Unirii și o lansează ca și inițiativă legislativă proprie cu scopul de a declara 16 mai 2012  zi de doliu național în Basarabia la împlinirea celor 200 ani de ocupație velikorusească. A fost o propunere întîrziată, lansată doar din raționamente electorale, de moment.

Normal, celelalte două partide din coaliția de guvernămînt au votat contra, iar la 13 mai 2012  s-au aflat în epicentrul…espectativei, urmărind printre nuielele gardului politic de pe Bîc lozinci și discursuri, cîntece și proteste, adică tot ce ar însemna revolta sufletului de român basarabean dezmoștenit de sine și de Țară.  Cine ca cine, dar această urmă de neam văduvit de ce era firesc să-i aparțină vreme de două veacuri, mai mult a plîns  în acea zi, fiindcă n-a avutnici un  motiv elementar să se bucure.

Anul 1812 e sinonim cu un ștreang  încolăcit la gîtul Basarabiei, ștreang pe care-l purtăm pînă Azi! Acesta e prilej suprem de fericire doar pentru PCRM, PSRM, PSD, Patrioții Moldovei și alte partide antiromânești, care deschid șampanie după șampanie, satisfăcute pînă la paroxism de faptul că propunereaOmului-Știe-Tot, care e Ghimpu (de la A. Petrencu citire) n-a luat foc precum clădirile Parlamentului și Președinției odinioară.

PD, prin vocea lui Diacov a vorovit:”Eu dlui Ghimpu i-am spus doi ani în urmă să iasă din tranșee și să nu ne țină în doliu. E o viziune mai mult de partid, dar Republica Moldova trebuie să trăiască bine cu toți vecinii(Rusia ne e vecin?-n.a.), să nu dea motiv de fel de fel de conflicte și  să ne consolidăm ca națiune. Nu e ideea noastră, cu pietre, cu ocupații, cu eliberări, demult e rezolvat acest lucru”, iar PLDM s-a ascuns printre tufarii istoriei, mulțumindu-se doar cu scoaterea sîrmei ghimpate de la Prut. Pentru care a și fost aspru admonestat de Kremlin!

Iată de ce dl Streleț afirmă tardiv cu înverșunare: ”Noi trebuie să căutăm ce ne unește, nu ce ne separă, iar printre obiectivele  PLDM nu se regăsește și condamnarea ocupației rusești!”. Temerea eternă de velikoruși face parte din caracterul politicienilor noștri, care nici n-au caracter!

„Talente multe, caractere puține”, scria Eminescu, ziua căruia va ajunge să fie sărbătorită în Basarabia ca și zi a culturii naționale, deși cei de au acceptat această inițiativă  habar nu vor să aibă și de ce a spus Eminescu, omul deplin al națiunii române.

Iar Eminescu a zis: ”A pronunța cuvîntul *Basarabia* echivalează cu a te pronunța contra ocupațiunii rusești!” Este, dle Streleț?

Știu, că mă veți numi „neconstructiv”, ca și mister Dodon, dar nu pot să nu vă spun că  noi nici n-avem trebuință de-o zi de doliu în Basarabia, fiindcă de 200 de ani adevărații români basarabeni își au drapelele coborîte  în bernă, în sufletele lor înnorate, acolo unde pentru aceasta n-au nevoie de permisiune în scris de la Primărie, Guvern sau Parlament.

Sărmană Basarabie!

Și după 2 veacuri de ocupație rusească tot mai ai parte de politicieni fără demnitate națională, care habar n-au de trecutul tău, deși sunt ferm convinși că fără Trecut ar avea tot dreptul universal la Viitor!

Halal de așa politruci! Halal de așa vagabonzi la guvernare! „Unirea face Puterea!”—citesc pe-o lozincă purtată de copii la 13 mai 2012. Așa ar trebui să fie, îmi zic, numai că Puterea din Basarabia nu vrea să facă nici o Unire!

Și prăbușită-n „somnul cel de moarte” se trezește ca dintr-un coșmar și aleargă buimăcită la geam, de după care copiii demni ai Basarabiei cîntă cu toții în cor: „Rusule, nu uita,/Basarabia nu-i a ta,/Sub această zare-albastră/Basarabia-i doar a noastră!!!”.

P.S.

Din pricina cultului unor personalități locale, angajate vreme de 23 de ani cu carnet de muncă la contabilitatea Unirii, acest manifest n-a obținut autorizare de-a fi citit la 13 mai 2012 la Teatrul de Vară din  Chișinău. Nu scria Eminescu și despre aceștia că „își cară mereu după sine monumente antume cîte nici nu bănuiți?”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*