Ungaria vrea să implice România într-o afacere profund imorală

Ungariei nu-i mai este suficient spaţiul naţional pentru a se implica în demersuri de esenţă profund antidemocratică şi imorală, precum aducerea în Ungaria în 1993 a osemintelor criminalului Horthy Miklos, cel care este responsabil de atrocităţile comise contra românilor şi evreilor din Transilvania ocupată şi din Ungaria în 1940-1944, dar, iată, vrea să aducă în România osemintele unui fascist notoriu, fost membru al Partidului Crucile cu Săgeţi şi membru al Parlamentului ungar din anii celui de-al Doilea Război Mondial, parlament al ruşinii umanităţii, cel care a elaborat criminalele legi antiromâneşti şi antievreeşti, responsabil de Holocaustul din Transilvania de nord ocupată, precum şi din Ungaria.

Societăţile culturale şi civice mai jos semnate, considerând că o democraţie trebuie să se bazeze numai şi numai pe fapte şi acţiuni umane morale, consideră că noua acţiune  este profund imorală. Chiar dacă Nyiro Jozsef a fost un scriitor talentat, răsfăţat şi de reviste literare româneşti interbelice care i-au tradus unele texte literare, acest personaj, în anii Dictatului de la Viena, ca reprezentant al Transilvaniei în Parlamentul ungar nu a mişcat nici un deget pentru a pedepsi pe criminalii de război unguri din 1940 de la Ip, Treznea, Huedin, Mureşenii de Câmpie şi din alte localităţi ale Transilvaniei, nu s-a ridicat împotriva legilor antiromâneşti şi antievreeşti care se elaborau în prezenţa şi cu concursul său în Parlamentul ungar, din cauza cărora au murit mii şi mii de copii, femei şi bătrâni nevinovaţi. Căutat după război pentru a fi pedepsit ca şi criminal de război, Nyiro Jozsef scapă fugind în Germania, apoi în Spania. Nu ne interesează dacă el a fost sau nu condamnat de vreo instanţă din Ungaria, pentru că el este condamnat pe veci de istorie. Societăţile culturale şi civice mai jos semnate consideră că acest personaj istoric trebuie să rămână pentru totdeauna un exemplu negativ pentru toţi cei care, cu talent sau nu în literatură sau în artă, intenţionează să mai gireze de acum încolo un sistem antidemocratic şi criminal. Acestui personaj nu i se cuvin nici un fel de onoruri.

Societăţile culturale şi civice mai jos semnate solicită guvernului român să invite Ungaria să-şi retragă intenţiile de manifestare a unor acţiuni imorale şi de esenţă antidemocratică doar pe spaţiul naţional şi să nu implice şi un stat democratic, precum România. De asemenea, solicităm Ungariei ca, din contră, să dea dovadă de loialitate faţă de români, cei care au eliberat-o de bolşevici, respectiv de fascişti, în 1919, şi în 1945. Societăţile culturale şi civice mai jos semnate solicită guvernului român să-şi intre în atribuţii şi să anuleze denumirile şcolilor din România care au numele acestui personaj istoric şi să fie interzise statui reprezentând pe acest Nyiro Jozsef.

 

       Despărţământul Cluj al Astrei
       Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu” din România
       Societatea Culturală Pro-Maramureş “Dragoş Vodă”  din Cluj-Napoca
       Uniunea “Vatra Românească” Cluj
       Societatea Culturală Carpatica Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*