
Dacă doar aceasta poate fi calea de a izgoni definitiv UDMR-ul de pe scena politică, atunci fie! Putem suporta pentru un mandat intrarea în rolul partidului-stat a PSD-ului. Căci, spre asta se îndreaptă formaţiunea după ce a ciuntit legea electorală transformând-o într-un unimoninal atât de pur că s-ar putea să nu mai vedem nimic în afară de foarte mult roşu, cu mici inserţii de culoare, apărute stingher într-un imens câmp cu neghină.
Reformularea legii electorale, prin eliminarea majorităţii de 50 plus unu de care era nevoie pentru confirmarea învingătorului din primul tur, înlocuită cu o simplă configuraţie de vot a primului ieșit din urne, va fi o lovitură grea pentru partide. Pentru toate partidele lipsite de structuri în teritoriu, de viaţă de partid, dar mai ales de lideri. Nu va mai fi de ajuns ca formaţiunea să aibă o „locomotivă” la centru care să tragă după sine garnitura cu listele de partid. Acum, fiecare va fi pe cont propriu, într-un fel de a spune, colegiul urmând a fi câştigat de primul ales, fără a se mai face vreo corelaţie cu ponderea partidului.
Pe undeva este mai bine. Pentru că putem scăpa de UDMR, dar şi de formaţiunile care s-au umflat cu pompa populismului în ultimele luni. Este o lovitură directă şi pentru Dan Diaconescu şi partidul său, căci, după cea pus în joc însăşi viitorul televiziunile sale, după ce a activat în studio ca un adevătat activist de partid, DD va trebui să se regândească. Asta dacă îl intereseză ceva mai multe sufragii decât cele pe care le poate aduce el şi o echipă realtiv restrânsă de „lideri” din jurul lui, neavând, mai ales în teritoriu, personalități care să rupă gura târgului într-un unionominal pur. Mai sunt răvăşiţi prin ţară foştii lui colegi-cioclii de platou care, de la sfârtecarea Elodiei la miez de noapte şi înfigerea de ţăruşi în strigoii propriilor lor imaginaţii, s-au pierdut prin câteva sedii din teritoriu. În rest, cam linişte. O linişte de platou ca după emisia de noapte a unor strigoi politici.
Întrebarea este, acceptând ca un compromis pentru eliminarea UDMR-ului de pe scenă riscul lăfăirii PSD-ului în rolul partidului-stat, ştiind bine că are asemenea apucături de care nu s-a debarasat după cum nu s-a lepădat nici de „greii” care au mai îngenuncheat partidul de câteva ori, ce fel de parlament o să avem?
Pentru că, într-un asemenea uninominal, în înaltul for vor intra doar „greii”, baronii aşezaţi şi recunoscuţi în fiefurilor lor din teritoriu. Vom ajunge la un parlament lipsit de specialişti, deşi hulite, listele de partid avându-şi totuşi rostul lor. Acela de a aduce în rândurile din spatele eşalonului de animale politice şi specialişti. Vom ajunge ca toate comisiile din parlament să rămână fără „substanţă”, iar avizele de specialitate de la comisii vor încăpea tot pe mâna politicianului, ceea ce până acum se putea îndrepta într-o comisie va rămâne doar ca amintirea unei şanse la normalitatea de dincolo de politcă.
Desigur, senatorii şi deputaţii vor putea apela la experţii parlamentari. Dar practica a arătat că prea puţin au făcut-o ei până acum, când de ruşine ori nu, croind o lege penibil de strâmtă mai ajungeau să o şi susţină în faţa colegilor parlamentari specializaţi într-un domeniu sau altul. Iar numeroasele iniţiative ilare şi aberante care se strâng în fiecare sesiune în parlament, acele „accidente” şi mutaţii de logică ale unor parlamentari prea zeloşi sau prea fuduli, s-ar putea să sufoce întreg plenul.
De aceea, ar fi trebuit adoptat un sistem combinat de uninominal şi vot pe liste, pentru a asigura şi altceva în parlament ca prezenţă decât clicile „ciocoilor”. Altminteri, va fi puţin probabil să mai găsim vreun actor ori un scriiitor în Parlametul României, ci doar „oamenii de afaceri”.
Iar problema este că, de fapt, tot nu vom scăpa de UDMR, chiar dacă vom accepta structurarea unui alt partid-stat în locul celui portocaliu ca preţ al singurului tip de vot care ar putea ţine uniunea pe afară. Pentru că maghiarimea îşi va asigura oricum reprezentare în grupul „alte minorităţi” şi, probabil, se va infiltra ca un cuc iredentist în diverse partide gazde. Va face orice pentru a supravieţui şi nu va abandona lupta nici măcar pentru un singur mandat.
Lasă un răspuns