Panică la Palat înainte de Paşti. Pierzîndu-şi echilibrul prin mediul înconjurător al corupţiei, Borbely a fost lăsat la vatră, iar Franks e nevoit să-şi ia tălpăşiţa. Nu-i va mai fi reînnoit mandatul. I se trage de la pantoful găurit şi de la ruptura în cotul moralei. Vă amintiţi cît au vuit ziarele după cheful dinainte de Crăciun cu miel la proţap şi hore la poalele Bucegilor, de unde Franks a coborît îndulcit, sătul, relaxat. F.M.I., care trebuie să comunice strict instituţional cu guvernul, a fost compromis de poftele trimisului. Drept răsplată, va fi deportat în Africa şi înlocuit, potrivit zvonurilor, cu un expert din ţara europeană, unde consumul unui capac de drog este permis de la politician la cetăţean.
Căpuşele din iarba Puterii, apologeţii austerităţii, dinastiile guvernanţilor – soţi, soţii, copii, cumetri, bunici, unchi, nepoţi, veri, fini – membri ai unei secte indestructibile, toţi cei ce huzuresc pe banii poporului nevoit să strîngă mereu cureaua, au mîncat de Paşti miel crescut cu muzică de Bach pe culmile munţilor Pirinei. Putin, cu capul pe umeri, a interzis funcţionarilor de stat să-şi cumpere maşini de serviciu scumpe, cu scopul reducerii cheltuielilor şi stimulării producţiei auto din Rusia. Beijingul consideră că hegemonia americană se apropie de sfîrşit. „S.U.A. e în declin, iar sistemul politic al Chinei – o alternativă la democraţiile din Vest – ar putea fi exportat cu succes în alte ţări”, scrie Wang Jisi – consilier al ministrului de Externe şi al Partidului Comunist, într-o analiză în The New York Times. Beijingul nu are încredere în Washington (suspiciunea fiind alimentată de considerente istorice) şi crede că administraţia americană, care nu tratează Beijingul cu respectul cuvenit, încearcă să împiedice statul comunist să devină o mare putere mondială. După ce democraţia a dus la „dezordine şi haos”, spune Wang, oferind exemplul „revoluţiile colorate” care au dezbinat unitatea naţională, ţările respective ar putea profita de modelul chinez, apt să rezolve problemele sociale şi economice ale unei naţiuni. Wang scrie că Statele Unite se află „de partea greşită a istoriei”, în timp ce China poate oferi un exemplu compatibil succesului economic, acum cînd „vraja americană” şi-a pierdut seducţia asupra altor naţiuni. Eu cred că-i epuizată demult, a mai rămas doar o aparenţă alimentată de mass-media.
După opt ani de nesomn şi weekend-uri petrecute în laborator, timp în care a întors pe faţă şi pe dos giulgiul din Torino, Wesselow va trimite la editură speculaţiile şi presupunerile. Naivii vor da năvala la cumpăratul cărţii şi-l vor umple de bani. Deşi tot ce s-a scris împotriva creştinismului a ajuns la coş, noile ipoteze vor deschide teoreticienilor uşa contradicţiilor şi căutărilor. La fel cum Obama caută cu zel nemăsurat prin ţările arabe armele de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein, pe care Bush nu le-a găsit, sau poate documentele secrete prin care nişte oficiali români au primit mită ca să ierte Iraq-ul de datorii, Wesselow a căutat acul în carul cu fîn, declarînd pentru „The Daily Telegraph” că giulgiul l-a atins pe Iisus, iar imaginea chipului său pe bucata de pînză i-ar fi păcălit pe apostoli, crezînd că ar fi înviat. Fără să ia în considerare faptul că Biblia vorbeşte despre un Iisus care, după Înviere, a vorbit cu apostolii şi a stat la masă cu ei, fostul profesor de la Cambridge consideră că Învierea lui Iisus este o iluzie optică. Poate ne explică magicianul Wesselow, cum a reuşit, acum 2000 de ani, o imagine să vorbească ucenicilor, să umble, să mănînce şi de ce ei au avut curajul să înfrunte moartea? Viaţa în Iisus este altceva decît demonstraţiile de la Cambridge. Cum îi trăsneşte unui cercetător o idee, poc!, o nouă teorie, zic ei, vitală pentru omenire. Moda comercială trimite la rampă diverşi „savanţi” cu ipoteze contrarii adevărului, substratul psihologic facilitînd instalarea anarhiei. Sînt suficienţi rătăciţi în lume care vor da bani pe carte. Wesselow va face cîteva milioane bune de dolari din paraliteratură. Aşa lucrează forţele întunericului, pardon, maimuţele evoluate, înşelîndu-i pe naivi. Ce cărţi, ce filme, ce genuri muzicale, ce articole, ce emisiuni, ce personaje, ce studii, ce reclame se vînd mai bine azi? Tot ceea ce distribuie violenţa, imoralitatea, ateismul, pericolul, minciuna, adică ceea ce deconstruieşte mai uşor spiritul uman. Biblia rezistă de peste două mii de ani şi va rezista cu toate atacurile venite din partea celor fără Dumnezeu.
Lasă un răspuns