Apelul asociației ”Alexandru Ioan Cuza” pentru sprijinirea Festivalului Carpato-Danubian de la Heidelberg, Germania, din 13 – 15 iulie 2012

Am primit recent de la unul dintre nu puținii prieteni români care trăiesc departe de țară, dar cu țara în suflet, o scrisoare față de care nu pot să rămân indiferent. Pe Josif Herlo am avut bucuria să îl cunosc la Congresul Spiritualității Românești de la Alba Iulia, manifestare care a avut loc anul trecut în preajma Zilei Naționale a României.

Josif este nelipsit de la cele mai importante evenimente organizate de reprezentanții comunităților românești în țară și în străinătate, dovedindu-se un român adevărat, iubitor incurabil al istoriei, culturii, artei, tradițiilor și folclorului românesc. Este implicat trup și suflet în Asociația culturală „Alexandru Ioan Cuza – Societate pentru Literatură, Muzică si Artă” pe care a înființat-o împreună cu alți români de ispravă în 1991 cu scopul promovării relațiilor culturale româno-germane. În cele două decenii de existență, fondatorii și membrii aceastei minunate asociații au activat cu pasiune și ambiție pentru a face cât mai cunoscut românismul, pentru o imagine corectă a României în lume, pentru promovarea europenismului.

În cadrul acestei prestigioase misiuni, asociația ”Alexandru Ioan Cuza” a organizat numeroase spectacole de muzică și poezie, concerte  de muzică clasică și ușoară, spectacole de folclor, expoziții de artă românească cu artiști din România, turnee de teatru, întâlniri cu personalități din România, excursii, revelioane și alte acțiuni în Heidelberg, Frankfurt, Stuttgart, Karlsruhe și München. Este remarcabil efortul de a organiza nu mai puțin de șapte ediții ale Festivalului George Enescu Heidelberg-Mannheim și a mai multe ediții ale Festivalului de balet și dans pentru tineri. Încă o și mai mare satisfacție a membrilor asociațieie este organizarea la Heidelberg a unui impresionant festival de folclor care se află la a treia ediție: ”Festivalul Carpato-Danubian”. Din aceeași scrisoare aflu că și-au anunțat participarea la această manifestare numeroase formații și ansamble românești din țară, dar și din Ungaria, Bucovina, Basarabia, Serbia, Germania: ”Prin Festivalul Carpato-Danubian ne-am propus să popularizăm înalta valoare artistică a folclorului romanesc din provinciile locuite de români și să demonstrăm faptul că, în toată diversitatea ei multiculturală, Europa trebuie să devină un tărâm al unității spirituale, iar acest lucru nu este posibil decât prin cultură. De aceea am invitat la festival,  alături de numeroșii artiști români,  și diferite formații aparținând altor naționalități: sași, șvabi, maghiari. Vor fi prezentate, totodată, creații artistice ale populațiilor conlocuitoare care împart cu românii istoria și cultura, iar lumea modernă va afla, în sfârșit, faptul că românii trăiesc încă din vremuri de începuturi în cele mai variate și răspândire regiuni ale Europei”.

Josif mi-a mărturisit cu amărăciune faptul că autoritățile române au rămas indiferente la apelurile pentru alocarea unor sume cât de mici care să se adauge modestelor fonduri ale asociației, lipsa mijloacelor bănești îndestulătoare împiedicând participarea mai multor frați români din țarile învecinate, mai ales din zonele sărace în care folclorul românesc rezistă.

De aceea, Josif Herlo mă roagă să public în numele asociației ”Alexandru Ioan Cuza” un APEL pentru sprijinirea Festivalului Carpato-Danubian la Heidelberg din 13 – 15 iulie 2012 de către firme, asociații, diferite medii și persoane particulare, specificând că ”Alexandru Ioan Cuza” este o asociație culturală nefinanțată, a cărei funcționare se bazează pe donații și voluntariat. În finalul scrisorii își exprimă intenția de a reedita în toamnă și Festivalul Geroge, precizând că orice ajutor financiar sau material este prețios, inclusiv prin asigurarea transportului unor artiști și formații.

Cont bancar internațional:
IBAN: DE71 6725 0020 009 0735 66
SWIFT – BIC.: SOLADES1HDB
Sparkasse Heidelberg
A.I.Cuza – Gesellschaft e. V.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*