Aoleu! Timofti ar putea fi…, da, da, ar putea fi…

(În loc de cadou pentru ziua investirii sale)

Cer scuze, dar nu am fost în stare a tolera prea mult bucuria inamicilor mei, așa că am revenit la datorie. Tocmai citesc un interviu al lui Pavel Păduraru cu Nicolae Timofti, pe care  îl sorb cu privirea inimii, îl urmăresc, mai ceva ca un securist, peste tot și mă cutremur de-atîta fericire ce ni s-a dat.
“Fericirea ce vi s-a dăruit”, îmi buciumă feciorelnic la urechea dinspre PL signor Ghimpu, “se cheamă numai și numai Nicolae Timofti !”. “Timofti ?”-zadarnic întreb, uitînd de I.V. Stalin. Cel, carele a zis-o și pe următoarea.
Cică, nu contează cine și cum votează, important este cine numără voturile. Iar voturile le-am numărat eu și partidul meu, așa că  Republica semiMoldova poate avea patru ani, cel puțin, încă un președinte.
Dar… voi știați că n-aveți în persoana lui Timofti  un președinte? Dar…voi știați că n-aveți în persoana lui Timofti  un… om? Republica semiMoldova, dragii și dragele mele, are un înger, ales, contrar voinței unora și conform iubirii altora, Pre-șe-din-te!
Un înger dăruit nouă de Dumnezeu pentru patru ani, deși tot mai multă lume vrea să mă convingă de faptul că Timofti ne-a fost dăruit  chiar de… Ghimpu, în persoană, scuzați, personalitate. Ghimpu, care nu e Dumnezeul basarabenilor din mileniul trei.
Deocamdată! „De ce o fi Timofti înger?”-mă și întrebați.
Exemplific:
1. Activînd numai în funcții importante de șef, ba la CEC, ba la CSM, ba la CC etc, dar și ca judecător, ceea ce nu e de neglijat sub nici o formă la noi, a locuit și locuiește vreme de multe  decenii în 4 odăi cu o suprafață de 50 metri pătrați, cu soția și patru fii,  tot acolo unde actualmente locuiește cu încă trei persoane. Și asta în timp ce colegii lui, judecătorii, huzuresc în casteluri cu două-trei etaje de patru-cincimilioane, lei, dolari sau euro – nu mai contează. De cecanii de la CEC – nici nu vorbesc. Este Timofti la acest capitol un înger?
Este, desigur.
2. Ca un om simplu, modest și cu bun-simț, mănîncă și el cîte ceva la ospătăria sărăcuță de lîngă Curtea Supremă de Justiție. Și asta în timp ce toți judecătorii își astîmpără foamea din borcanele cu ciorbă, aduse de acasă. De restaurante nici unul dintre ei n-a auzit nici în vis.
Este Timofti la acest capitol un înger?
Este, precis.
3. A refuzat prima propunere a Alianței de a fi președinte. Și asta în timp ce alți ciobeni dau milioane bune să-și cumpere măcar o funcție de deputat pentru minimum doi ani, ca să poată dispune apoi la pensionare de 42 la sută din salariul lunar de legislator. Este Timofti la acest capitol un înger fără de aripi?
Este, mon cher.

4. A declarat că n-are mașină de lux, ci numai o rablă, dar care îi prinde bine, oricum.
Este Timofti la acest capitol un înger? Vedeți și DVS.
5. Afirmă că nu e împotriva Unirii. Ce va hotărî mîine noua generație de luptători și gînditori ai Basarabiei—asta va fi, e ferm convins Dumnealui. Trebuie s-o recunoaștem, că azi doar visătorii de îngeri mai cred într-un vis al Unirii. Timofti poate nu va fi un ctitor al Reîntregirii, dar ca primul președinte al unei țări românești cu nume de familie pur românesc este dator, cel puțin, să nu dăuneze dorinței legitime și firești de a ne reîntoarce în marea familie a Neamului românesc. După Snegur, Lucinski și Voronin la pătrat, nu trebuie să fie Timofti, totuși, mai al nostru? Nantoi, în semn de aprobare, aplaudă cu pleoapele înlăcrimate.
6. Are susținerea tuturor liderilor Alianței+ Dodonache+Godeache cel imprevizibil, inclusiv a voievozilor Filat și Plahotniuc (fără emoticoane, vă rog). Ultimul, dar nu și cel din urmă, a și fost unciul deputat din cei 62 care a zîmbit, deplin satisfăcut, pe toata durata alegerii președintelui Timofti. De ce oare, n-am de unde ști pentru 100 de ani, minimum. Se poate considera la acest capitol Timofti un înger?
Dl Diacov îmi scrie pe facebook  că da.
7. Acum, cînd încă nu e investit, deja regretă  că și-a pierdut… libertatea. Deoarece are un număr fără număr de bodyguarzi, pe care doamna Timofti, din prea mult bun-simț, îi hrănește noaptea cu ceai  cald și tartine.
Îi e rușine (le e rușine soților Timofti) că-și incomodează în acest mod vecinii și nu vor să și-i facă… dușmani, omițîndu-i din lista străveche de… oameni buni.
Și asta, în timp ce majoritatea clientelei noastre politice regretă că-și pierde doar niște milioane, niște mașini, niște procese(pe care nu le prea pierd, să spunem, totuși, Adevărul), niște amante, niște sănătățuri și  niște ani.
Avem la acest capitol un înger în carne și oase? Voronin suspină că da!
8. L-a citit pe istoricul Neagu Djuvara, despre care ceilalți deputați nu-și amintesc să-l fi studiat în clasa I de liceu, unica pe care au absolvit-o. Se declară un demolator vehement al Minciunii din structurile de stat. Declară că toate găgăuțele  nevorbitoare de română trebuie obligatoriu s-o cunoască. Declară că o persoană publică, de la președinte la vînzător de ștrampi, dacă nu posedă limba română, atunci comite o infracțiune și trebuie sancționată, conform legii. Știe pe de rost poezii, și-ncă ce poezii!!!
Dacă  facem o excursie în amintiri atunci putem lesne conchide că toți președinții  semiMoldovei, inclusiv cei interimari, n-au cunoscut mai mult de patru versuri din “Somnoroase Păsărele” de Eminescu. De “Rugăciunea unui dac” nici vorbă!

Este un înger Timofti și la acest capitol? Este, de bună seamă, oftează Lucinski.
Și aici ajuns cu exemplificările, vă întreb: “Mai există un asemenea om printre politicienii guberniei? Nu e timpul să-l includem în Cartea Roșie a Naturii(flora+fauna) politice din teritoriu?”

Oooo, Domnia Sa  merge însă mai departe… Mult, mult mai departe… Dl Timofti e  profund indignat de judecătorii lipsiți de calități morale și intelectuale. Dar faptul că un prim-ministru a rîvnit să i-o ia înainte la prima sa întîlnire cu poporul, pierzîndu-și capul în  ușa Palatului Republicii, cum se mai cheamă?

E Timofti și la acest capitol un înger? N-are decît, se îneacă în hohote (de rîs? de plîns?) Filat. Dar și Lupu, bineînțeles.

Concluzia e următoarea: “Dacă e așa precum ni s-a arătat, atunci președintele nou-ales al semiMoldovei e unul cu totul și cu totul NEMERITAT. De noi. Și ca să-l merităm în sfîrșit va fi trebuit să murim(pentru păcat!), să înviem la Paștele care-o să vină și să-l merităm
măcar parțial. Pe Timofti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*