Năstrunicele idei ale unei şefe de la gospodăria de partid(e)

Neavând de pe unde să se inspire în încercarea de a-şi impune, o dată pentru totdeauna, „bărbăţia” peste bărbaţii guralivi din parlament, Roberta Anastase, această „mitică” mlădioasă pe sub rochiile de firmă, dar obtuză în restul calităţilor, supărată de supărarea şefului cel mare (descălecat în parlament pentru o şedinţă de reîncărcare cu acea energie pe care masele refuză să i o mai transmită, dar pus faţă în faţă nu cu entuziasmul de mucava al aplaudacilor, ci taman cu huiduielile şi reproşurile spectatorilor din balcoanelor nemulţumirii) a decis să ia drept model acţiunea miliţianului politic ofuscat pe galeriile scandaloase.

Şi din nou, pentru a câta oară nu se ştie, nici dacă am pune-o chiar pe Roberta să numere, şefa camerei a decis să modifice regulamentele Camerei, în special în secţiunea dedicată protecţiei valorilor reprezentate şi exprimate, împotriva voinţei maselor, de „Traian cel mare”.

Nu, nu va fereca parlamentul! Nu-l va izola pe „dinăuntru” într-o scoică de sticlă, cum a încercat cu balcoanele rezervate (ne)invitaţilor mass-media (intenţie la care a  renunţat doar din cauza dificultăţilor tehnice şi nu pentru minunea de a se fi luminat vizavi de drepturile la informare ale acelora care au trimis-o şi pe ea în parlament), ci îi va ţine pe cei de afară departe de politica puterii parlamentare. Pe toţi aceia care vor mai îndrăzni să huiduie, să se uite strâmb, fie şi din mimetism cu preşedintele lor,  șefa camerei îi va lăsa într-o rezervă… exterioară, decizând că toţi cei ce au huiduit, chiuit, strâmbat din nas, ironizat şi dat mărunt din buze, să fie excluşi de la priveliştea lotului de aleşi.

Şi pare că Roberta s-a inspirat de-a dreptul din legea împotriva violențelor pe stadioane (oricum, bine că nu a copiat regulamentele de defilare de pe podiumurile de modă!), „scandalagii” din parlament urmând a fi… suspendaţi până la un an. Un an de interzicerea a dreptului de a asista la şedinţele parlamentului. Un an de interzicerea a unui drept constituţional al cetăţeanului care nu se conformează uniformei portocalii şi salutului cu palma la dreapta umărului lui „Să trăiţi bine!”.

De ce însă un an? De ce nu şase luni ori un mandat întreg cât stă lotul politic în lungul repaus al sesiunilor parlamentare? Probabil, nici Roberta n-are habar. Ea doar a dat copy/paste pe legea împotriva huliganismului de pe stadioane, a selectat nişte paragrafe şi a înlocuit termenul de suporter cu acela de balconist-scandalagiu. Şi cu asta gata! A găsit soluţia pentru a asigura preşedintelui liniştea în sanatorul balamucului parlamentar.

Problema este însă alta. Dacă printre cei ce huduie se vor găsi şi parlamentarii? Sau doar parlamentarii? Cum se va aplica legea? Pe modelul UMF Târgu Mureş? Vor fi alungaţi doar „balconiştii” cernuţi de Roberta prin sita segregarii cetăţeneşti? Pentru că, dacă ne uităm în timp, vom constata că, de fapt, tiparul „scandalagiului” de parlament se potriveşte mai mult aleşilor. Ei sunt cei ce au urlat şi fluierat, au plimbat afişe şi mascote prin sală, au aruncat cu fluturaşi, şi mai puţin cei de la balcoane. Care nici măcar nu sunt aceeaşi de trei ori la rând, oricât s-ar chinui Roberta să-i numere.

Apoi, cum îi va alege Roberta pe scandalagii pe care îi dă afară? Dacă îi aruncă în stradă pe aceia care huiduie la adresa unui partid, întâmplător PSD sau PNL, dar aclamează printre stropii de salivă PDL-ul? Cum va putea Roberta să le interzică acestora să asiste la lucrările parlamentare când s-ar putea să fie ultimii dispuşi să-l mai aclame pe Traian Băsescu?

Desigur, trebuie să o iertăm pe Roberta pentru această iniţiativă. Să dăm dovadă de indulgenţă faţă de un fost model care a coborât de pe podiumul prezentărilor de modă, unde era doar aclamată, niciodată huiduită, şi-a poposit într-o lume în care rotunjimile trupului (cu tot cu nurii trecuţi de prima tinereţe ai lui Nuţi) nu sunt gustate cum se cuvine de limba acră a politicianului.

Nu-i putem însă ierta pe ceilalţi iniţiatori care au venit cu acest proiect într-o completare deloc întâmplătoare a recentelor propuneri de punere şi a presei la punct. Nu cu un pumn în gură, ci drept cu o lovitură sub centură, prin înfiinţarea unui cna al presei şi al internetului (măsură licitată de oracolul netelevizat al broscoiului portocaliu, Ioan Olteanu, dar şi de un alt sinistru pedelist, tovarăşu Spânu, care a tăiat şi spânzurat verbal despre felul în care ar trebui să le fie făcute de petrecanie televiziunilor care reflectă evenimentele într-un fel potrivnic curcubeului portocaliu).

Oricum, rânduit şi cuminţit în acest fel, actualul parlament ar putea deveni mai „adunare” chiar decât Marea adunare naţională de altădată. E drept nu se va scanda „pcr-pcr”, dar aplauzele vor merge în cadenţa ierbii verzi de acasă, a inserţilor de „jo utat, jo uton!” şi a sloganurilor cazone ale generalului de cantină cotrocenistă. Va fi o mare adunare portocalie şi verde, brenduită cu papionul ospătarului politic, în care „aleşii” vor trebui doar să dea din cap, să aplaude pentru ceea ce tocmai au dat din cap în aprobarea şefului de grup, să zâmbească, discret pentru a nu fi luaţi la ochi că-l maimuţăresc pe Traian cel mare şi războinic şi, din nou, să aplaude când le face semn şeful de grup. În curând, unicul şef de grup parlamentar…

Doar aşa se vor simţi ca acasă şi şeful cel mare şi foştii tovarăşi utecişti, Roberta urmând a fi pe deplin admirată, nu (doar) pentru nurii ei, ci şi pentru calităţile deovedite ca şefă peste noua gospodărie de partid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*